haxhxiixMeke (Qabe), 10 shtator  -Mbi 2 milionë  besimtarëve muslimanë nga e gjithë bota sot  kane nisur haxhin në Qabe (Mekë), raportojne mediat boterore. Mbi dy milionë njerëz nga mbare bota ju jane pergjigjur sivjet haxhit ne Mekka, ne mesin e tyre jane mbi 7000 shiptare nga Ballkani dhe diaspora, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

haqiiioo

Haxhi në Mekë është një nga pesë shtyllat kyqe të islamit që çdo besimtari, si nje obligim i cod mulsim naë per  të bërë të paktën një herë në jetën e tij në qoftë nese ai i ka mundësi.

Anetaret e rinje te haxhit  do të udhëtojnë në luginën e Mina, disa kilometra në lindje të Mekës, para fillimit të përpjetën e maleve të Arafat, ku nis edhe faza e pare e misonit të vlrshem te haxhit pesë-ditore.

haxhxiixhhRendi, transporti dhe siguria e tyre është një operacion i madh logjistike qe eshte nen menaxhimin e Arabisë Saudite. Do perkujtuar se sot nje vit ne Mekë ndodhi je tragjedi, rrëmujë nga faktori njeriqe mori jete e rreth 2000 pelegrineve.

Abdelatti Abu Zayan, pelegrin libian 44, thotë se megjithatë i bindur në organizimin e autoriteteve saudite pas ndjekur lutjet e së premtes në Xhaminë e Madhe në Mekë.

“Ishte një ndjenjë e pabesueshme, miliona njerëz erdhën për t’u lutur në xhami dhe ju falën Allahut, gjithçka shkoi mbare”, ka thënë ai për AFP.

Miliona besimtarë myslimanë nga e gjithë bota kanë nisur të lëvizin nga qyteti i shenjtë i Mekës në luginën pranë Mina, për fillimin e haxhit.

Mbi dy milionë njerëz nga mbare bota ju ja pergjigjur sivjet hxahit ne meka, kui ne mesin e tyre jane dhe mbi 7000 shiptare nga Ballkani dhe disaspora, njofton agjncia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Në mesin e dy milione mulsimaneve, në  Qabe edhe 7 mije shqiptarë 

Daily Life ahead of Hajj in Holy City of Mecca

Burimet e agjencise se  lajmeve “Presheva Jonë”  mesone se sivjet ne vendin e shenjte ne  Qabe (Meke-Medinaa) jane tubuar per te kryer obligimin dhe misonin er ytre paqesor mbi 2 milionë haxhinje te rinj, ku ne  mesin e tyre vetem shqiptare nga ballkani jane mbi 7.000. Kjo shifer del nga burimet zyrtare te Tiranes, Prishtines dhe Shkupit nga te cilat vende dje per ne Haxhe jane nisur mbi 3000 shqiqptarë, ketu duke mos llogaritur shqiptaret e Lugines së Presheves apo te Janinës.

Kurse, nga Turqia se paku 2000 shqiptare. Këtu s’do harruar se nga diaspora dje per ne Qabe jane nisur mbi 2000 haxhilere, kur vetem nga Zvicra jane 400 dhe 700 nga Gjermania, 500 nga Franca, 300 nga Austria dhe mbi 500 nga Amerika, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Me fillimin e Haxhit, pelegrinët hyjnë në fazën e ihramit – një gjendje e pastërtisë, në të cilën ata nuk duhet të vënë parfume, nuk duhet të presin thonjtë ose nuk duhet të shkurtojnë flokët apo mjekrat e tyre.

Haxhi kulmon me mbledhjen e besimtarëve në Malin Arafat.

Ky është vendi ku profeti Muhamed ka bërë predikimin e lamtumirës 14 shekuj më parë.

Haxhi është njëra nga pesë shtyllat e Islamit dhe thuhet se çdo mysliman i aftë duhet ta kryejë këtë pelegrinazh një herë në jetë.haqiii44

 

SHPËRNDAJE