Preshevë, 29m dhjetor  -Anëtari më i varfër i BE-së, Bullagria mbështetet shumë në këtë presidencë të parë, e cila fillon më 1 janar 2018 për të përmirësuar imazhin e saj. Sofja gjithashtu synon të sjellë ekspertizën e saj rajonale në një subjekt që është afër zemrës së saj: integrimin evropian të fqinjëve të saj në Ballkan, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Shqiperia, Serbia e Mali i Zi në rrugë të mbare..

Bullgaria, e cila merr presidencën e rradhës të Bashkimit Evropian (BE) më 1 janar, synon të ndërtojë ura midis Evropës lindore dhe perëndimore. Sofja do të përpiqet të krijojë kompromise për disa çështje të nxehta, duke përfshirë politikën e migracionit, përmes sloganit të saj “uniteti është forca”.

Anëtari më i varfër i BE-së, kritikuar për paaftësinë e tij përballë korrupsionit endemik, Bullgaria po llogaritet edhe në Presidencën e saj të parë të Këshillit të BE-së për të përmirësuar imazhin e saj. Hyrja në BE në vitin 2007, ajo përpiqet të bindë se është më së fundi e aftë të integrojë zonën e Shengenit dhe, në afat më të gjatë, zonën e euros.  Një takim BE-Ballkan është planifikuar për në maj. Nga vendet e ish-Jugosllavisë dhe Shqipërisë, vetëm Serbia dhe Mali i Zi po hyjnë tani në negociatat e pranimit me BE.  Shqiperia njëren kembe ne Tirane e njërën në Bruksel, ka shkruar “Presheva Jonë”

Gjashtë muaj të presidencës suksesshëm argumentojnë për këtë vend prej 7.1 milionë banorë, historinë e trazuar politike që nga rënia e komunizmit, por ka rifituar një stabilitet nën udhëheqjen e Kryeministrit Bojko Borisov e qendrës së djathtë.

Ky i fundit u kthye në pushtet në fillim të prillit për një mandat të tretë në vitin 2009, çmimi i një aleance me partitë nacionaliste që kanë heshtur retorikën e tyre agresive për të treguar pro-BE dhe pro-NATO.

Fondet evropiane vlerësuan

Ndryshe nga vendet e Grupit të Vishegradit (Polonia, Republika Çeke, Hungaria dhe Sllovakia), Bullgaria nuk e kundërshton në politikën evropiane të zhvendosjes së refugjatëve brenda BE-së, edhe pse edhe fjalimin refuzimin frikës e emigracionit përhapin skenën politike kombëtare.

“Bullgaria është një nga vendet e pakta ish-komuniste në BE që vlerësojnë fondet e BE, të cilat kanë përbërë 66% të rritjes së Bullgarisë që nga viti 2007. Ajo nuk krijon vështirësi, përfshirë edhe politikën e migracionit “, thotë një diplomat europian në Sofje.

Me këtë qëndrim pajtues, qeveria e Bojko Borisov e sheh veten si ndërmjetës në lëndët më të vështira.

“Uniteti është forca”

Në kontekstin e Brexit, reduktimi i mundshëm i buxhetit të BE-së pas vitit 2020 është një shqetësim i veçantë për vendet e Evropës Lindore, të cilat janë përfituesit kryesorë të fondeve evropiane. “Slogani i presidencës bullgare është” Uniteti është forcë “,” tha ministri i jashtëm bullgar Ekaterina Zaharieva. Ajo bën thirrje për “të treguar solidaritet në mbrojtjen e kufijve të jashtëm të BE-së në vend të ndërtimit të gardheve brenda”.

Udhëheqësit evropianë shpresojnë të zhbllokojnë deri në qershor reformën e azilit nëpërmjet një rikthimi të “Rregullores së Dublinit”, i cili pothuajse automatikisht cakton përgjegjësinë për përpunimin e një kërkese azili në vendet e hyrjes së parë në vend. BE, në të cilën është vendosur një barrë e tepruar në një situatë krize.

Një hap drejt Ankarasë

Z. Borisov gjithashtu bën thirrje për përmirësimin e marrëdhënieve midis BE dhe Turqisë, me të cilën vendi i tij ndan 259 km kufij tokësor. Në qendër të shqetësimeve të saj: mirëmbajtja “me çdo kusht” të marrëveshjes së migrimit të përfunduar në vitin 2016 që ka zvogëluar rrjedhën e azilkërkuesve nga Lindja e Mesme në Bashkimin Evropian, nga të cilat Bullgaria është një dyert e hyrjes.

Kryesia bullgare, e cila ka pasuar Estoninë, do të jetë edhe fillimi i fazës së re të negociatave të liderëve europianë me Britaninë e Madhe, për një periudhë tranzicioni pas Brexit dhe kornizës për një marrëdhënie të ardhshme. komerciale.

“Rendi i ditës do të jetë i zënë meqë viti 2018 është viti i fundit i plotë i mandatit të Komisionit”, përpara zgjedhjeve të vitit 2019, thotë Ognian Zlatev, përfaqësues i Komisionit Evropian në Bullgari.

Projektet janë të shumta: buxheti i BE pas vitit 2020, projekti i reformës në eurozonë që po pret formimin e një qeverie në Gjermani, zgjerimin e bashkëpunimit të mbrojtjes, reformën e institucioneve evropiane pas Brexit, tregu i vetëm dixhital. ..

 

SHPËRNDAJE