Preshevë, 29 dhejtor  –Pas Kosoves, me akuza ndaj 60 “perosonaliteteve”, lajmi i fundit qe vjen nga Sarajeva eshte se 25 vetë akuzohen për krime lufte. Të pandehurit janë akuzuar për vrasjen e disa dhjetëra civilëve, duke përfshirë fëmijët dhe të moshuarit gjatë konfliktit në Bosnjë, njfton agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

Njëzet e pesë boshnjakë u akuzuan në dy dosje të ndryshme për krime lufte kundër civilëve dhe të burgosurve të luftës serbë në fillim të konfliktit ndër-komunitar (1992-1995). Konflikti boshnjak ka arritur në gati 100,000 vdekje.

Boshnjake ish-anëtarë Njëmbëdhjetë të Ushtrisë së Bosnjë dhe Hercegovinës janë akuzuar për pjesëmarrje në një sulm June 10, 1992 kundër fshatin serb Cemerno në fushën e Ilijas, në veri të Sarajevës. Gjashtë prej tyre u arrestuan javën e kaluar, ndërsa pesë të mbrojtur veten pandehurit si të lira, tha të premten një zëdhënës për prokurorët në krimet e luftës në Sarajevë.

“Ky sulm i sinkronizuar ndaj këtij fshati ka rezultuar në të paktën 30 viktima serbe, duke përfshirë gratë dhe të miturit. Disa nga viktimat ishin torturuar dhe vrarë në një mënyrë veçanërisht brutale “, sipas prokurorisë në aktakuzë.

Në një rast tjetër, katërmbëdhjetë ish-drejtuesit e policisë boshnjake dhe forcat ushtarake kanë qenë të akuzuar për krime të luftës të kryera kundër dhjetar ciuvilëve në Bradina në zonën Konjic (në jug) dhe qytetet e tjera në këtë rajon.

“Të pandehurit janë akuzuar për të qenë përgjegjës për vrasjet e dhjetëra civilëve serbë të të dy gjinive, duke përfshirë fëmijët dhe të moshuarit, si dhe tortura, sjellje jonjerëzore dhe burgim të paligjshëm të një numri të madh të serbëve” , thotë një deklaratë nga prokuroria për krimet e luftës.

SHPËRNDAJE