Hapet ekspozita nga piktori Sylë Mujaj në ne kryeqytetin zviceran në Bernë, rrespektivisht ne Ambasada e Republikës së Kosovës Zvicrës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Të nderuar qytetarë të komunitetit shqiptar, të nderuar mërgimtarë, intelektual, krijues dhe artdashës të kulturës, biznesit, veprimtar, shoqata, klube, bashkësi kulturore të vlerave tona kombëtare, me vendbanim në Zvicër, Gjermani dhe Austri:

Ju bëjmë thirrje njëzëri që ti bashkëngjiteni thirrjes tonë për këtë takim sa madhështorë, po edhe kombëtar.

Vepritari dhe piktori yne i njohur Sylë Mujaj i ka thëne agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” se me këte ekspozite sot ne kryeqytetin helvetik 10-vjet pas pamvaresises se Kosovës, nderon njekohesisht “Përvjetorin e Pranverës Studentore” të vitit 1981, (demonstratave) ku ai si student ishte në mesin e protagonistëve si ish i burgosur politik.

Ekspozita hapet sot  më 12 mars, në orën 18.00.

Ajo qëndron e hapur nga 12 marsi deri më 23 mars në objektet e “Ambasadën e Republikës së Kosovës në Bernë”.

Ekspozita është titulluar “Mozaiku Artistik”.

Në punimet e tij, autori ekspozon punën disavjeçare dhe me përkushtim prej filigranisti, për të realizuar konceptin e tij artistik dhe unik.

Punimet janë të realizuara në tablo të përmasave të mëdha 200X200 cm, me mesazhe dhe kolorit të fuqishëm artistik.

Motivi e punimeve artistike është mitik i takimit të “Konstandinit dhe Doruntinës” me përplasjet historike nga epoka e Skënderbeut e këtej!

Në punimet e tij autori ndeshet shpesh me aktin e gruas, të nxjerr bukurinë e saj me një koleksion hyjneshe me shfaqje artistike.

Ndjenja për të madhërishmen dhe të bukurën autori paraqitet me një krijueshmëri dhe teknikë të veçantë, pra në mozaik, që është vështirë të haset ndër artistët tanë dhe më gjerë sot.

 

Ekspozitë nga Sylë Mujaj ne Ambasadën e Kosovës, Zähringerstrasse 25. CH 3012 Bern ”Pavarësia”

identitetin i mozaikut
dim.: 205 cm x 90 cm.
çmimi: 25.900 gur mermeri cm n`katror apo euro
mermer origjinal e qeramikë
të dhënat e përmbajtura në këtë identitetin e mozaikut
materiale: qeramikë, ngjites special m2
korniza: mermer travertino 8 cm, trashesia 2 cm
pesha: 75 kg.

“L`Indipendenz”
Identità del mosaico
dim. 205 cm. x 90 cm.
prezzo: 25.500 sassi di marmo in cm. quadrato /euro/.
marmo ceramica originale
le informazioni contenute in questa identità mosaic
nome: “Indipendenza” /L`Indipendenza/
materiale: travertino marmer specie lastra in gesso, sigillanti speciali m2
marmo travertino 8 cm, spessore 2 cm
peso: 75 kg.
Autor: Sylë Mujaj:

“Doruntina- Vajza ne Kalë”

Dimenzioni. 1.34 c m x 0.90 cm
të dhënat e përmbajtura në këtë identitetin e mozaikut
materiale: marmer travertina dhe te llojeve, gipse pllaka,ngjites special m2
çmimi: 11.400 gur mermeri /euro/.
korniza: mermer travertino 8 cm, trashësia 2 cm
pesha: 25 kg.

” Ragazza a cavallo – Doruntina”

Dimenzioni. 1.34 c m x 0.90 cm
prezzo: 25.500 sassi di marmo in cm. quadrato /euro/.
marmo originale
Materiale: Marmo Travertino e specie, lastre in gesso, Sigillanti speciali m2
Materiale: Marmo Travertino, Coll m2 adeguata
Framework: marmo Travertino 8 cm, spessore 2 cm
Peso: 25 kg.

