Preshevë, 19 shkurt  -Ashtu siq ishte ditur, kryetar i ri i komunës së Preshevës është Shpiprim Arifi, kreu i Alternativës për Ndryshime, i cili fitoi 15 mandate lokale në zgjedhje të jashtëzakonshme lokale, njofton agjencia e lajmeve “Presheva jonë”

 

Sami Salihu zgjidhet kryetar i kuvendit komunal të Preshevës. Fituesit me te medhenj te zgjerdhje ne Preshevë jane sderbert, qe fituan dy deputet?!

Kryetari i Alternativës për Ndryshim, Shqiprim Arifi dhe kryetari i Lëvizjes për Reforma PDSH, Sami Salihu më 6 Shkurt kanë nënshkruar marrëveshjeve politike për bashkëqeverisje me komunën e Preshevës.

Do perkutjuar se me 19 shtator te viti te viti te kaluar Qeveria serbe morri vendim për emërimin e organit të përkohshëm në Komunën e Preshevës pas humbjes së shumicës nga pushteti lokal në Preshevë. Për kryetar të këti organi Kryetarja e qeveris së Serbisë Ana Brnabiç kishte emëruar Kryetarin e APN-së Shqiprim Arifin, kurse për anëtar ka emëruar Armend Aliun gjithashtu nga APN, Branko Trajkoviç nga SNS

Këshilltarët e kuvendit komunal të komunës së Preshevës kanë zgjedhur për kryetar të komunës së Preshevës, Shqiprim Arifi ndërsa zëvendës kryetar Armend Aliu. Pas dy raudneve zgjedhore përfaqësuesit serbë shnuan fitorne hisotrike, dukew thmeluar kubdmnein “multietnik” (dikur bratsvo-jedistvo) në Kuvendin e komunat Preshevë kanë dy këshilltarë (SNS dhe PUPS). Kete “multietnicite” mr serbe ne Kuvendin e Presheves e kishte paraéajaruar nje muaj para zgjedhjeve agjencia e lajemeve “Presheva Jonë”

Nga 38 vende të këshillit, koalicioni i ri do të kishte 20 këshilltarë dhe një shumicë të lirshme politike për të ushtruar pushtet. Me 20 vota të këshilltarëve të kuvendit u votua Sami Salihu për këtë pozitë në bazë të marrëveshjes politike mes Alternativës për Ndryshim, Lëvizjes për Reforma PDSH dhe këshilltarëve të listës serbe. Kurse për zëvendës kryetar të kuvendit u zgjodh Branko Trajkoviq nga lista e partive serb

Marrëveshja e koalicionit parasheh që përfaqësuesit e serbëve përkasin asistent i kryetarit, zëvendës kryesuesi i parlamentit lokal, me mundësinë që oferta politike të forcohet dhe një vend shtesë në Këshillin Bashkiak.

 

Humbusit me te medhenj jane Riza Halimi dhe Ragmi Mustafa

Kryeministrja e Serbisë Ana Brnabiq emëron Shqiprim Arifin kryetar të organit të përkohshëm të PreshevësNe opozite do të jetë Partia Demokratike e Shqiptarëve (PDSH) e Ragmi Mustafes, ish kryetar i zgjedhjeve të parakohshme lokale, fitoi 11 vende, Partia për Veprim Demokratik (PVD) Riza Halimi me gjashtë këshilltarë dhe Unioni Demokratik i Luginës (UDSH) dhe Skender Destani me nje këshilltar.

 

Përmbledhje llogaritur është e qartë se fituesit më të mëdhenj të zgjedhjeve lokale, përfaqësues të partive politike serbe që do të marrin pjesë në të ri të vetëqeverisjes lokale i cili ishte objektivi specifik që nga vendimi për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme lokale në një mjedis ku pothuajse 97 për qind e popullsisë lokale janë shqiptarë .

Përveç deputetëve serbë do të jetë pan mbi balancën politike që gjithmonë mund të rrezikojnë funksionimin e autoriteteve lokale dhe palët e tjera të formuar një koalicion të ri prej 20 anëtarëve. Fituesit me te medhenj te zgjerdhje ne Preshevë jane sderbert, qe fituan dy deputet?!. Në anën humbëse është kryesisht i PDSH-së Ragmi Mustafa, dhe Haljimit PVD me rezultat më të dobët politike në zgjedhjet lokale që nga viti 1991.

SHPËRNDAJE