Veprimtari yne i shquar Adem Deamci ne OKB me gazetarin e ATSH-së dhe agjencise e lajmeve “Presheva jonë” Nefail Maliqin: Marsi i Vitit 1981 – Dallëndyshe jo vetem e pranverës por edhe e lirisë dhe e Republikës së Kosovës.

 

Gjenevë  -Pas presidentit historik Rugova, vperimtari yne i shquar Adem Damaci eshte personaliteti i dyte nga Kosova qe shkeli Kombet e Bashkuar i cili foli per situatën ne Kosove, te zhdukurit dhe u prit nga shefi i zyrës së agjencise telegrafike zvicerane ATS/SDA dhe nga ai i ” Presheva Jonë”

Për prtestat e 81 te cilat nga Prishtina arritne edhe ne Gjenve pirkrisht ketu para pallit te OKB-së, fillimish mysfirin tone nga Prishtina e pyetem se kush qedron pas tyre, sepse per to flitet  e përflitet sot e kësaj dite. „Prapavijë të vetme e demonstratave të 14 marsit “81 ishte liria dhe clirimi nga okupatori serb për të cilën edhe shumë të rinj e të reja u vranë, u burgosën, u sakrifikuan, u rrahën nga policia serbe vetëm e vetëm pse kërkuan të jenë të barabart si popujt tjerë në ballkan. Të rinjtë tanë ndiqeshin nga organet e atëhershme serbe,  madje edhe u burgosën vetëm pse ne bankat e shkollave ata kishin shkruar dy shkronja K.R ?!“ këto fjaë i tha ne OKB veprimtari yne i shquar gazetarit te agjencise se lajmeve “Presheva jonë” për të cilat shkronja qëndroi plotë 28 vjet burg ne burgjet serbe.

 

Demaci: Rreth 500-600 shqiptare nga Lugina e Presheves u gjendën në ballë të demostratave te 81-ës

I pyetur rreth demonstratave të marsit të vitit 1981, për të cilat nuk kishin munguar as speklimet e mediave të atëhrshme, veprimtari dhe përkrahësi më i madh i protestave të “81-ës z.Adem Demaci për „Presheva Jonë“ është përgjigjur se „Sikur t’mos ishin demonstrat e vitit 1981, Kosova nuk do te ishte ketu, ku është sot. Po,   Kosova ku do të ishte?.. do të ishte mu aty, bile ndoshta edhe më keq.  E dimë se ka pasur spekulime rreth demosntaratve e “81, por sikur t’mos kishin qenë ato nuk e besoj se do të ishim ketu ku jemi sot.  Me një fjalë do të thosha se protestat masovike të studnetëve, të rinjëve dhe mbarë popullatës sonë në marsin e vitit 1981, vit ky i cili kund ta konsiderojmë si  synonim i lirisë, demoracisë dhe Republikës së Kosovës. Do t’ju kujtoj vednavse te  mi ne Kosovë se ne keto demonstarta kishin kontribut te madh edhe vlelzrti dhe motrat tona nga Lugina e Preshevës, bile ne balle te tyre. Numi tyre mund t ek ene qene mbi 500-600 sish…»

 

 Viti 1981 – Dallëndyshe e lirisë dhe e Republikës së Kosovës

Sipas z.Demaci  demonstrat e  14 marsit “81 por ishin me qëllim të mirë dhe me prapavijë të vetme për liri dhe clirimin e Kosovës  nga okupatori serb për të cilën edhe shumë të rinj e të reja u sakrifikuan, vranë, u burgosën, u rrahën nga policia serbe vetëm e vetëm pse kërkuan të jenë të barbart si popujt tjerë në ballkan.

“Të rinjtë tanë ndiqeshin dhe burgoseshin nga organet e atëhershme serbe madje edhe për atë  vetëm pse ata ne bankat e shkollave shkruanin dy shkronja K.R ?!“ ka pohura në vazhdim z. Demaci, për të cilat shkronja qëndroi plotë 28 vjet në burgjet serbe.

Sipas z.Deamci viti 1981 ishte një pranvërë, një stinë e dyfishtë për Kosovën dhe shqiptarët.. « Marsi i vitit 1981 ishte dallëndyshe që paralajmëroi lirinë dhe Republikën e Kosovës të cilët sot e kemi dhe të cilën duhet gëzuar gjithë bashkarisht, por duhet edhe ruajtur si sytë e ballit sepse atë liri nuk na e falën por e fitam me gak, me mund e skarifica të mëdha nëpër kazamatet serbe.. » ka përfunduar z.Demaci, « Mandela » i Kosovës.

 

Demaci në Gjenevë ngrit zërin tek ndërkombëtarët për fatin e 1800 të zhdukurve dhe të burgosurve nga Presheva në burgjet serbe 

Ka deklaruar verpimtari i shquar Adem Demaci sot në intervistën ekskluzive dhënë agjencisë telegrafike zvicerane – ATS

 

(Në foto: kolegu Blaise Lempen, shef i yzrës së ATS në OKB dhe sekretar i përgjigthshëm i shoqatës ndërkombëatre të gazetarëve-PEC duke i dhurar një libër të tij, mbi Kosovën, ku në kopetrinë shifet një shqiptarë me plisë të bardhë)

I quajturur Mandela Nelson e Kosovës për 28 vjet ai ka kaluar në burgjet serbe deri në lirimin e tij në vitin 1990, i icli fillimisht në liri ishte përfaqësuesi i lartë politik i ish-UÇK (Ushtria Çlirimtare e Kosovës) ka dënuar ashpër diktatin e  imponuar nga Brukseli për Kosovën .”Vendimet sot bëhen në Bruksel, jo në Prishtinë. Për keto vite, Kosova nuk ka përparuar, sepse vendi ende nuk drjetohet nga vendorët, tjeter kush i ka frenat liderve tane ne pushtet…” ka shtuar ai.

”Gjendja ekonomike në Kosovë është katastrofale, investitorët nuk janë të sigurt, gjysma e popullsisë është e papunë, krimi, korrupsioni dhe emigracioni janë ka dekurajuar qyetret tane suidomso te rinj…” është ankuar Demaci në Gjenevë ne nje interviste për kolegun e agjnecise shtetërore zvicerane ATS/SDA.

”Shkëputja eventuale e një pejse të Kosovës apo një shkëmbim i territoreve  mes Beogradit dhe Prishtinës, Veriu i Kosovës me shqiptarët etnik në Serbi  (në Luginën e Preshevës, konsiderohet nga shqiptarët si Kosovën Lindore) janë të papranueshme. Dhe prekja e integriteti territorial të Kosovës  është shumë i rrezikshëm për paqen deh stabilietin në rajon..” ka phuar në fund veprimatri kosovarë Adem Demaçi për agjencinë telegrafike zvcerane ATS/SDA.

SHPËRNDAJE