Intervistë ekskluzive me znj.EditaTahiri, zv.kryeministreshë dhe kryesuese e delegacionit kosovare ne bisedimet mes Prishtinës dhe Beogradit  

Dialogu i posafilluar në Brukselle mes Prishtinës dhe Beogradit nuk është as politik, për status e as për megjë. Pra, megjtë dhe perspektiva e Luginës së Preshvës ashtu edhe e Serbisë, Kosovës…do ta jenë kan Evropa. Dhe Serbia e dinë mirë se me shqiptarë të diskimunuar nuk mund t’i bashkangjitet kësaj familje të madhe Evropiane. Me bugosje të shqiptareve, me bastisje e provkime policore serbe ndaj shqipatreve Serbia rrezikon rrugën në BE dhe stabilitetin në rajon.
 

Bruksel, 9 mars /AIK-Presheva Jone

-Unë shprehi keqardhje për nënat dhe familjet e të burgosurve të rinjeve shqiptarë ditë më parë nga një gjakatë e regjimit serb me 101 vjet burg. Kjo dëshmon se Serbia ende vuan dhe vepron me politikat e vjetra të Millosheviqit. Dhe keto denime arbitrare kundër të rinjve shqiptare në Preshevë në rend të pare nuk i kontribuojnë jo vetëm integrimeve të Serbisë por as stabilitetit në rajon, ka deklaruar në fillim për Agjencinë informative Kombëatre “Presheva Jonë” znj.Edita Tahiri.  Gajtë kësa interfviste znj.Tahiri jep një mesazhe liderhsipit nga Kosova Lindore,  duke pohura se liderët e Luginës së Preshevës duhet të lobojnë në preshvë me dnërkombëatrët apo në Uashington, Bruxelle apo GjenEvë dhe jo në Prishtinë e Tiranë.

 

Tahiri: Bisedime teknike po me Serbinë, si dy shtete, por me vijë të kuqe rreth statusit

Bota sot: Zonja zv.kryeministreshë  siq u pa paralamentarët e  Kosovës nuk ja arriten të bëjnë së paku një konsensus rreth ndonjë resolute, për t’i dhënë dritën jeshile për (mos) hyrjen në bisedimet e paralajmëruar kaherë mes Prishtinës dhe Beogradit apo jo ? Megjthatë bisedimet filluan edhe pa bekimin e Kuvendit?… Cka tash e tutje ?
 

EDITA TAHIRI: Unë ndeqa me mjaft kujdes punimet në  Praalmentin tone deh debatet ishin mjaft konstruktive duke përfsirë ide dhe diskutime të larmishme rreth dialogut mes ksoovës dhe Serbisë.  Nga keto debate u vërjet vetdijësimi I paralemnatrve se kan e kuptuar se shteti yne i ri ka obligime ndërkombëtare dhe porcesi i dialogut është faktikisht një obligim ndërkombëtar e  dalur nga rezolua e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-sër në shtatorine viti 2010. Asambleja e përjgithshme e kësaj organizate, krahas mirëpritjes së verdiktit të Gjykatës Ndërkombëatre të  Drjetësisë (CIJ) për legalizimin e  pavarësisë së Kosovës ka ftuar palët në dialog dhe mbi keto parime ne si delegacion i një shteti të ri në rajon në bashkëpunim të ngusht me faktorin ndërkombëtar, në veqanti me SHBA-të dhe BE-të ne kemi pranuar  ftesën për dialog dhe ja sot veq jemi uilur në tryezën e bisedimeve në Bruxell. Duke qenë se në kuvend u paraqitën edhe projekt-rezoluta tjera dhe ide të reja, përfundimi ishte që këto ide të akordohen në një dokument unik i cili do të dalë në shqyrtim të enjten e ardhshme.. Pra, don të thotë se takimi i parë formal me palën serbe do të mbahet pas miratimit të rezolutës në kuvendin e Kosovës. Vijat e kuqe tashmë janë të qarta. Kosova është një shtet i pavarur dhe sovran, me njohje të fuqishme nga pjesa më e fuqishme e botës, me 75 njohje. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë ka konfirmuar se deklarata e pavarësisë ishte legale, dhe Kosova sot është anëtare e Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar. Këto tregojnë se në këto biseda ne jemi të gatshëm të flasim për çështje praktike. Dhe ky dialog duket se ka filluar mire ku dy palët  do të hedhin në tavolinë hallët, problemet teknike që preokupojnë dy vendet. Në këtë rast një rezolutë nga Parlamenti i Kosovës është shumë e rëndësishme për legjitimitetin e dialogut dhe mbështetjen e procesit.

