halllddffPreshevë, 1 nentor  -Festa e njohur si “Halloween”, është fantazma më popullore në vendet kristiane, pas Krishtlindjeve. Por, shqiptarët si shumicë muslimane, jo vetëm qe nuk edhe e festojne , porf edhe  urrejne Halloween-in, te cilet ne vend te atyre parave per t’u bere “besheret” e “shejtan” i dergojne ne asocionet humanitre apo per te varfurit.  Madje rinjtë as qe dine kuptimin e  ketij Haloveni, atra kus ka pare me hedhur poshte dlain me humbë kohën.

“Kjo pe rne s eshte festë. Kete “cirkuz” e shenojne badihavxhit, sidomos ata qe kane para haram, me qit poshtë..” thote hoxha i Presheves për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë”. Ngjajshem tha mbreme ne RTK edhe nje bashkebisedues i pytur per  Halloween-in, i cili tha “cka eshte ky emer ?!..Ne jem muslimane, kemi festat tona, nuk e njohim ket far hallovenin. Ne merremi me te gjallet, e jo me te vdekurit..”

Sidoqfotë, në Preshevë shumica  e shiptarëve, te rinjve nuk e dinë cfarë është Halloween ose disa e akne degjuar nga televizonet serbe dhe madiat tjera, por nuk e shenojne. Bile ata e  ngatërrojnë me Hallën Vahë. Eshte kjo nje plake humnaiste ecila per cdo Bajram jep dhurata apo para femijeve dhe te varfurve.

A po shkojme sonte në   Halloween ? eshte kjo pyetja qe rruges e fton nje mik nje mik tjeter…Aiu miku udke rrudhur krahët ju eshte pergjigjur ” Jo, jo s’kam kohe sot, une isha dje dje Te Halla Vahë…”  Me këtë pegjigjie, duke e qarte se sa shenohet ky Halloween nder shiptzaret ne Lugën e Preshevës.  Tash nëse perendim po e festojka, nuk eshte e domsodoshme qe edhe ne shqiptaret ta festojne. Po me ba ata me hanger m…edhe ne duhet te hamë. ka pyetur ne fundë disa te rinje preshevar..

SHPËRNDAJE