Autor: Sylë Mujaj

”Vajza”

Dimenzioni. 1.34 c m x 0.90 cm
të dhënat e përmbajtura në këtë identitetin e mozaikut
çmimi: 12.700 gur mermeri /euro/.
ngjitesi m2 adekuate
korniza: mermeri travertine 8 cm, 2 cm trashësia
pesha: 25 kg.
“La ragazza”,
Dimensione. 1.34 c m x 0.90 cm
Prezzo:12.700 sassi di marmo in un cm quadrato /euro/.
Le informazioni contenute in questa identità Mosaico
Materiale: generi di marmo originali, scalatori adeguata m2
Framework: marmo travertino 8 cm, 2 cm di spessore
Peso: 25 kg.
Autor: Sylë Mujaj

“Vajza Akrep”

identitetin i mozaikut
të dhënat e përbërja e veprës artistike
dimensioni: 191 cm x 131 cm.
çmimi: 25.500 gur mermeri cm. n`katror apo /euro/.
mermer origjinal e qeramikë
materiale: llojet e mermerit origjinale, ngjitësi m2 adekuate
korniza: mermer travertino 8 cm, trashësia 2 cm
pesha: 85 kg.
“Ragazza Scorpione”
I identità del mosaico
dim. 191 cm x 131 cm.
prezzo: 25.500 sassi di marmo in cm. quadrato /euro/.
marmo ceramica originale
materiale: travertino marmer e specie, ceramiche gjamtë, lastre in gesso, sigillanti speciali m2,marmo travertino 8 cm, spessore 2 cm
peso: 85 kg.
Autor: Sylë Mujaj:

Biografia
Sylë Mujaj u lind në Kosovë, në maj 1958, në fshatin Dukaivë, Rugovë, komuna e Pejës.
Shkollën fillore e të mesme i kreu në vendlindjen e tij. Studimet e larta i ndoqi në Prishtinë si inxhinier i agronomisë. Para se të mbaronte studimet, arrestohet nga policia serbe si pjesëmarrës i demonstratave studentore në mars të 1981.
Dënohet me 10 vjet burg. Në fillim vuajti burgun në Prishtinë dhe në nëntorin e 1981 transferohet në kampin e njohur “Hekur e beton” të Nishit në Serbi.
Në këtë kamp qëndron deri në vitin 1990. Shtatë vite e dy muaj i kalon në të ashtuquajturën “grupa pojaqanih nadzor”, (izolim).
Me ndihmën e Amnesty Internacional dhe Komitetit të Helsinkit lirohet nga burgu.
Pas daljes nga burgu shkoi në Zvicër, ku jeton edhe aktualisht së bashku me familjen e tij, gruan dhe tre fëmijët. Zvicra i njohu atij strehimin politik.
Sylë Mujaj është njëherësh edhe piktor, edhe poet. Njeriu që prej dhimbjesh, prej mungesës së lirisë, krijoi vargje që të tronditin me forcën e tyre realiste e me fuqinë e tyre artistike, që depërtojnë deri në qelizat e trupit.
Piktura e tij e krijuar, ashtu në heshtje e nën peshën e prangave, nga një copë laps i mprehtë e një letër cigareje–siç kujton autori, -një pikturë e lexueshme, por domethënëse: ajo përcjell me forcë tragjizmin e një populli të tërë nën peshën e dhunës: fatet individuale të njerëzve-numra, siç i ka cilësuar autori, ku ai bën pjesë edhe vetë, shprehin dhimbshëm shpresën e lirisë.
I mbyllur në mes të betonit dhe hekurit, përmes hekurave, bashkë me dhimbjen dhe shpresën, ai herë me poezi e herë me pikturë, nëpërmjet artit të tij realist, pasqyron botën e tij të brendshme.
Të gjitha këto ai i mblodhi në një libër, të cilin e paraqiti këto ditë në Lidhjen e Shkrimtarëve., portretet e njerëzve të tij të dashur, shokëve të burgut, të identifikuar me numra, nënës, babait e gruas që e priti për 10 vjet rresht, japin tragjedinë e tij individuale, si simbol i një kombi.
Sylë Mujaj ka ekspozuar punimet e tij :

