Gjenevë, 20 shkurt  – Ka vdekur sot ne New York ambasadori rus ne OKB  Vitali Çurkin Ivanovic (65). I ndjeri ishte përfaqësuesi i përhershëm i Rusisë në Kombet e Bashkuara nga data 1 maj 2006, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Kombet e Bashkura.

Para se ai hyri në qytet në OKB, Churkin ishte ambasadori rus në Belgjikë nga viti 1994 deri në vitin 1998 dhe në Kanada nga viti 1998 deri në 2003 dhe ambasador i MPJ të Federatës Ruse nga viti 2003 deri më 2006.

Curkin ishte nje besnik i Putinit dhe perkahte vijen e Moskes zyrtare kunder shqiptareve ne bakllkan, sidomos kur ishte ne pyetje pamavresia e Kosovës te cilen e kontestonte ai vazhdimisht ne OKB apo ne Keshillin e Sigurimit te kesaj organizate nderombëtare . Se ishte Cukrin nje zëdhënes i Sebrisë , mjafton te permendim deklaratat e tij qe nuk dallonin nga Beogradi si kjo: “Vitali Çurkin: Kosova është një qendër për terroristët e trajnimit”(“Vitaly Churkin: Kosovo is a center for training terrorists“)

Churkin është një i diplomuar i Institutit të Moskës dhe ishte angazhuar  nga viti 1973 ne Minsirine e  Punëve të Jashtme ruse  dhe mori doktoratën e tij në histori në Akademinë Diplomatike të Bashkimit Sovjetik në vitin 1981. Pastaj ai ishte drejtor i Departamentit të Ministrisë së Informacionit të Punëve të Jashtme të Bashkimit Sovjetik dhe Rusia. Ai ishte gjithashtu një përfaqësues i Ministrisë ruse të Punëve të Jashtme dhe Zëvendës Ministri i Jashtëm i Rusisë nga viti 1992 deri në 1994. Çurikin ishte i moshës 65 vjeçare.

“Ministria e jashtme ruse me keqardhje njofton se Përfaqësuesi i Përhershëm i Rusisë në Kombet e Bashkuara, Vitaly Churkin ka vdekur papritur në New York më 20 shkurt, një ditë para ditëlindjes së tij të 65-të”, thotë njoftimi.

Churkin ka shërbyer si diplomat i Rusisë në OKB prej vitit 2006.

Diplomati i karrierës, Churkin më parë ka shërbyer si ambasador nderi në Ministrinë e Jashtme ruse, ambasador në Kanada, Belgjikë dhe zyrtar ndërlidhës në NATO.

Përpos rusishtes, ai e ka folur edhe gjuhën frënge, angleze dhe mongoleze

UN: ‘As if she was Mother Teresa herself’ Churkin slams US Envoy’s Aleppo accusations

SHPËRNDAJE