banannssNew York , 11 nentor -Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së ka botuar raportin e fundit mbi situatën ekonomike, politike, humanitare dhe te sigurisë ne Kosovë si dhe rolin e UNMIK-ut e ndërkombëtarëve ne rajon.

Raporti, i cili mbulon periudhën nga 16 deri në 15 tetor 2016. Ban vlerësuar se në këtë periudhë të tensioneve politike në qendër të kontestit është lidhur me demarkacionin me Malin e Zi dhe miratimin e një ligji të ri mbi kompleksin mineral-industrial “Trepça”.

Në këtë raport të posa publikuar të njeriut numër një të OKB-së, siguruar ng “Presheva Jonë”, Ban Ki Moon ka shprehur shqetësimet e tij për ngecjen e dialogut.

Sipas  Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, përkundër ca lëvizjeve të vogla në normalizimin e marrëdhënieve mes Prishtinës dhe Beogradit përmes dialogut nën ombrellën e BE-së, ai megjithatë është shprehur tejet i shqetësuar në lidhje me zbatimin vonesë e disa marrëveshjeve të rëndësishme.

Ky, raporti vuri në dukje, krijuar tensione shtesë ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, ndërkohë që zbatimi i marrëveshjeve të arritura në kuadër të dialogut të Brukselit ka qenë i ngadalshëm. Prandaj, edhe  shefi i  OKB-së në këtë raport për Kosovën, ka ftuar autoritetet e Prishtinës dhe Beogradit  të mos ndërmarrin ndonjë hap apo vendim të cilat mund të minojnë apo pengojnë procesin e dialogut te Brukselit.

Ban rikujton liderët politikë në Beograd dhe Prishtinë në përgjegjësinë e tyre për të vazhduar dialogun në nivel të lartë, pa vonesë dhe me guxim dhe vullnetit politik të nevojshme për të kapërcyer pengesat e mbetura dhe të sigurojnë zbatimin e plotë të të gjitha marrëveshjeve të arritura deri më tani.

Kur është fjala për incidentet e sigurisë, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së tha se në tre muajt e fundit të regjistruar 69 incidente të tilla në tërë Kosovën që goditi pakicat, krahasuar me 94 sa prej tyre janë regjistruar në periudhën e mëhershme.

Ban thekson se bashkëpunimi i ngushtë rajonal është parakusht vendimtar për reagimin e Ballkanit Perëndimor ndaj shumë sfidave me të cilat përballet, dhe u bën thirrje udhëheqësve në pozicionet që të përqendrohet në përpjekjet e grupimeve për këtë qëllim.

Raporti vë në dukje se prioritet i UNMIK-ut mbetet nxitja e sigurisë dhe respektimit të të drejtave të njeriut në Kosovë dhe në rajon, dhe se UNMIK-u vazhdon të konstruktive bashkëpunojë me Prishtinës dhe Beogradit, të gjitha komunitetet në Kosovë, dhe aktorët rajonale dhe ndërkombëtare.

Ai gjithashtu thekson se EULEX-i vazhdon praninë e tij në Kosovë, si dhe OSBE-ja dhe KFOR-i vazhdojnë të kryejnë rolin e vet në rajon. Sa i përket  Gjykatës Speciale për krime të luftës të UÇK-së, ka thënë Ban Ki-moon se ai u emërua Kryeprokurorin dhe se hapa të rëndësishëm janë ndërmarrë në panele të veçanta të bëra plotësisht operacionale.

Media ka mësuar se më 16 nëntor, mu në ditën ndërkombëtare te tolerancës,  KS i OKB-së do te debatoj për Kosovën duke ju referuar raportit te fundit te shefit të OKB-së. Në orët e para ditës Këshilli i Sigurimit do të mbajë konsultime në Lindjen e Mesme, duke përfshirë Sirinë. Kurse  pasdite, Këshilli do të ketë një konferencë mbi Misionin e Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). Gjatë kësaj seance ambasadorët e Këshillit të Sigurimit në debatet e tyre do të  përqendrohen mbi  zhvillimet e fundit në Kosovës sidomos rreth  ngecjes së procesit të e dialogut të Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë. Siç dihet në seancën e fundit shefi i OKB-së  apeloi për vazhdimin e dialogut kosovaro-serbë. Ne këtë konference për Kosovën do të behet fjalë edhe për demarkacionin, krizën dhe paralizimin e institucioneve kosovare si dhe nismën e punës se Gjykatës speciale për krime gjatë dhe pas luftës ne Kosovë

SHPËRNDAJE