1992– “Simposio Internazionale” Lugano 1994. Promotore del “Alessandro Moissi”, Symposium Internazionale Dedicato ad Alessandro MOISSI, 17–18–19 Marzo 1994 (CH) Lugano, Palazzo dei Congressi.
1992- “Psicologia delle prigioni jugoslave”, Autore della mostra, Bazel.
1992- ”RICONOSCENZA”, Per Simposio, Moissi‘94, 19. 03.1994 Lugano.
1993 – “Dietro le ferrate” Autore dell’esposizione in -“Art–Telier” Mostra di Disegni, “Dietro le ferrate” di Mujaj Sylë e Hydajet Hyseni. Roveredo.
1994 – Exposition Ethnographique de Sylë Mujaj Autore del–Esposizione, (6 juin–20 juin 1997) “Université Populaire Albanaise” 1 Genève -Giornate di cultura albanesealbanischen kulturtage.
1995- “RICONOSCENZA”,(Per il risultato straordinario come coltivatore il presentatore d’etnografia albanese in Europa), Zürich, 22.02.1997.
1996- “Psychologie der Gefangenschaft in Jugoslawischen Gefängnissen”, Autore dalla mostra -1997 Mostra d`ARTE/kunstausstelljung, Sylë Mujaj: “Pyrographe”/ “pyrography” Sylë Mujaj i Hydajet Hyseni: Bozen/Bolzano, Centro giovanile, Via vintler strasse.
1997- “Ethnografische Ausstellung, Pyrographie und Kostumography”, Autore della mostra in Vervasser:Sylë Mujaj, 22.02,1997-25.03.1997 Albanischer Kulturzentrum Hohlstrasse 473, 8048 Zürich.
1992, 1993, 1996, 1997- autor i ekspozitës “mbas grilash”, xylography, 1992, 1993, 1996, 1997.
1997- Il Delegato di Soccorso Operaio Svizzera (SOS), in nome di Comunità albanese per il nostro Governo in esilio, 17.07.1997.
1998- Autore del mio libro: “Uomini Numeri”, “Lega Degli scrittori e artisti, 10.02.1998 Tiranë, Albania.
1998- “Membro Della Lega degli Scrittori e artisti Albanesi”, 12.02.1998, Tirana, Albania.
2001- Laureato con il premio speciale della presidenza di centro Studi Universum “EUROPA”, poesia “Sogno in Esilio”, 03.06.2001 Bellinzona.
2001- “Foto Bianco e Nero”, Esposizione con Paolo Pellegrini e Maurizio Bertolotti, in Centro Culturale svizzero in Milano, 25.05.2001.
2001- Prezantues në ekspozitën “bardh e zi” për Kosovën në qendrën zvicerane të Milanos, 2001
2004- Pyrography, Esposizione, col il Patroncinio del Comune di Lugano,“Il Ritorno delle nostre Anime”, Inaugurazione: 7.8.2004-29.08.2004, Piazza C. Cattaneo,1, 6976 Castagnola
2005- – Koordinator i takimit Moisiu 2005, Vico Morcote, Hotel “Olivela” Lugano,
2007- – Ekspozitë me 28. 05. 2007 në Iragna të Ticinos përmes Shoqatë Zvicerane-shqiptare,
2007– Autor i ekspozitës në Pejë, gusht 2007
2007- -Ekspozitë me 28. 05. 2007 në iragna të ticinos përmes shoqatë zvicerane-shqiptare,
2009,- Reportazh nga Televizioni i Dukagjinit në Pejë 2009, nga Lirije Hajzëraj, si dhe nga TV Diaspora në verën e këtij Viti (2009).
2010–Themelues i kolonisë art–turizëm “Kodra”, me qendër në galerinë re artit në Pejë.
2010- -Ne studio rtv Dukagjini, në lidhje me koloninë “Kodra”, korrik 2010.
2011- Ekspozitë ne Ambasaden e Kosovës ne Austri.
Autori Sylë Mujaj, +41 76 324 05 58, e-. mail mujajsyle @gmail.com, Mozaik Artistik ​ 1

SHPËRNDAJE