???????????????????????????????Presidenti i Konfederatës Zvicerane z. Johann Schneider-Ammann ne bisedë me gazetarin e agjencise së lajmeve “Presheva jonë” ne Zvicër Nefail Maliqin  (Photo: Peter Kenny)

 

Johann Schneider-Ammann: Zvicra e gatshme të ndërmjetësoj në avancimin e procesit të dialogut Kosovë-Serbi

Bernë, 29 tetor – Presidenti i Konfederatës Zvicerane  Johann Schneider-Ammann  në një interviste ekskluzive për agjencinë e lajmeve “Presheva jonë” në Zvicër fillimisht  maredhëniet ndershteterore të Zvicrës me Shqiperine dhe Kosovën i ka cilesuar shumë të mira. «Padyshim qeveria jonë do të vazhdojë të mbështes dhe kontribuoj zhvillimit ekonomik dhe avancimit te proceseve demokartike me rptntret tane te OKB-së dhe OSBE-së ne Kosove dhe Shqiperi bashke me  integrimin  e tyre ne instancat ndërkombëtare..»  ka thënë  Schneider-Ammann .

 

Schneider-Ammann: Zvicra do të vazhdoj bashkëpunimin me Shqipërinë dhe Kosovën në zhvillimin e këtyre dy vendeve dhe avancimin e proceseve integruese
kosovachSe cfarë mendon për situatën aktuale në Kosovë nëntë vite pas shpalljes së pamvarësisë, presidenti zviceran Schneider-Ammann   është përgjigjur se « situat në Kosovë në përgjithësi është e mirë ne krahasim me vitet të 1999-ës.  Megjithëse kjo nuk mjafton, sepse në rajon  duhet bërë edhe shumë, duke u nisur nga lufta kundër krimit të organizuar, korrupcionit e deri tek stabiliteti ekonomik dhe funksionimi i shtetit juridik. Qeveria  e Kosovës në të ardhmen duhet të ketë për prioritet luften kundër papunësisë së  madhe që ka provokuar migrimin  e te rinjve, pastaj edhe zbardhjen e vrasjeve gjate dhe pas lufte në Kosovë.. »

Vec kësaj, sipas presidentit zviceran  Schneider-Ammann  «situata mjaft  shqetësuese dhe prekokupuese për ne dhe ndërkombëtarët  mbetet situata në Veri te Kosovës , ku palët duhet të gjejnë gjuhë të përbashkët për të zgjidhur problemet e tyre, duke i dhënë prioritet dialogut. Qeveria jonë kundërshtonë cdo formë të dhunës për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve.   Këtë e kam thënë para ca ditësh këtu në Bernë edhe kryeministrit serb Aleksandër  Vucic. Prandaj, në  përkrahim vetëm dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, si një proces shpresdhënës, për një perspektivë më të këtyre dy vende fqinje. Këtu s‘ka alternativë tjetër. Kur është fjala për dialogun, qeveria ime, Zvicra si një vend neutral eshte gatshme te jap kontributin  e vetë në  këtë drejtim, madje edhe të ndërmjetësoj në avancimin e dialogut te Brukselit Kosovë-Serbi i cili proces kohëve të fundit ka ngecur per shkak mos zbatimit te marrëveshjeve nga palët..“

 

Duke folur për krimin e organizuar dhe vrasjet  gjatë  e pas lufte në Kosovë, presidenti zviceran nuk ka treguar zero tolerancë ndaj autorëve të krimeve. «Ata që bën krime ndaj popullatës civile apo që vranë me motive politike, revanshuese  nuk do t’i shpetojnë dot gjykatës speciale ne Hagë. Vec kësaj institucionet  e Kosoves duhet të pastrohen nga personat e involvuar në krime, nëse duam te kthejmë imazhin e mirë të Kosovës  duke i hapë  vendit rrugën e integrimeve dhe zhvillimeve ekonomike, cka edhe do të ofronte investitorët  zviceran dhe të huaja ne vendin tuaj.. » ka shtuar presidenti  Schneider-Ammann duke shtuar se në luften kundër këtyre dukurive dhe krimit të organizuar mediat duhet të lujanë një rol me të madh.

 

Ushtaret zvicerane (Swsisscoy) ne Kosovë do te qëndrojne aq sa ka nevojë popullata  

swissdd

I pytur nga agjencia e lajmeve ‘Presheva Jonë’  për misonin e Swisscoy në rajon presidenti helevetik është përgjigjur se « nuk mendoj se është koha për tërheqjen e trupave tona nga Kosova për shkak se situata në rajon ende është frazhile.  Zvicra do të vazhdojë me prezencën dhe kontributet e saja në Kosovë.  Zvicra mbështet qëndrimin e trupave të Sëisscoy-it në Kosovë për  ruajtjen e rendit, paqes dhe stabiliteti në rajon. Por, kjo nuk do të thotë se edhe për shumë  vjet ushtarët tanë do të qëndrojnë atje dhe do të vijenë koha që edhe Sëisscoy do të tërhiqet një ditë nga Kosova.  Ata në rajon do të qëndrojne deri atehëre sa  popullata  ka nevoje për ta”

 

Schneider-Ammann: Djelmoshat tanë po i japin emër kombëtares shqiptare ne arenën nderkombëtar 

I pyetur për imazhin dhe (mos) integrimin e  shqiptarëve në Zvicër presidenti i Konfederates Helevtike  Schneider-Ammann ka pohuar se “Shqiptaret në përgjithesi  mirë  janë  të integruar saqe ne radhet tona kemi shume policë apo prokuror shqiptare qofshin nga Kosova apo Shqiperia. Për ta ruajtur imazhin e vendit te tyre, institucionet  kosovare, pra ato shqiptare duhet te punojë më shumë me diasporën në Zvicer, kundër krimit te organizuar..”

Duhet ta pranojmë se vendi ynë sot ka në territorin e vetë një komunitet të madh dhe mjaft të rëndësishëm. E them këtë sepse shumë  të  rinj me origjinë  nga Kosova apo shqiptarë po kontribojnë sportit sidomos futbollit helvetik.  Por nuk duhet harruar se edhe Zvicra po i kontribon për ekipet në rajon sidomos shqiptare. Djelmoshat tanë po i japin emër kombëtares shqiptare ne arenën nderkombëtar nefffdss

SHPËRNDAJE