Gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva Joine” ne Zvicer Nefail Maliqi ne bisede me Zv/ministren shqiptare Dajna Sorensen ne Gjenevë

 

Gjenevë/UN, 4 qershor  -ILO, që bashkon përfaqësuesit qeveritarë, punëdhënësit dhe punëtorët nga 187 shtete anëtare të ILO-s, mban samitin ew vete nga 28 maj deri më 8 qershor. Në konferencë po marin  pjesë 6000 delegatë nga 187 vende anëtare të ILO. Sesiunin e sivjem te 107 Konferences se Punës Ndërkombëtare ne Gjeneve nga Shqiperia po e ndjek  nga delegacioni tre anetaresh (Sami Nezaj, nga misioni shqiptar ne OKB, Bashkim Sela, keshillatr i ministrit..) te prire nga Zv/ministrja shqiptar Dajna Sorensen.

 

Drejtori i Përgjithshëm i ILO Guy Ryde: Kemi udhëtuar së bashku për gati një shekull – një shekull solidariteti

Sipas z.Sami Neza p¨rfaqesues nga misonit shqiptare ne OKB, sikur delegacionet e qeverive boterore pjesemarredse e seionuit  te ILO-s en Gjenevë edhe delegacioni yne shqiptar i prire nga zv.ministrja Sornesen diskutuan një sërë çështjesh me karakter kombetar dhe nderkombëtare.

Në një fjalim mikpritës të mbajtur në spanjisht, Drejtori i Përgjithshëm i ILO Guy Ryder kujtoi se Kolumbia ishte një anëtar themelues i ILO-s. Që do të thotë se ne kemi udhëtuar së bashku për gati një shekull – një shekull solidariteti.

“Mbesin edhe shumë sfida dhe ILO është e vendosur të vazhdojë të punojë me Kolumbinë për të arritur një të ardhme të mirë pune për të gjithë, duke respektuar standardet ndërkombëtare të punës dhe me vëmendje të veçantë për viktima të dhunës “, tha Ryder ne Gjenevë, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Ndryshe zv/ministrja (kosovare) shqiptare Dajna Sorensen ne Gjenevë ka folur per roli rolin e qbvrise shiptare per te punesuar sa me shume te rinje dhe femra per tju sighurar perspektiva te reja.

E pyetur rreth prezencse se delegacion shqiptar ne Tirana ne Gjeneve ne punime te Samitit te ILO-s  Zv/ministrja shqiptar Dajna Sorensen eshte pergjigjur për agjencie e lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvicër ka dekalruar se “Ne sesionin e sivjem te ILO-s Shqiperia si pjesemarrese i diskutuare mbi raportet e kombinuara te kesaj organizate nderkombetare dhe bashkepunimi mes vendave anetare. Konkretisht une, ne fjlaimin tim  u perqendrova mbi pjesemarrjen e grave si force ne mjesidet e punes dhe masat qe eshte duke marrrur Shqiperia per aktivizimin e grave te vendet e pounës”

Siopas znj.Sorensen, integrimi, perfshirja e grave ne vendet punes qofte ne ato insitucionale dhe sektor tjere eshte nje ceshtje problematike jo vetem ne vedin tone, por ne mbare ballkanin.

“Por ne krahasim me vendet ne rajoin  shqiperia ka shenuar progres ne këte drejtim, sidomos keto pese vitete e fundit. Shkalla e puneismit eshte rritur dukshem, nga 2013 kur ioshim 40 per qind te punesuar, sot kemi 58 perqind. Kete e deshmojne edhe shifrat e papunesise, ku grate jane te punesuara 13 perqind, derisa meshkujt 14 per qind.” ka thëne ne dfund zv.ministrja shqiptare duem, folur per integrimin dhe (pa) puensimini e grus shqiptare. 

SHPËRNDAJE