 

Lideret e Luginës së Preshevës të lobojnë më shumë ne preshvë, Uashington, Brukselle e Gjenve se sa në Prishtinë e Tiranë  

Bota sot: Lidershipi i shqiptarëve të Luginës së Preshevës përme snjnë sër intergvistash, perms apelve e takimeve të larmishme si me personalitte shqipatre ashut edhe ndërkombëtare kanë insistuar që në ektë rpoces të përfhsihet edhe cështja e shqipatreve në preshvë, bujanoc dhe medvegjë te”cilërt ndihen të diskprimunuar nga pushteti.  Nëse serbët e Kosovës janë involvuar në dialogun mes prishtinës deh boegrdait, atëherë pse jo edhe ata të Preshevës ?!

 

EDITA TAHIRI: Ngadal, ngadal…zoti Maliqi, mos u ngutni, ju e dini mire se ky dialog nuk është as politik, as për status e as për megjë. Pra megjtë bashkë me perspektivën e të ardhmes së Luginës së Preshvës ashtu edhe e Servbisë, Kosovës…do ta jenë kan Evropa e bashkuar. Dhe Serbia e dinë mirë se me shqiptarë të diskimunuar nuk mund t’i bashkangjitet kësaj familje të madhe Evropiane. Me bugosje të shqiptareve, me bastisje e provkime policore ndja shqipatreve Serbia rrezikon rrugën në BE dhe stabilitetin në rajon. Pra, edhe bisedimet mes Prishtinës dhe Beogrdait janë thjesht teknike mes dy shtetve, pra Kosovës dhe Serbisë. Prandaj, aty nuk do të ketë delegacione apo përfaqësues të komuniteve..por thjesht janë dy pale të dy shteve një nga qeveria e Kosovës dhe tjetra nga ajo e Serbisë. Dhe aty jane edhe dy përfaqësues që ju prijnë ketyre bisedimeve, njëri nga Prístina, dmth unë dhe tjetri nga Boegradi ai serbi Stefanovic. Dhe ujnë sigurojë shqipatrët e Preshevës, ata nga  Kosova Lindore se nuk do të ketë përfaqësime të tilla, siq e përmendët nga pakica serbe e Kosovës, në tkë process të filluar të bisedimeve teknike mes Prishtuinës dhe Beogradit. Unë si udhëhqëse ju garantojë njnë gjë të tillë, fundja do të dëshmohe tn¨èe vazhdimësi të procesit dhe prnadj ketu s ka vend për shqetësim. Pra takimet me palën serbe do të jenë eksluzivisht teknike, praktike për shembull le¨vizja qarkullimi I lire I njerezve, pastaj, cështja  e  eprsonave të  zhdukur, ato tregtare, të telekomunikacionit, pastaj ca probleme në pikat doganore numër 1 e 31 e keshut me radë ..pra siq po e sifni gjthe janë keto halle probleme teknike që priten tër zgjiodhen në vazhdën e diaogut të posafilluar. 

 

Bota sot: Atëherë cili do të ishte mesazjhi i juauj si zv.kryeminsitreshë e Republikës së Kosovës dhe drejtuese e delegacionit kosovarë në keto bisedime edhe pa shqiptarët  e Luginës së Preshevës, mqenëse këta të fundit ndihen të diaksiminuar e të fyer nga Beogradi  dhe të injoruar nga Prishtina ?

