Frika, paniku dhe mosbesimi! Pavle Arnaut është vampiri më i famshëm në botë dhe mendimi i tij po i shkakton frikë të kockave. (“A Serbian Village’s 21st-Century Vampire Problem”). Kemi ecur në shtigjet e vampirit të parë serb: Njerëzit kanë frikë të flasin sot për të. Të gjitha frikat e vendasve janë bërë të vërteta! ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke shtruar dilemat  se shqiptaret nga ky rajon po ikin nga vampirat apo nga serbët? apo ndoshat nga te dytë?!..

 

Lidhjet e Miloshevicit dhe vampirat

Fshatarët e Medvegjës ishin të frikësuar dhe kërcënuan të lëviznin në Turqi. Zhvarrimi i të vdekurve u bë, dhe përfundimi është – diçka me të vërtetë e çuditshme ka ndodhur me trupat dhe sëmundja nuk ishte e pranishme. Trupat u ruajtën plotësisht për tre muaj, dhe veshët e freskët derdheshin nga veshët dhe gojët e tyre!

Megjithatë, ka një lajm modern edhe më interesant për dhampirët në Serbi dhe lidhet me Sllobodan Millosheviçin. Gjegjësisht, vajza e tij, Marija Milosheviç, punoi roje për të mbrojtur trupin e babait të saj nga gjuetarët e vampirëve! Disa vjet më parë një person i quajtur Miroslav Millosheviç (Lideri Suprem vetëm adash, nuk është i lidhur me të), dhe i cili është i njohur me nofkën Photo Mile – i bindur se dhampir Slobodan Millosheviç i cili edhe sot terrorizuar Serbinë, qëllim është – recetë klasike për llogaritë me vampir – për të kruar një vrimë në varrin e tij për ta vrarë më në fund.

Një nga vampirët më të famshëm të botës ishte Arnaut Pavle, i cili vdiq në fshatin Medvegjë afër Trstenikut rreth vitit 1727. Emri i tij u shkrua nga një mjek austriak katër vjet më vonë, në kohën kur Austria ishte pjesë e Serbisë, e cila erdhi në Medvegjë për të ekshumuar disa trupa vendas që vdiqën papritmas. Është interesante se shkrimtari Bram Stoker shkroi librin Drakula shumë më vonë, në vitin 1897, kur ekzistonte vampirja në Transilvani, ishte krejtësisht e gabuar, kur është shumë e qartë se vetë termi është një vampir me origjinë serbe.

Si rasti i parë konkret, ai tregon historinë e Arnonto Pavelit nga fshati Medvegjë mes Prishtines dhe Vranjes në vitin 1720, i cili dyshohej i persekutuar nga një vampir, i cili shkaktoi Pavle të mbizotërojë veten me gjakun e vetë vampirëve, me qëllim që të shpëtohej prej tij, por dështoi sepse fshatarët shpejt gjetën trupin e Arnont dhe e dogjën atë, vetëm në rast..

 

Pavle Arnaut është vampiri më i famshëm në botë.. Pse po ikin shqiptaret nga Medvegja ? Nga dhampirat apo nga serbet? 

Nëse do të kishte vampirë në Serbi, arkivat e ndryshme në arkivat e Vjenës janë konfirmuar që nga gjysma e parë e shekullit të 18-të. Në fshatin Medvegjë mes Prishtines dhe  Vranjes, e cila i përkiste aglomeratëve të asaj kohe të Austrisë dhe Turqisë, ishte më kritike.

Nuk është rastësi që fjala vampir është shkruar pikërisht në vitin 1731, kur një mjek austriak shkoi në Medvegjë për të hetuar ankesat e vendasve që pretendonin se vampirët u shfaqën në fshat.

E gjitha filloi disa vjet më parë, kur një ushtar serb i cili shërbeu në ushtrinë turke, Arnaut Pavle, arriti në këtë fshat. Menjëherë pas ai u martua në fshat, Paul vdekur, një grua dhe fshatarët thanë se ndërsa ai ishte në ushtri turke luftuan me Vampire e mundi atë. Ai u tha atyre se pas kësaj ai hëngri tokën nga varrin e tij, kështu që ai nuk do të vamped.

Termi, fjala dhampir, drakulla vjen nga Ballkani, pikërisht nga Medevegja

Résultat de recherche d'images pour "vampir medvedja"Frika, paniku dhe mosbesimi! Pavle Arnaut është vampiri më i famshëm në botë dhe mendimi i tij po i shkakton frikë të kockave. (“A Serbian Village’s 21st-Century Vampire Problem”). Kemi ecur në shtigjet e vampirit të parë serb: Njerëzit kanë frikë të flasin sot për të. nse kemi parasysh reduktimin gradual te nurmit te shiptareve ne kete vednbanim mendja te shkon kah mas,  ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke shtruar dilemat  se shqiptaret nga ky rajon po ikin nga dhampirat apo nga serbët? apo ndoshat nga te dyjat, nga pak!..

Pas vdekjes së Arnaut, njerëzit vdiqën çdo ditë dhe shkaku nuk ishte i njohur. Familja 40 ditë pas vdekjes nuk pati paqe! Njeriu i vdekur u shfaq në një ëndërr dhe i ngacmoi ata, kështu që fqinjët e tij më të afërt kishin për të bërë diçka që do të trembë të gjithë.

Pasi ne kemi më lart tregojnë evolucionin e mitit dhampir dhe të provojë jo përkatësinë e tij me figurën e Vlad Tepes Drakula, hulumtimet tona të mëtejshme mbi origjinën e këtij miti na çon nga Transilvanisë errët në Ballkanin tonë të dashur.

Résultat de recherche d'images pour "vampir medvedja"Termi dhampir apo drakulla e kishte origjinën nga Ballkani ku mite për dhampirët ishin të shpeshta dhe nga ku në shekullin e 18-të. zgjeruar në Perëndim. Besohet se forma origjinale e fjalës ishte rebeluese dhe, si e tillë, u përhap nga Ballkani dhe u adaptua në gjuhë të ndryshme. Në Angli, fjala dhampir fillon të përdoret nga 4.V.1732. “London Journal” publikoi një artikull mbi epideminë e dyshuar të vampirëve në Serbi. Raporti i pesë oficerëve austriakë (tre prej të cilëve ishin mjekë), me titull “Visum et repertum” ( “E pashme e zbuluar”) detaje dhe saktësi është rreth vampirism ndodh në fshatin Medvegjës pranë Beogradit.

A ishte foto e Mile një i çmendur, sepse mendonte se Millosheviçi ishte një vampir dhe u përpoq ta vriste me një murriz? Apo janë tifozët më të mëdhenj të çmendur të karakterit dhe veprave të Millosheviqit? Ne duhet të pranoj se terrori i Millosheviqit dhe historinë e tij të jetës me elemente të rastit të dhampirism, dhe ngjashmëri të Count Drakula, të cilin ne do të kujtojmë përsëri, edhe pse ne theu mitin e shoqatës së tij me Vampires. Si vendasit si Drakula i Transilvanisë si sundimtar i drejtë dhe i mençur, edhe pse rreth 100 mijë njerëz mbërthyer mbi një shtizë, kështu që Millosheviqi ka ndodhur rreth 100 mijë njerëz në funeralin, edhe pse ai mori ata në shkatërrim ekonomik, politik dhe shpirtëror. Ashtu si Drakula gjatë gjithë mbretërimit të ti1069840_1135101476514033_6768006321037436771_n

SHPËRNDAJE