Bruksel, 8 janar -Sot është do te mbahet takimi i parë i delegacionit shtetëror të Kosovës për dialogun Kosovë-Serbi me Shërbimin e Jashtëm Evropian (EEAS) në Bruksel. Zëdhënësja e Bashkimit Evropian, Maja Kocijançiq  ne nje bisede për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” ne Bruksel ka then se zakimi i sotem me delagcionin nga Prishtina do te jene konsultative.  Mospjsemarrja e  Hashim Thacit ketu ne Bruksel po interpretohet si ikje nga pergjegjesia dukei lene kembet e arushes ekipit te ri negociues, ka shkruar agencia e lajmeve “Presheva Jonë” e cila ak shtuar se as kesaj radhe shqiptret e Lugines se Presheves nn’aut, uk ftuan ne Bruksel, përkunder fjaleve dhe premtimeve ne Prishtinë.

 

Nga i derguari yne special ne BE/Bruksel

Sipas Kocijancic në takimin e sotem ne Bruksel do të diskutohet për qëndrimet e të dyja palëve për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi.

“EEAS ka ftuar Delegacionin nga Kosova të caktuar nga Kuvendi më 15 dhjetor për konsultime në Bruksel më 8 janar. Ekipi do të përfaqësohet gjithashtu nga Përfaqësuesja e Lartë, njëherit Nënkryetarja, Federica Mogherini.

“Konsultimet janë një mundësi për të shkëmbyer qëndrimet me përfaqësuesit e Kosovës në Dialogun për normalizimin e marrëdhënieve midis Prishtinës dhe Beogradit, të lehtësuar nga BE” ka deklarur Kocijancic ne bisede per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” (“The consultations are an opportunity to exchange with Kosovo representatives on the Dialogue for normalisation of relations between Pristina and Belgrade, facilitated by the EU”)

Ndryseh sipas Fatmir Limajt ne negfoiactat ee metutjeshme t efilluiaar nga sot me palen serbe en Boegrad do te bisedohet per  tri qeshtje kruciale: të zhdukurit, demarkaconin me Serbine dhe krimet serbe ne Kosove.

“Takimi i sotem ne Bruksle nuk do sjelle asgje ne dritë, thjeshtë konsultime, njoftime dhe nderrime te kartë vizitave..” ka raportuar gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” nga Brukseli.

Serish Presheva n’aut. Prishtina shkon ne Burksel pa shqiptaret e Lugines?! përkunder fjaleve dhe premtimeve?! 

Nga ana tjeter 48 ore para shkuarjes se ekipit negociues nga Prishtina ne Bruksel per te vazhduar dialogun me palen serbe, derisa presidenti kosovar gjendet ne skijime ne Brezovicë, disa përfaqesues nga Bujanoca

(PVD) i kane shkruan BE-së dhe Thacit duke kërkuar nga ta qe te përshihen ne dialogun e Brukselit, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Se a mund te na e konfirmoje se BE ka marrur apo jo, nje leter te tille nga Presheva dhe se për inkuadrimin e Lugines ne procesin e  dialogut kush vendos Brukseli apo Beogradi-Prishtina znj. Kocijancic eshte përgjigjur se “BE, rrespektivsht kabineti i zjn.Morgherini edne s’ka marrur leter nga Presheva. Kjo pyetje s’eshte per mua, mund t’i drejtoheni atyre qe e kane derguar letren ose ata qe kane shkruar leter mund t’i drejtohen Prishtines dhe Beogradit. Nese eshtë fjala qe Lugina e Presheves te perfshihet ne dialogun e Brukselit mes Kosoves dhe Serbisë, ata duhet t’i drejtohen Vucicit dhe Thacit.

Sipas agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” lideret e Lugines se Presheves nga vitit 2011 qe kur ka nisur dialogu ne Bruksel mes Prishtines dhe Boegradit, deri sot kane kerkuar mbi 20 here per t’u perfshire ne ketë proces, por deri tash Beogradi jo se jo, pos as Prishtina nuk ju eshte përgjigjur pozitvisht, ku jane dhene vetëm premtime e deklarata.

SHPËRNDAJE