Shkup, 7 janar -Tri partitë politike shqiptare etnike në Maqedoni miratuan një platformë të përbashkët të shtunën që kërkon një rol më të madh në punët e vendit në këmbim për mbështetjen e tyre në formimin e një qeverie koalicioni, raprton agjencia amerikane AP, transmeton “Presheva Jonë”.

Zgjedhjet e mbajtura muajin e kaluar i dha Partisë Konservatore VMRO-DPMNE 51 vende në Parlamentin 120-anëtarësh dhe 49 të opozitës Social Demokratëve.

Partitë e minoriteteve shqiptare fitoi vendeve të mbetura; më e madhe, Bashkimi Demokratik për Integrim, një partner koalicioni i konservatorëve gjatë dekadës së kaluar, ka fituar 10.

Platforma miratohet nga të tre palët kërkon që Kushtetuta të përcaktojë Maqedoninë si një vend dygjuhësh ku gjuhën shqipe dhe maqedonase njihen si gjuhë zyrtare.

Palët gjithashtu po bëjnë thirrje për një rezolutë parlamentare që dënon persekutimin e kaluar të pakicës shqiptare, sidomos gjatë periudhës 1912-1956.

Platforma e tyre gjithashtu kërkon “pjesëmarrje të barabartë” në të vendit ushtrisë, sigurisë, inteligjencës dhe degët gjyqësore dhe një le të themi në negociatat me Greqinë në lidhje me një mosmarrëveshje në lidhje me emrin e vendit.

Përveç kësaj, partitë shqiptare duan një prokuror special për të hetuar korrupsionin dhe akuzat penale që rrjedhin nga një skandal përgjimit që çoi në zgjedhje të parakohshme për të përhapur krizën politike të vendit.

Presidenti i Maqedonisë Gjorge Ivanov pritet javën e ardhshme për t’i dhënë mandatin për të formuar një qeveri të koalicionit që siguron të paktën 61 vende në Parlament.

Shqiptarët etnikë përbëjnë një të katërtën e popullsisë së 2.1 milionë Maqedonisë.

Copyright 2017 Associated Press. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ky material nuk mund të publikohet, të transmetohet,

SHPËRNDAJE