Saint-Etienne (FR), 8 janar  -Një grup prej pre 26 shqiptare, kryesisht nga Kosova jane arrestuar nga policia franceze ne Francë. Ata akuzohen per 200 vjedhje vetem në Auvergne Rhône-Alpes. Procesi gjyqesor ndaj tyre ka nisur ne Gjykatën Penale të Saint-Etienne, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” duke ju referuar burimeve te policise franceze.

Disa hajna te kesaj bande te akuzuar per vjedhje dhe vrasje po mbahen ne burgjet e Zvicrës

Image associéeNe kete proces janeangzahuar katër përkthyes dhe rreth pesëmbëdhjetë avokatë, kurse hajnet po mbahen ne paraburgim. Disa do të gjykohen sipas parazgjedhur, duke përfshirë një të dyshuar për vrasje në një rast tjetër, që aktualisht mbahen në Zvicër.  Aksioni policor kunder ketyre hajnave u mbeshtet edhe nga Europol-i, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Presidenti i gjykatës François Bouriaud vazhdoi ankesën e gjashtëdhjetë pjesetareve civile të përbëra nga 140 viktimat e 192 vjedhjeve nga aksioni i keytre vajnave te moshës 25 deri në 45 vjeç. Rreth pesëmbëdhjetë viktima private ishin të pranishëm në seancë. Një shoqate miqesore e shqiptarëve, një shoqatë tjeter lokale e vendosur në qendër të Firminy (Loire), shërbeu si një kamp bazë për të pandehurit.

Dëmet më të mëdha materiale të këtyre vjedhjeve, të kryera natën në shtëpitë bosh të banorëve u vlerësuan në 155,000 euro (174,024 franga) dhe 67,000 euro (75,243 franga) ) ndër palët civile të konstituuara. Gjerat e vjedhura, disa prej të cilave janë shitur në qytetin port të Belgjikës në Antwerp, mund të arrijnë në mes të 1 dhe 1.5 milion euro.

Imazhet e rreth 700 bizhuterive të gjetura nga hetuesit do të parashikohen në pasdite në sallën e gjyqit për të identifikuar pronarët e tyre.

Në prill 2017, një njësi hetimore ishin ngritur nën patronazhin e luftës Qendrore kundër shëtitës delikuencës (OCLDI), me hetuesit nga seksioni hulumtimit të Lyon, Rhône-Alpes Gir, grupimi i Loire dhe mbështetja e Europolit, si dhe autoritetet shqiptare.

SHPËRNDAJE