Lugina e Preshevës dhe shumë banorë të përkatësisë etnike shqiptare gjatë ata nuk ndihen si banorë të shtetit të Serbisë. Shumica e tyre të ndjehen si ata i përkasin Kosovës, si dhe një numër i vogël përballet me autoritetet në Tiranë dhe idenë e Shqipërisë së Madhe. Popullsia shqiptare jetojn kryesisht në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë zyrtarisht nuk ekziston për Serbinë, sepse ajo nuk i është përgjigjur regjistrimit të vitit 2011, në vend të vetëm trajtohen vlerëson.

Në një intervistë me një prej politikanëve më të rinj në Bujanoc, Ragmi Mustafa Zeri i Amerikes (VoA) fillimisht ka pyetur në qoftë se ai ndjehet si një qytetar i Serbisë: “Kjo është një pytetje per 100 milionë dollare. Çfarë do të thotë se ndjejhem shtets i Serbisë? Shqiptarët a trajtohen në Serbi, si dhe qytetarë të klasit të parë? Unë ende kam përshtypjen se shqiptarët janë të trajtohen në Serbi si të klasit të dytë qytetarëve..” përgjigjet Ragmi Mustafa, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jone”

Vetëm disa nga problemet, jo që nga dje, refuzimi për Serbinë aplikuar dygjuhësinë në të gjitha institucionet dhe dokumentet zyrtare, mungesa e teksteve shkjolore në gjuhën shqipe, mosnjohja e diplomave nga Prishtina dhe mosgatishmëria e Beogradit në përputhje me një numër marrëveshjesh që janë nënshkruar me shqiptarët nga Lugina e Preshevës.

“Sipas ligjit për pakicat kombëtare dhe të ligjit për përdorimin e gjuhëve dhe ligjeve vendore, është thënë se në të gjitha komunat ku ka 15 për qind të një pakice (ose minoritetet), se gjuha do të jetë në përdorim zyrtar. Disa shenja mbi ndërtesat kanë ndryshuar dhe jane vendosur ne dy gjuhë, apo dokumentacioni që vjen kryesisht nga Serbia, që është e të gjitha institucineve të Republikës..”, thotë ne fund aktivisti Ragmi Mustafa.

SHPËRNDAJE