EKSLUZIVE : Nga sot e nëser Agjencia Informative Kombëtare  „Presheva Jonë » hap dosjet ekskluzive duke ju sjellur intervista, analiza e shkrime mjaft interesante, bashkë me to edhe  fotografi që kurrë nuk jav ka parë syri e as që keni lexuar. Këtë ju bënë të mundshme vetëm agjencia jonë dhe e juaja “Presheva Jonë” jo vetëm për t’mos e koritur emrin,  por edhe për rolin kombëtar që kanë ato shkrime dhe foto, që në fakt ato janë dicka më shumë se sa shkrime e foto, janë dokumnte të cilat duhet vënë  e ruajtur në arkivat tona kombëtare… Ato dokumente, dosje kanë rëndësi sidomos për të rinj të moshës 18-20 vjet që atëbotë kishin fat se nuk ishin në ketë “botë” serbe  që i “shpëtuan” regjimit dikatotorial serbë, të cilit ishin rehat ende në barkun e nënave të tyre… Prandaj, redkasia jone bashakrisht me jush ktheht mbarpa pë rnjezet vjet dhe abshakrisht shleton dhe përkujton ato ditë të vështira, me rastin e 20 vjetorit të Referendumit në Luginën e Preshevës, i cili  akt historik u bën nën regjimi e dikatorial të Miloshevicit, kur ishte vështirë të dalësh rrugëve me një kimishë të kuqe me pantalona të zeza, por e mos të flasim me flamur n’dorë. Por, por..shiptarët e Luginës së Preshevës e bvënë, e morën guximin që mu më 1-2 mars në Preshevë të v nxjerrine të vejnë flamurin kuq e zi, para hundëve të polcisë serbe e cila ishte e armatosur deri në dhëmbë…Sot është njëqind herë të qitet flamuri se sa para 20 vjetësh. Por guximi nuk llogaritet as në vite e as në kohë por mevullnet dhe indeale…

Në ato kohë keto ngjerje, këto zhvillime e historike, këto zhvillime interesant me karakter kombëtar edhe drejtori i AIK „Presheva jonë » që atëbotë i kishte ndjkeur dhe pse ishte shumë i ri me vetëm 24 vjet si student, ku krahas studimetve ishte edhe bashëpunëtor i « Rilindjes » (Bujkut), Radio Prishtinës, Shkëndijes,  pastaj i Zërit etj…Dhe me rastin e  Referendumit më 1-2 mars ato ditë sa të vështira po aq edhe të guximshme dhe me një rol tëmadh historik na  kujtohen sikur të kishin ndodhur sot. Pas dy deceniesh « Presheva Jonë » sot dhe nesër ju sjellë inetrvista me protagonistët kyesor të Referendumit 1992. Për « Preshva jonë » flasin njëzet vjet liderët  e PVD-së dhe PDSH-së etj… si dhe  bashkëbisedues tjerë..të cilët para dy decenie kishin 30 apo 40 vjet e sot 50 e 60 vjet..ndërsa ata që kishn liundur më 1-2 mars sot jnaë 20 vjet studentë në njërin nga universitet tona në Kosovë apo Shqipëri..

SHPËRNDAJE