Përkundër këtyre procedeurave, apo masave strikte ndaj zilkerkuesit, siq njihen nga të huajt, ata nga Serbia vazhdojnë të mbeten të vendin e parë me 410 kërkesa për azil, numër ky më i madh se muajin gusht, për 223 më shumë se muajin  korrik (për +119%) më shumë) .  Pas Serbisë vjen  Eritrea (342 persona, -25%) pasatj Tunizia (134 persona, -23%),  Nigeria (260, -9%), kanë njoftuar burimet nga Berna agjencinë informative “Presheva Jonë”. Shifra prej 410 azilkerusve nga Serbia, pjesa dërmuesejanë shiptarë nga Lugina, cka dëshmon poltkën diskrimunuese dhe krizën në Serbi.
Bernë, 9 shtatorNë pak më shumë se dy javë, përpunimin përshpejtuar i kërkesave për azil është bërë tashmë një ndikim pozitiv. Që nag hyrja në fuqi e procedurave të reja për azilkërkuesit,  nga 20 gusht i këti viti   ka dhënë qysh tash rezultatet e para.  Zyra Federale për Migracion mirëpret kandidatët e paraqiutur në baza vullnetare për t’u kthyer në venndlindje. Sipas ODR më shumë se 230 janë larguar tashmë në mënyrë vullnetare.
Me një numër prej 2788 azilkëruesish, më pak se një muaji i kaluar, numri i kërkesave për azil të paraqitura në gusht të këtij viti vërehet një reduktim i dukshëm në krahasim me muajin e kaluar, korrik kur ende nuk ishin procerurata eparashtruar nga autoritet e Bernës kundrej poltikës së azilit.
Aplikacionet nga njerëz nga vendet e Europës Lindore që konsiderohen të sigurta  (Serbia, Maqedonia, Bosnja dhe Hercegovina) është rritur gjatë tre javëve të para tëmuajit gushtit. Por, që nga hyrja në fuqi të procedurës së re të përshpejtuar, gusht 20, në Qendrën e Bazelit mbi Porcedurat  (CBP), 285 njerëz janë paarqitur  për një kthim vullnetar dhe 234 tjerë sa janë zhdukur tashmë.
Aplikime të reja për azil ishin gjithashtu është ulur ndjeshëm nga  shumicën e e personave,   pasi ata janë vetëdisuar për pasojat.
Sipas ODR, që prej 20 gushti, 148 aplikime janë tërhequr.  Përveç kësaj, ODR-të kërkojnë të informojë vendet e origjinës, në mënyrë që njerëzit nuk do të bëjë një kërkesë të kotë pa suskes, pra që nuk kanë asnjë shans.
Përkundër këtyre procedeurave, apo masave strikte ndaj zilkerkuesit, siq njihen nga të huajt, ata nga Serbia vazhdojnë të mbeten të vendin e parë me 410 kërkesa për azil, numër ky më i madh se muajin gusht, për 223 më shumë se muajin  korrik (për +119%) më shumë) .  Pas Serbisë vjen  Eritrea (342 persona, -25%) pasatj Tunizia (134 persona, -23%),  Nigeria (260, -9%).
SHPËRNDAJE