Në Preshevë nuk e dinë se cfarë është Halloveni. E ngatërrojnë me Hallën Vahë

halllddffPreshevë, 1 nentor  -Festa e njohur si “Halloween”, është fantazma më popullore në vendet kristiane, pas Krishtlindjeve. Por, shqiptarët si shumicë muslimane, jo vetëm qe nuk edhe e festojne , porf edhe  urrejne Halloween-in, te cilet ne vend te atyre parave per t’u bere “besheret” e “shejtan” i dergojne ne asocionet humanitre apo per te varfurit.  Madje rinjtë as qe dine kuptimin e  ketij Haloveni, atra kus ka pare me hedhur poshte dlain me humbë kohën.

“Kjo pe rne s eshte festë. Kete “cirkuz” e shenojne badihavxhit, sidomos ata qe kane para haram, me qit poshtë..” thote hoxha i Presheves për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”. Ngjajshem tha mbreme ne RTK edhe nje bashkebisedues i pytur per  Halloween-in, i cili tha “cka eshte ky emer ?!..Ne jem muslimane, kemi festat tona, nuk e njohim ket far hallovenin. Ne merremi me te gjallet, e jo me te vdekurit..”

Sidoqfotë, në Preshevë shumica  e shiptarëve, te rinjve nuk e dinë cfarë është Halloween ose disa e akne degjuar nga televizonet serbe dhe madiat tjera, por nuk e shenojne. Bile ata e  ngatërrojnë me Hallën Vahë. Eshte kjo nje plake humnaiste ecila per cdo Bajram jep dhurata apo para femijeve dhe te varfurve.

A po shkojme sonte në   Halloween ? eshte kjo pyetja qe rruges e fton nje mik nje mik tjeter…Aiu miku udke rrudhur krahët ju eshte pergjigjur ” Jo, jo s’kam kohe sot, une isha dje dje Te Halla Vahë…”  Me këtë pegjigjie, duke e qarte se sa shenohet ky Halloween nder shiptzaret ne Lugën e Preshevës.  Tash nëse perendim po e festojka, nuk eshte e domsodoshme qe edhe ne shqiptaret ta festojne. Po me ba ata me hanger m…edhe ne duhet te hamë. ka pyetur ne fundë disa te rinje preshevar..


Nuk ka komente

Bëhu komentuesi i parë!

Komentoni