Xhudistes sonë nga Kososva Majlinda Kelmendi,  duket se në aspketin sportiv dhe kombëtar ju është realizar dëshira e  cila sivjet në Lojrat Olimpike “Londra – 2012” nuk do të perfaqësojë vetëm Kosovën, por në përgjithësi shqiptarët në Gadishullin Ilrik, sepse ajo do të  shkojë në Londër me flamurin kombëtar kuq e zi..,Është ky lajmi që sot i ka transmetuar agjencisë informative kombëtare “Presheva Jonë” z.Andrew Mitchell, shef për komunikim me mediat në Komitetien Ndërkombëtar të Olimpiandës -IOC.

 

 

Londër, 25 maj

 

Për mundësitë e pjesëmarrjes së Kosovës, së sportistëve kosovarë në lojrat e sivjeme olimpike në Londër u fol e u shkua mjadt. Madje edhe u premtuat poa q sa edhe u shkrua, sikur pérmetimet e depuettes së paralemntin evropain z.Lunacek e cila ndihej e siogrut se kosova sivejt do të merr pejsë në keto gara sprotve me karakteer ndërkombëtar në “Londra-20012”.  U mua vesh mnga IOC se Kosova edne nujk mudntë marrë pjesësi shtet në Lojrat Olimpike për shkaqe tashmë të njohura. Por problema tjetër ishte mjaft diskutabil ishte edhe pjesëmarrja e xhudistes kosovare Majlinda Kelmendi e cila kishte një vend të sigurt për pjesëmarrje në “Londra -20012”, por deri tash, për te nuk  ishte asgjë e sigurt se kë ajo do të përfaqësoj dhe me cfarë flamuri do të shkojë në Lodër. Për gjitha këto zyrtari  e IOC-së  z.Andrew Mitchell, shef për komunikim me mediat në Komitetien Ndërkombëtar të Olimpiandës  flet në intervistën për agjencinë informative kombëtare “Presheva jonë”.

 

Fillimisht zyrtarin nga Komiteti ndërkombëtar të Olimpiadës z. Andrew Mitchell për përgatitjet e fillimit të lojrave olimipke në Londër, ai për agjencinë informative “Presheva jonë Përgjigjet se “përgatitjet për  “London 2012” po ecin shumë mirë. Progresi në Parkun Olimpik dhe vende të tjera është I pabesueshem,  organizatorët po marrin mësime të vlefshme gjate testimit, të cilat kane qene, rastësisht, shume te ndjekura. Lojrat kanë mbështetjen e plotë të autoriteteve publike, organizatorët janë shumë të motivuar, mbështetja dhe pasioni për lojërat është rritur me të vërtetë  te sektori publik dhe privat.. Ne jemi të sigurt qe Londra do të propozoje lojëra interesante për mabrë botën në këtë verë. Sivejt 203  Komitete Olimpike Kombëtare  kanë qenë të ftuar për të konkurruar në Lojërat Olimpike në Londër. Ata do të shfaqin  me  26 diciplina sportive me  302 gara,  evenemnte sportive.

Ndërsa, reth  pjesëmarrjes  eventuale të sportistëve nga Kosova sivjet në Londër  z. Mitchell në vazdhim pohion se “IOC është  i vetëdijshëm për qëllimet e  Kosovës për të kërkuar njohje për një Komitetit Olimpik Kombëtar. Ne  flasim rregullisht me organizaten që kerkon njohjen në mënyrë që të kuptojme dhe të monitorojmë evoulimin e situatës. Marrëdhënia që eshte  ndërtuar gjatë viteve është e bazuar në besim dhe respekt reciprok. Megjithate, deri tani, IOC nuk e njeh NOC-in e Kosovës. Për të qenë i qartë, kriteret për një Olimpik Kombetar për t’u njohur nga IOC janë të detajuara në Kartën Olimpike, veçanërisht në “the bye-law to Rules 27 and 28”. Së pari, një  Kom,itet Nacioanl Olimpik  duhet të themelohet në një  shtet  i cili, në Kartën Olimpike (Rregulla30.1), do të thotë  që ai shtet të jetëtë shtet i pavarur  dhe natryisht i njohur nga komuniteti ndërkombëtar. Një tjetër parakusht për krijimin dhe njohjen e një Komiteti Olimpik Kombetar është se kushtet teknike të caktuara – të tilla si ngritja e strukturave sportive të ngurta (federatat kombëtare, klubet sportive, etj) – të përmbushen.

 

Ndërsa pyetjes së fundit se xhudistja nga Kosova Majlinda Kelmendi kë do përfaqësoje në Lojërat e sivjeme Ndërkombëtare Olimpike dhe me cfarë flamuri ajo do të prezentohet në “Londra-2012″ ?  Zyrtari nga Komiteti Ndërkombëtar të Olimpiadës z. Andrew Mitchell na u përgjigj në fund se “Majlinda Kelmendi në lojrat olimpike “Londra-20012” do të merr pjesë me flamurin shqiptar. Bordi Ekzekutiv i IOC dje ka  studiuar me vëmendje kërkesën e atletes  dhe doli në përfundimin se meqë Kelmendi posedon një pasaportë shqiptare, dhe se asak i është dhënë një bursë nga Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar dhe është kualifikuar për Shqipërinë dhe  Olimpiku Kombëtar Shqiptar ka pranuar atë brenda delegacionit të saj. Dhe IOC si rrjedhojë e këtij gjesti vendosi që ajo në Londër të shkoj dhe të garoj nën flamurin shqiptar. ” (The athlete Majlida Kelmendi holds an Albanian passport, she has been granted a scholarship by the Albanian NOC and has qualified for Albania (the Albanian NOC has accepted her within its delegation). The EB consequently decided that the athlete should compete under the Albanian flag in London.”)

 

 

Presidenti i IOC Rogge: Kosova duhet te presë edhe pake për t’u anëtarësuar në Komitetin e Lojrave Olimpike

Gjatë një takimi me përfaqësuesit e mediave botërore ditë më parë  Gjenevë njeriu numër një i Komitetit të Lojrave Olimpike  (IOC) z.Jacque Rogge ka folur edhe për Kosovën dhe Shipërinë.   Se  a  është koha që edhe Kosova të jetë anëtare i Komitetit të Lolrave Olimpike apo të aprticipojnë në lojrat e olimpike presidemnti i IOC-së për agjencinë informative kombëtare “Presheva jonë” është përgjigjur se “ Kosova duhet të pres edhe pak. Nëse kemi parasysh futbollin apo boksierët dhe diciplina të ndryshem  të sportit kosovarë të cilët jnaë të shkëlqyeshëm, që ata po dëshmohen edhe në vendet e ndryshme botërore. Ne kemi dëshirë që Kosova nga sot ta pranojmë në gjirin tonë, për  ta anëtarësuar  në Komitetin e Lojrave Olimpike, por,  për një anëtersim në IOC janë disa rregulla dhe kritere  që edhe Kosova, sikur gjitha vendet botërore, duhet dosmodo t’i nënshtrohet, për cka Asambleja e përgjitgshme e OKB-së duhet të vendos permes shumicës së votimit. Prandaj, Kosova duhet të kalojnë bile gjysmën e numrit të njohjeve nga vendet botërore, anëtare të Kombeve të Bashkuara, që nesër të këtë sukses të anëtarësoimin e saj  në organizatën tone botërore të sportit-IOC..”

SHPËRNDAJE