tahriirr11Medvegjë, 29 tetor  -Kur është fjala për marrëveshjet për hapjen e kufijve duket se Serbia nuk bënë aq zhurmë sikur për librat apo diplomat e shqiptarëve për Luginën e Preshevës te cilat marrëveshje kanë mbetur në etër?!.. Themi keshtu sepse Beogradi ështe pajtuar per hapjen e një pikëkalimi të ri mes Serbisë dhe Kosovës, pikërisht ne Kapi-Sficrë me të cilen rast kane marrur pjesë perfaqësues lokal nga Lugina dhe Kamenica, në mesin e tyre edhe serbë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”.

Edita Tahiri pershëndetetet me Leme Xhemën e Medevegjës. E përqafon , e  merr n’gryke ate ..

 

lemeeeHapja e këtij pikëkalimi të ri është rezultat i marrëveshjes së Brukselit e akorduar në Bruksel më 21 Maj 2015 qe eshte pajtuar Serbia dhe do të funksionojë sipas modelit të IBM-it për pikë-kalimet. Me kete rast ministrja Edita Tahiri ka takuar nenkryetaren e Medvegjës zonjen Leme Xhema. Tahiri eshte pershëndetur me zonjen Xhema duke e përqafuar, duke e marrur  n’grykë ate. Ndyrshe nenkryetarja e Medvegjës Lema Xhema ka deklaruar se takimi me ministren ishte intersant. “Me piken e re te kalimit në Kapi-Sficrë  eshte bere nej pune e madhe, sidomos për qyetetaret e Lugines per t elevizs lirshëm tash e tujtje ne relacionin Lugine-Kosovë dhe anasjalletas cofte per punëtore, studente apo biznese..” ka deklaruar Leme Xhema për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë ”

ediatasdssaCudi Beogradi ka pranur hapjen (pa zhurme, pa kontestuar sikur ceshtjen e teksteve shkollore apo diplomave)  një pikëkalimi të ri mes Serbisë dhe Kosovës, pikërisht ne Kapi-Sficrë me të cilen rast kane marrur pjesë perfaqesues lokal nga Lugina dhe Kamenica, ne mesin e tyre edhe serbë. Cka ra në sy aty, se në Prishtine autoritetet kosovare, Medvegjën dhe Luginen vazhdimisht e quajne Kosove Lindore, por kesaj radhe kjo nuk u degjua kjo (?!)  apo duket se kanë e lënë kurë të kthehen ne Prishinë apo para zgjedhjeve ?!, shkruan agjencia  e lajmeve “Presheva Jonë”

Duke i’u falenderu punes se palodhur tre vjecare te ztr Florim Sahiti, Zevendes Kryetar i Kuvendit te Komunes se Medvegjes, si dhe bashkepunetoreve te tij, ne komunikim me Qeverine e Kosoves dhe ate te Serbise u vendos gurthemeli ne kete pike kufitare. Urojme qe te gjithe banoret e Komunes se Medvegjes dhe Kamenices te shfrytezojne kete pike kufitare.

Njeri nga ish-eshta e polocise se Kosovës ka dekalruar sot agjencinsxe s elajemeve “Presheva jonë” se me me efektshme eshte marrëveshje e Kosovës me Serbiune për diploamt e stduentrve apo dergimine librave ne gjuhen shqipe se sa hapja e ndonje pike kufitare, cka sot nuk mungojne ato.

 

 

Prishtina e Beogradi hapin kufi i ri në Luginë. Interesi i Serbisë biznesi, trafiku i droges dhe naftës Serbi-Kosovë

gogannaaa

De pas deshtimit te dialogut Kosovë-Serbi, kupto marrëveshjes së kodit te telefonise, diplomat e Preshevës etj…për te mbuluar ket paskarallek Beogradi e Prishtina sot flasin me “krenari” për hapjen e nje pike kufitare me të cilen apo pa te, qyetaret e Lugines mund te jetonin dhe zhvillonin jete normale sepse kishin se paku edhe 3-4 pika tjera kalimi mes Kosoves dhe Serbisë. Kjo pike kufitayre se ehste ne inetrs te Serbise per te zhvilluar biznest me Kosovën dehsmnon nga fakti se rreth hapjes se ketsaj pike kufitare jane pushtuar mediat serbe ne faqet e pare te gazetave, kurse ne ato kosovare shume pak, thuajsve fare ?!

Do perkujtuar se pika kufitare 1 dhe 31 në veri të vendit ( Jarinje dhe Bërnjak)  të cilat njihen edhe si vendkalim i prefreuar  nga bandat kriminale Serbi-Kosovë per trafiqe te te gjtiha llojeve nga Nafta deri tek droga e qenjet njerëzore..

Kontrabanda në vendkalimet kufitare 1 dhe 31 në veri të Kosovës është thuajse identike si ne vitete e para 2010,  thonë zyrtret e Mitgorivices, pamavresisht se kete  Doganat dhe  Policisa e Kosovës nuk e paranon. Nje police e OKB-së (NIMIK) I.S. ka pohuar agjencisë së lajmeve “Presheva jonë” se cdo pike kufitare ka kotrabande te te gjitha llojeve por me se shumti ne ate  nr 1 dhe 31  sepse ne ketë vendakalim edhe policia dhe kontrollet jane “multietnike” cka edhe autorët e kontrabandes jane “multetnike”. Per fund edhe pikam kufitare Kapi-Sficrë ndoshto nuikdo t ejete ne shrebim vetem te levizjes s elire te qytearve, por dhe te konrbandistve dhe bizneseve te nentokes mes Serbise dhe Kosovës sikur tek pika 1 dhe 31 ne veri te Kosovës, ndyrtshe Serbia nuk do ka kishte pranuar ket pike kalimtare. “Ujku. kimen nderron, por hujin se harron..”  nuk thuhet se koti nga goja  e   popullit.

 

 

 

 

SHPËRNDAJE