NATIONALMANNSCHAFT, EURO 2016,Berne, 29 gusht -Numri i banorëve është rritur në Zvicër. Ajo u rrit 1.1% në vitin 2015. Popullata e te huajve kalon shifren 2 milion (sa Kosova). Numri i tyre shkon deri në 2’048’700 persona, ose 24.6% e popullsisë rezidente të përhershëm. Komunitetet më të mëdha të huajve në vendin tonë janë shqiptaret (kryesisht nga Kosova) pastaj vijne gjermanet, portugezet dhe  francezet. Ata përfaqësojnë më shumë se gjysmën e banorëve të huaj të përhershëm (54%). Me këtë mund te thuhet se shqiptaret po rrisin numrin e popullise ne Zvicër, shkruan sot agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra duke ju referuar burimeve te Zyres Federale te Statistikave ne Berne.

 

Ne vitin 2015, popullsia e Zvicrës u rrit 1.1%, zbuloi të premten Zyra Federale e Statistikave. Në fund të vitit të kaluar, popullsia e përhershme banor i Zvicrës ka arritur 8’327’100 persona në krahasim me vitin 2014, që paraqet një rritje prej 89’500 banorë. Kjo rritje është pak më ngadalë se në 2014 (+ 1.2%) dhe 2013 (+ 1.3%).

Popullsia po rritet kudo, përveç në Uri

Nëntë kantonet tregojnë nje  rritje mbi-mesatare, njfotn  Zyra federale e Statistikave (OFS), Kantoni i Zug, Vaud dhe Gjeneva janë ne rritje të madhe + 1.7%, + 1.6% dhe + 1.5%. Neuchâtel dhe Graubünden shfaqet rritet më të ulët (+ 0.4%). Uri ishte vetëm kantoni ku popullsia zvogëlohet.

 

Në vitin 2015, Zvicra ka regjistruar 86’600 lindje dhe 67’600 vdekje, një rritje natyrore per 19.000 njerëzve. Numri i lindjeve dhe vdekjeve ishin lart, deri + 3.1% dhe + 5.7% në krahasim me vitin e kaluar.

Gjeneva, Cyrihu, Appenzell, dhe Fribourg jane kanotnet me nje shkallë më të lartë të lindjeve, me më shumë se 11 lindje për 1000 banorë.

 

Popullata e te huajve kalon shifren 2 milion (sa Kosova) 

Numri i të huajve në Zvicër ka kaluar 2 milion. Numri i tyre shkon deri në 2’048’700 persona, ose 24.6% e popullsisë rezidente të përhershëm. Komunitetet më të mëdha të huajve në vendin tonë janë shqiptaret (kryesisht nga Kosova) pastaj vijne gjermanet, portugezet dhe  francezet.  Ata përfaqësojnë më shumë se gjysmën e banorëve të huaj të përhershëm (54%). Ata përfaqësojnë më shumë se gjysmën e banorëve të huaj të përhershëm (54%), Sipas agjencise se lajmeve “Presheva jonë” sot ne Zvicer jane as me pak e as me shume se 300.000 shqiptare, vec atyre nga Kosova edhe ata nga Maqedonia, Serbia (Lugina e Presheves), Mali i Zi, Shqipëria etj, shrkuan agjenia e léajemeve “Presheva jonë”

Përsëri, ajo është në kantonet kufitare që shtetas të huaj janë më të shumta ka  Gjeneva (41%), Baseli (35%) dhe Vaud (34%).

Së fundi, në natyralizi ka aerritur ne 40’700 huajt te cilet kane  fituar pasaportë zvicerane në vitin 2015, qe eshte në rritje prej 23.9% në krahasim me muajin shtator 2014.

SHPËRNDAJE