KosBG111Berne, 29 mgusht -“Serbët kthehen mbrapsht nga një protestë e shqiptarëve” (“Des Serbes chassés par une émeute d’Albanais“) me kete titull shtypi zviceran  eshte marrur sot me zhvillimet  e djeshme ne Mushtishtin, duke ju referuar burimeve te ATS/SDA mib nje perlsheje mes forcave kosovare de protestuesve shqiptare te cilet kundershtuan hyrjen e serbeve nga Serbia ne Kosovë duke u justifikuar  se ata ishin pejse e krimeve dhe masakrave ne vend,  transmeton agjencia e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra

 

Sipas mediave zvicerane 24 shqiptarë u arrestua të dielën pas përleshjeve me policinë gjatë një proteste kundër ardhjes së një grupi të serbëve në jug të Kosovës.

Përleshjet shpërthyen mes policisë dhe qindra protestuesve shqiptarë protestojnë kundër ardhjes së qindra serbëve në fshatin Mushtishte, rreth pesëdhjetë kilometra në jugperëndim të Prishtinës.

Sipas policisë, katër policë u plagosën, “dy seriozisht,” tha zëdhënësi i AFP. Sipas imazheve të transmetuara nga media, demonstratuesit u shpërndanë nga policia duke përdorur gaz lotësejelles ku pati edhe te plagosur nga protesustuesit shqiptare

Grupi serb arriti nga Serbi drejt  fshatit Mushtisht me autobus, më në fund hoqi dorë nga kjo vizitë. Shqiptarët justifikuar demonstratën e tyre nga krimet e kryera nga serbët ndaj shqiptarëve gjatë luftës së viteve 1998-1999 në Kosovë.

Konflikti vuri përballë luftëtarët shqiptarë separatiste të forcave jugosllave – pra të përbërë nga Serbia dhe Mali i Zi – në ish-krahinën e Kosovës.

Konflikti, i cili u largua pothuajse 14.000 të vdekur, përfundoi me një ndërhyrje të NATO-s në pranverë të vitit 1999. Sulmet ajrore kanë shkaktuar tërheqjen e forcave serbe dhe Kosova shpalli pavarësinë në vitin 2008 që  Serbia sot  ekesaj dite  e refuzon ta njohë.

SHPËRNDAJE