Carole Anne Kast, kandidate potenciale për Keshilltare e Shtetit (PS) është një figurë politike e njohur zvicerane, kryetare e seksionit kantonal të Partisë Socialiste Zvicerane nga viti 2014 deri në 2018, këshilltare administrative e qytetit të Onex që nga viti 2007 dhe deputete në Këshillin e Madh të kantonin e Gjenevës nga 2005 deri në 2007 pastaj nga maji deri në gusht 2018. Ajo ka studiuar drejtësi në Universitetin e Gjenevës. E licencuar në vitin 1996, ajo mori çmimin “Edmond Huet Du Pavillon” 1996/97, duke shpërblyer gradën më të mirë të drejtësisë.

Carole-Anne Kast sot frketare e komune ssee Onex, për disa vite ishte Këshilltare administrative e qytetit Onex që nga viti 2007 dhe ish-presidentja e PS Genevoi. Zonjusha Kast është një nga favoritet në garën për Këshillin e Shtetit. Ajo ne inetzrvsiten dhene gazets zvicerane ne shqip le Canton27.ch perveq zgjdhjeve te ardhsme te 30 prillit dhe rpioritet e partise se saj, edhe për rolin e të huajve, ne kete rast te shqiptareve ne komunen e saj si dhe ne kantonine Gjenevës

  • Kanë mbetur vetëm pak ditë që na ndajnë nga zgjedhjet në Këshillin e Shtetit. Çfarë prisni si kandidate për keshulltare e Shtetit më 30 prill?

Carole-Anne KAST: Unë sinqerisht shpresoj që popullsia të rinovojë mazhorancën e majtë në Këshillin e Shtetit, rezultatet dhe veprimet e të cilit dëshmojnë përkushtimin tonë ndaj të gjithëve. Kjo shumicë është gjithashtu thelbësore për të ushtruar një kundërpushtet ndaj shumicës së krahut të djathtë dhe ekstremit të djathtë të Këshillit të ri të Madh. Është një bilanc i domosdoshëm që projektet në favor të strehimit, mjedisit, ndihmës sociale dhe punësimit të mos bllokohen gjatë 5 viteve të ardhshme.

  • Çfarë mendoni për « aleancën e krahut të djathtë » në Gjenevë?

Carole-Anne KAST: E majta (socialistët dhe të gjelbërt) u bashkuan me forcat më shumë se një vit më parë. Është ndërtuar një program pikë për pikë, është hartuar një vizion për Gjenevën, janë studiuar propozimet, është bërë një reflektim themelor që votuesit të dinë saktësisht se çfarë propozojmë ne. Po në lidhje me një Aleancë të krahut të djathtë, të bashkuar në mbrëmjen e zgjedhjeve të 2 prillit, më pak se një muaj më parë? Jo shumë sepse nuk është e besueshme pasi e gjithë puna për ndërtimin e një programi që mban ujë nuk mund të realizohej! Propozimet e saj janë demagogjike, thjesht elektorale dhe nuk do të çojnë në asnjë konkretizim. E pamë edhe gjatë debateve që në shumë pika nuk pajtohen. Nuk është serioze në lidhje me votuesit.

  • Cilat janë prioritetet e partisë suaj? Çfarë vendi zënë të huajt në programin e PS?

Carole-Anne KAST: Prioriteti i Partisë Socialiste është cilësia e jetës së banorëve për të gjithë dhe jo vetëm për një pakicë të privilegjuar. Thelbi i veprimit tonë është drejtësia sociale. Zvicra, dhe në veçanti Gjeneva, ka përfituar gjithmonë nga kontributet e pasura të emigracionit në aspektin ekonomik, kulturor dhe social. Kjo ka qenë pjesë e ADN-së së kantonit tonë prej shekujsh. Për më tepër, mundësitë e barabarta dhe pjesëmarrja në jetën publike janë në qendër të programit socialist për të gjithë: emigrantë apo jo. Kjo është arsyeja pse një nga prioritetet e Partisë Socialiste në Gjenevë është votimi i nismës kushtetuese kantonale Une vie ici, une voix ici që synon shtrirjen e të drejtave politike në çështjet kantonale për të gjithë banorët e Gjenevës, përfshirë ata që nuk janë zviceranë. 40% e banorëve të kantonit tonë sot janë të përjashtuar nga vendimet thelbësore për shëndetin, trajnimin, strehimin, mjedisin, planifikimin, transportin, taksat etj. Është koha që edhe kjo pjesë e popullsisë të kontribuojë në vendimet që na shqetësojnë të gjithëve, duke bërë dallimin mes kombësisë dhe nënshtetësisë kantonale. Së shpejti do ta votojmë këtë nismë dhe Partia Socialiste do të angazhohet fort për të.

  • Le të flasim për të huajt. Në kantonin tonë ka një numër të madh të shqiptarëve, kryesisht nga Kosova. Cili është imazhi i tyre?

Carole-Anne KAST: Partia Socialiste e Gjenevës ka fatin të njohë disa aktivistë nga Kosova të cilët janë jashtëzakonisht të përkushtuar. Kufizohem të citoj, ndër shumë të tjerë, Hysri Halimin, të parën dykombëtar zvicerano-shqiptar që mban postin e kryetarit të Këshillit Bashkiak të Mejrinit apo edhe deputetes Xhevrie Osmani, e cila u rizgjodh shkëlqyeshëm në Këshillin e Madh apo Léonard Ferrati. e cila aderon në Parlament që në pjesëmarrjen e saj të parë. Ato sigurojnë një vazhdimësi të mirë që garanton të ardhmen e partisë socialiste dhe angazhimin në politikë në përgjithësi.

Në aspektin personal, unë jam kryetar i qytetit të Onex-it dhe komuniteti kosovar ka krijuar qytetarë të investuar në komunën e tyre për shumë vite. Shumë prej tyre e kanë treguar këtë me angazhimin e tyre vullnetar, me kontributin e tyre kulturor e social apo me përfshirjen e tyre në Këshillin Bashkiak. Rrugët dhe investimet e tyre për komunitetin publik janë dëshmi e qartë se njerëzit me origjinë emigrante, si shumica dërrmuese e Gjenevasve, janë të çmuar për të ardhmen e Gjenevës dhe se kontributi i tyre nuk kufizohet vetëm në punë

SHPËRNDAJE