 
EDITA TAHIRI: Jo, jo  s eshte bash ashtu së paku për Prishtinën e për Beogrdadin cfarë mund të thuani, mund të justifikohet. Po e përsëris, se ëeto bisedime të filluar dje në Bruksell janë kyrekëput teknike dhe nuk do të merren as me statusin e Kosovës e as me minoritetet. Kur, përmendi monoritet në këtë proces nuk do të bisedohet as për serbët e as për romët …e as për Mitrovicën apo shprehje tjera si veri e jug..por siq e thash, do të bisedojmë për probleme teknike të Republi
kës së Kosovës dhe asaj të Serbisë, për hallet dhe rpoblemet teknike që ballafqaojnë gjithë qytetarët tanë në Kosovë. !eshtë  tjetër hesap se dikush nga ana e juaj gjoja paska lobuar në këtë drejtim. Ato lobime qofshin edhe seriozisht apo për marketnig, duhe tli lënë anash liderët e luginës së Preshevës dhe të përqëndrohen, të  lobojnë jo në Prishinë e Tiranë por në Luginën e Preshevës dhe në Uashington, Bruksel e Gjenevë.. në përmisimin e kushteve dhe statusit të qytetarëve  në këto vise shqiptare duke ju mundësuar punë, shkollim, universitetin e kushte minimale për jetesë dhe gjitha keto  do të pengonin edhe zbrazjen e vendbanimeve nga shqiptarët, qëllim ky edhe i Serbisë sot e kesaj dite. Unë shprehi keqardhje për nënat dhe familjet e të burgosurve të rinjeve shqiptarë ditë më parë nga një gjakatë e regjimit serb me 101 vjet burg. Kjo dëshmon se Serbia ende vuan dhe vepron me politikat e vjetra të Millosheviqit. Dhe keto denime arbitrare kundër të rinjve shqiptare në Preshevë në rend të pare nuk i kontribuojnë jo vetëm integrimeve të Serbisë por as stabilitetit në rajon.  Pra shqiptarët e Luginës së Preshevës duhe t’I zgjedhin problemet  e tyre në mënyrë insitucionele dhe gjithnjë në bashkëpunim me faktorin ndërkombëar dhe natyrisht duke  vepruar unik dhe jo të përqarë, por t’i jepen prioritet realizimit të synimeve, realizimin e të drejtave kombëtare, duke filluar me përrmsimin e kushteve elementare për jetesë ku aktualisht rajoni i Luginës së Preshvës konsiderohet ndër mjedset më të varfura në Evropë. (?!) sikur dikur Kosova kur gjendej e okupuar nga Serbia .

 

Bota sot: Dhe për fund znj.Tahiri  cfarë mendoni për raportin e Dick Marty, rezoluta e KE në Starstburg mund të ejtë reflektuar negativisht tek imazhi i Kosovës apo tek bisedimet e posafilluart me Beogradin ?


EDITA TAHIRI: 
Raporti I Dick Martyt nuk  mund të pengojë zhvillimin e shettit të paavrur të ksoovës, ketë ekanë kosnfirmaur edhe vete Zvcira dhe qveritët jera botërore..  Natyrisht ky raport ka prekur një cik imazhine  Kosovës në arenën ndërkombëtare. Në fka tky rapoert është një lloj riciklimi dhe pa kurrëafrë faktesh, sespe para se t’io bijnë ndermend ketij Dick Martyt, TPI, bashkë me UNMIK e EULEX që i kemi preznet  kanë bërë hetuesi dhe ketu nuk ka dilema se ai raport më shumë i ka shërbyer gazetarëve me i mbush gazetat se sa që ka të bëjë me realitetin..Pamvarëssiht se raporti në njëfarë mënyre është reflektuar negativisht tek imazhi i Kosvës siq  e tham në fllim, por asesi nuk do të  ketë pasoja apo ndikim në dialogun e posafilluar me Serbinë…Serbia, Beogradi është ai që duhet skuqur në ketë tavolinë, sepse popullata shqiptare ishte viktimë, ishte ajo e masakruar dhe e persopkutuar dhe ne nuk kemi neojë t’I gjunjëzohemi askujt, përkundrazi jemi krenar se Kosova sot ka ecur përpara, si në intgrime ashtu edhe në vancimin e proceseve të e zhvillimit dhe ato diploamtike duke na njohur deri më tani 75 shtete, shtete keto vende më të fuqishme dhe më demokartike në botë, duke filluar nga SHBA-të, Britania, Zvicra dhe gati gjitha vendet e BE-së. 

SHPËRNDAJE