Sa i përket kufijve, edhe këtu qëndrimet e  Bashkimit Europian janë të njohura shumë qartë. E them ketë se palëve ju janë bërë me dije  qëndrimet  tona se Serbia dhe Kosova problemet e tyre  aktuale duhet t’ i zgjedhin vetëm në  tavolinën, nëpërmjet dialogut. Pra ska tjetër alternativë tjetër për problemet e krijuara në veri të Kosovës, pos vazhdimit të  dialogut ndërmjet Beogradit e Prishtinës, ka delaruar  znj.Maja Kocijancic,  zëdhënëse e Përfaqësueses së Lartë për Politikën e Jashtme dhe Siguri në BE, baroneshës Aschton në intervistën dhnënë agejncisë informative “Presheva Jonë”

Interviste me Maja Kocijancic,  zëdhënëse e Përfaqësueses së Lartë për Politikën e Jashtme dhe Siguri në BE

 

Presheva Jonë: znj.Kocijancic, fillojmë  biseden nga një paetje aktuale, ku në fillim të kesaj jave Brukselli ka refuzuar  t’i jap  statusin e  kandidates Serbisë…Cilat ishin akrësyet e ketij  refuzimi dhe cka me tutje..?

 

Maja Kocijancic: Sa i përket Serbisë,  Këshilli Evropian ka dalur me një deklaratë mnjëhrë pas vendimit të Brukselit ku vë në dukje progresin e konsiderueshëm të bërë nga Serbia përmbushin kriteret politike të përcaktuara nga Këshilli Europian në Kopenhagen dhe kërkesave të Procesit të Stabilizim-Asociimit dhe faktit se Serbia ka arritur një nivel të plotësisht të kënaqshme bashkëpunimit me TPI. Po ashtu mund të them se Beogradi ka rifilluar dialog me Prishtinën dhe se Serbia duhet të zbatojë në marrëveshjet besim të mirë, dhe mirëpret marrëveshjen për menaxhimin e integruar të kufijve. Në mënyrë që të japë Serbisë statusin e kandidatit, Këshilli i  Europës duhen tdëshmuar se Serbia ka vazhduar të tregojë një angazhim të besueshëm dhe progresin në zbatimin e punojnë në zbatimin e marrëveshjeve e besim të mirë arriti në dialog, duke përfshirë menaxhimin e integruar të kufirit që ajo ka arritur një marrëveshje për bashkëpunimin rajonal hapur për të gjithë dhe ka bashkëpunuar në mënyrë aktive me EULEX-in dhe KFOR-it në mënyrë që këtyre të fundit t’ju mundësuar që të ekzekutuar misonin e  mandatebe të tyre. Në dritën e këtij shqyrtimi, Këshilli do të rishqyrtoj në shkurt tèe vitit të ardhshëm për të dhënë vendimin e Serbisë statusin e kandidatit, konfirmim ky icily pritet të ndërhyrë Këshilli i Evropës në muajin mars të vitit të ardhshëm.

 

Presheva Jonë: Sefi i OKB-së  Ban ki-Moon para ca ditësh i ka deklaruar agjencisë sonë se barrikadat serbe duhet hjekur…por duhet ndodhë edhe eliminimin e strikturave paralele në pjesë të Ksoovës. Po, mendimi i juaj, i BE cfarë ështërreth këtyre barrikadave ?

 

 

Maja Kocijancic: Brukselli  shumë thjesht, ne e kemi bërë tepër të qartë qëndrimin tonë për kufinjtë: ne nuk duam të shohim më asnjë ndryshim kufinjsh në Ballkan. E kemi thënë qartë se më nuk dëshirojmë ndryshim kufijsh në Ballkan. vazhdimi i bisedimeve sepse me dhunë dhe barrikada nuk shkohet në Evropë.

 

 

Presheva Jonë: Minsitri serbe Dacic për “Pesheva jonë”  duke folur për Kosovën ka kerkuar një konfrence nderkombetare mbi ridefinimin e  kufijve mes Serbise dhe Kosoces..BE pranon nje propozim të tillë ?

