Preteksti imazhi – Në Beograd, ky grafitit thote: “Kosova është serbe”. Një nga pengesat në pranimin e gjashtë vendeve të Ballkanit në BE

 

Ata janë gjashtë vende të Ballkanit që aspirojnë të bashkohen me BE, por Brukseli i ka paralajmëruar ata se rruga mbetet e gjatë. Jean-Claude Juncker filloi një turne të dielën që do ta çojë atë në Maqedoni, Shqipëri, Serbi, Mal të Zi, Kosovë dhe Bosnje-Hercegovinë, shjrkuijan sot gazetat zvicerarane duke ju referuar ATS, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

Gjashtë vende të Ballkanit po punojnë për t’u bashkuar me BE. Por, Brukseli është i kujdesshëm

Presidenti i Komisionit Evropian do të përsërisë strategjinë për rajonin e zbuluar në fillim të shkurtit: “Dera e Bashkimit Evropian është e hapur për hyrje të reja kur dhe vetëm kur çdo vend i ka përmbushur kriteret”, tha ai.

Kriteret që i përgjigjen “nevojës për reforma themelore” në kuptim të sundimit të ligjit dhe luftës kundër korrupsionit, si dhe krijimit të “marrëdhënieve të mira të fqinjësisë”. Mosmarrëveshjet kufitare mbeten legjion, një trashëgimi e shpërthimit të përgjakshëm të ish Jugosllavisë në vitet 1990.

Njerëzit e Ballkanit shpesh e shohin BE-në si një premtim për prosperitet të panjohur për ta. Vetëm në vitin 2018, sipas Komisionit Evropian, rreth 1.07 miliardë euro janë rezervuar për ndihmën e para-anëtarësimit, duke shtuar 9 miliardë dollarë të paguara tashmë midis 2007 dhe 2017.

Serbia, në mat pozitë !

Por Komisioni Evropian paralajmëron: aderimi nuk është i kufizuar në një projekt ekonomik. Me Malin e Zi, Serbia, më e madhja nga vendet e Ballkanit Perëndimor, duket më e përparuar me negociata të hapura dhe madje një datë të mundshme të pranimit të parashikuar më 2025. Presidenti i qendrës së djathtë Aleksandar Vuçiq në këtë datë sheh një burim “Motivimi për qytetarët e saj”.

Por ai paralajmëroi serbët, shumë prej të cilëve mbeten të përkushtuar ndaj aleancës historike me Moskën, se do të ishte e nevojshme të “merrnin vendime të vështira” për Kosovën, të cilën Beogradi ende nuk e njeh si të pavarur.

Në Malin e Zi, Lëvizja Europiane, një grup advokues pro-BE, ka konsideruar “dekurajuese” se Brukseli e sheh 2025 si një perspektivë “jashtëzakonisht ambicioze”. Dhe përsëri, zoti Juncker tha se ishte vetëm një “datë treguese, një datë inkurajimi”.

 

Progrès en Albanie (Progres në Shqipëri)

Afati është edhe më i mjegullt për Maqedoninë, Shqipërinë, Kosovën dhe Bosnjën dhe Hercegovinën.

Kandidati që nga 2014, Tirana shpreson të hapë përsëri negociatat këtë vit. Kryeministri socialist Edi Rama thotë se dëshiron të “lëvizë shpejt dhe pse të mos bashkohet me BE në të njëjtën kohë”. Në sytë e tij, BE është mënyra më e mirë për t’i dhënë fund tensioneve të pafundme në Ballkan, shkruajne gazetat zvcerane, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

“Topi është në gjykatë”, paralajmëron analisti shqiptar Lutfi Dervishi, duke iu referuar luftës kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.

“Sallat e pritjes”

Sa për Maqedoninë, ajo do të duhet të zgjidhë mosmarrëveshjen mbi emrin e saj që ka kundërshtuar Greqinë për 25 vjet, duke shpresuar të heqë veton e Athinës. Diskutimet duket se po përparojnë. Kryeministri socialdemokrat Zoran Zaev dëshiron të besojë se vendi i tij është “në rrugën e duhur” dhe shpreson të “arrijë deri te Serbia dhe Mali i Zi”. Por ministri i jashtëm maqedonas Nikola Dimitrov kohët e fundit foli për ndjenjën e pakëndshme të bashkëqytetarëve të tij “ndjenja e mbërthyer në dhomën e pritjes”.

Në Prishtinë dhe Sarajevë, nuk kemi shkuar as atje. Udhëheqësi musliman boshnjak Bakir Izetbegoviç tha se ishte i bindur se ai mund “të bashkohej me ata që janë përpara nesh në rrugën drejt BE-së”. Por vendi është i hendikepuar nga një udhëheqje e ndarë, midis boshnjakëve, kroatëve dhe serbëve.

Shumë pro-perëndimore, kosovarët janë duke pritur për liberalizimin e vizave nga BE, vetëm në rajon që të mos përfitojnë prej saj. Shtypi vuri në dukje se propozimet e Komisionit Europian nuk ishin shumë inkurajuese, pasi kur shpjegon se Kosova do të lëvizë “në rrugën e saj evropiane kur lejohen rrethanat objektive”.

Presidenti Hashim Thaçi i vjen keq për “mungesën e një pozite unike” të shteteve anëtare të BE, pesë prej të cilave nuk e njohin Kosovën. “Por vendi ynë nuk do të zhytet në dëshpërim,” tha ai.

SHPËRNDAJE