Résultat de recherche d'images pour "Cour européenne des droits de l'homme"Strasbourg, 31 jorrik -Peticioni i shtetasit të dënuar për vrasje u refuzua nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Burri pretendoi se kishte shkelje të së drejtës për një gjykim të drejtë, njfotn agejncia e lajemeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve nga Gjykata e të Drejtave të Njeriut ne Strasbourg (Cour européenne des Droits de l’Homme – CEDH)

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut të enjten kundërshtoi kërkesën e një kosovari të dënuar në Zvicër me 18 vjet burg për vrasje. Ky krim ishte pjesë e një “hakmarrjeje gjaku” midis dy klaneve familjare.

Në maj 1997, udhëheqësi i fisit të ankuesit u ekzekutua në Kosovë. Një muaj më vonë, një anëtar i familjes rivale u vra në Zvicër. Ankuesi dhe një kushëri i tij u dënuan në vitin 2010 nga Gjykata e Qarkut në Laufenburg (AG) për gjuajtje midis 15 dhe 17 plumba në kokën e viktimës.

Gjyq i padrejtë, sipas të akuzuarit

Para Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut (KEDNJ), Ankuesi, duke vuajtur dënimin e tij në Kosovë, pretendoi se kishte shkelje të së drejtës për një gjykim të drejtë. Ai u ankua se nuk ishte në gjendje të shtronte pyetje për xhaxhain dhe djalin e tij, të cilët tashmë ishin paraqitur në gjykatë në 2001.

Burri gjithashtu besoi se deklaratat e babait të tij në një seancë të vitit 1998 ishin të pa realizueshme sepse nuk ndihmohej nga një përkthyes dhe një avokat. Së fundmi, ai kritikoi autoritetet zvicerane që nuk i kishin njoftuar këta tre dëshmitarë për të drejtën e tyre për ndihmë konsullore.

Në një vendim të botuar të enjten, CEDH fshin tre ankesa për mungesë motivimi të mjaftueshëm. Në detaje, ai gjithashtu shënon se deklaratat e xhaxhait dhe djalit të tij nuk ishin prova e vetme kundër tij. Sa i përket babait, ai ishte informuar për të drejtën e tij për ndihmë në 1998, por hoqi dorë.

Së fundmi, gjykatësit e Strasburgut konsiderojnë se Ankuesi nuk ka treguar në çfarë mase fakti që dëshmitarët nuk ishin informuar për të drejtën e tyre për ndihmë konsullore do të kishte efektin më të vogël në ndershmërinë e gjykimit të tij. (Aplikimi Nr. 63896/12)

SHPËRNDAJE