Artisti dhe poeti yne i njohur Syle Mujaj, nje ish-burgosur politike, nje armik i perbetuar i Serbise se madhe dhe te vogel me nje delegacion veprimtaresh ka nderuar Aleksander Moisiun i varrosur para 83 Viteve ne „Morcote“ Tiqino duke thurrur vargje me brushe e me laps ne leter e pelhure e se fundit duke vene „Lule Për Moisiun“, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Jemi deshmitar te dores se pare pse Zvicren e nderojme dhe na nderon, sepse ne qoshem qoshe te ketij shteti demoratik dhe tolerant  kemi dy burra te medhenje, Skenderbeun  (Gjeneve) dhe Alekndsander Miisun (Lugano), e se shpejti me motren e tyre Nene Terezen ne Lozanë, ka thëne piktori yne i madh Syle Mujaj për “Presheva jonë”

Moisiu kishte zgjedhur këtë kënd të bukur e të ngrohtë për të ngrysur vitet e tij të fundit në këtë botë. Sot, në fshatin piktoresk të Luganos, Morcote, në një lartësi impozante gjendet varri i tij që shikon nga dielli dhe nga liqeni. E matanë liqenit, në pjesën italiane, ndodhet vila e bukur e Moisiut.

Imri i Sylë Mujës eshte sinonim i organizimit te mirfillte (1994) me rastin e përvjetorit të 60 të vdekjes së Aleksandër Moisiut. Ka qenë po ashtu Syla ai që në këtë organizim ka përfshirë edhe maestro Kodrën, dhe pastaj edhe shumë emra të kulturës shqiptare nga Shqipëria, Kosova, Presheva dhe nga arbëreshët e Italisë.

“O shqiptare te mi, Moisiu e madh e njeh bota, ai nuk ka nevoje per ne.. Por ne kemi nëvojë per ate!..” ka thenë Syle Mujaj ky verpimtar i shquar i ceshtjes kombëtare, sipas te cilit “Pasha buken s’ka as Kosove as Shpini pa Presheve, Kosovën Lindore..” ka thene Syle Mujaj, piktori dhe poeti yne i njohur, njeherit presdient i Shoqata kulturore shqiptare “Aleksandër Moisiu” ne Lugano

L’image contient peut-être : 2 personnes, personnes souriantes, plein air

 

SHPËRNDAJE