 

Maja Kocijancic:  Barrikadat nuk janë zgjidhje,sepse ato shkoaktojnë probleme për EULEX dhe KFOR-in por edhe ceojnë levizjen e lirë të qytetarëve.  Ne, siq e dini  kemi dënuar dhunën atje nga e  cila janë plagosur dy pjesëtarë të KFOR-it dhe kemi përsëritur se dhuna nuk është zgjidhje. Sa i përket kufijve, edhe këtu qëndrimet e  Bashkimit Europian janë të njohura shumë qartë. E them ketë se palëve ju janë bërë me dije  qëndrimet  tona se Serbia dhe Kosova problemet e tyre  aktuale duhet t’ i zgjedhin vetëm në  tavolinën, nëpërmjet dialogut. Pra ska tjetër alternativë tjetër për problemet e krijuara në veri të Kosovës, pos vazhdimit të  dialogut ndërmjet Beogradit e Prishtinës.

 

Presheva Jone: Po me cështjen  e Liberalizimit të  vizave për Kosovën znj. Kocijancic ku kemi mbetur. Prisjhtina zyrate eështë alrg apoa fër të villojnë dbiseimeve  rreth ketij procesi mjaft të rëndësishëm për rajonin. Keni ndonjë datë, apo periudhë..kur ?

 

Maja Kocijancic: Ne nuk mund t’ ju precizojmë as date e as periudhe sepse ky proces nuk mvare tnga ne , por  nga Kosova se ata punojne dhe jane te gatshme per te hyre ne bieseime rreth liberalitzimit të vizave. Unë mud t ju them vetëm një gjë se Kosova është në rrugë të mirë, por ka një angazhim të qartë politik vizavi BE-së  e cila duhet ndjekur procedurën të ngjajshme sikur gjitha vendet e Ballkanit perëndimor kur ishin në vazëne kerkesave për aplikimine liberalizimit të ketyre vendeve. Duket se Kosova është gati t’i plotësoj kushtet  për të filluar më  pastaj të hyhet me dialogun per liberalizimin e vizave. Cështje e liberalizmit  është duke u debatuar në Bruksele. Dje dhe sot gjatë  takimi të Keshillit te Ministrave te BE-se , ku komisioneria Cecilia Malmstrom do ta propozoje fillimin e dialogut per liberalizim te vizave per Kosovën dhe tash e tëra mvaret se përfaqësuesit e Këshillave të Minsitarve i japin apo dritën jeshile duke definuar  ndonjë periduhë mbi  fillimin e ketij procesi që është në interes të Kosovës.

 

Maya Kocijancic përmes « Presheva Jonë » paralajmëron studentët per njohjen e diplomave

Presheva Jonë: Zn Kocijancic, siq e dini me vite të tëra arsimimi për shqiptarët në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë është viktimë e diskriminimit. Madje edhe si viktimë  e mosmarëeveshjeve mes Beograsit dhe Prishtinës. E kam fjalën ketu përd iplomat e studentëve shiptarë të kësaj ane që kanë mbaruar studime në njërin nga fakultetet e U niversiteteve të  Kosovës ku deri tssh ishin në udhëkryqe. Mendoni se së shpejti do të gjendet një zigdhje për njohjen e  këtyre  diplomave ?

 

Maja Kocijancic: Ceshtja  e diplomave ka qenë ne kuadër të  bisedimeve mes Beogradit dhe Prishtinës nga muaji korrik i këtij viti dhe kjo ceshtja edhe pse ishte shumë problematike , Duret se  tashmë  kjo është  gati një punë e kryer. Tash ka mbetur vetem implementimi i kesaj marrëveshje, nga palët në rajon.. Njohja e diplomave të studentëve nga Presheva, Bujanoca dhe Medvegja të cilët kanë studiuar në universitetet e Kosovës ështe rezultat  i bisedimeve mes znj.Tahiri dhe z.Stafanovic  te flluara ne korrik të këtij viti në Brukselle. Prandaj, besoj se palët negociuese do te rrespektojne marrëveshjen  e tyre për njohjen e diplomave dhe tash Brukseli pret vetëm implementimin e  saj.  Sipas informacioneve tona që na arrijnë nga terreni, ato janë  inkuarajuese, sepse procesi është në përfundim  e sipër, në bashkëpunim me Unionin e  Universiteteve Evropiane, implementimi së cilës  marrëveshje do te realizohet së shpejti.

SHPËRNDAJE