Dita e 12 qershorit sot shënohen plot 17 vjet që kur NATO u fut në Kosovë, që për shqiptarët kosniderohet jo vetëm nje date hisotorike por edhe synonim i lirise dhe paqes, bashke em te edhe pamavrrsise se nje sheti te ri në Evropën e lodhur nga lufta dhe gjaku, shkruan sot agjencia  elajemeve “Presheva Jonë” me arstin e 17 vjetorit hyrjes se trupave te NATO-s, clirmit te Kosovës te okupatoir serb.
Nefail Maliqi nga Presheva eshte gazetari i parë shqiptar që hyri në Kosovë me trupat e NATO-s
Gjate luftes, sidomos gjate periudhes se bombardimeve të NATO-s në Serbi dhe Kosovë derisa gazetaret amerikan, gjerman,  zviceran e botëror gjendeshin ne front bashke me forcat e UCK-së neper male, shume kelegë nga Kosova kishin ikur, ata gjendeshin ose azilkërkues apo refugjate ne qendra e kampe te nnaroorrdryshme jo vetëm perreth Kosovës (Shqipëri e Maqedoni) por edhe ne vendet e ndryshme botërore,
Gjate asaj koha, para cilirimit, kur NATO bombardonte mbi Serbi, për 2 muaj ditë rresht gazetari i Presheva Jonë” Nefail Maliqi u ndhodhë në selinë e NATO-s ne Bruksel i cili po ahtu “bombarbrodnte” me pyetje nga selia e NATO-s te cilat emetoheshin shpesh edhe ne CNN dhe Euronews atëbotë. Do theksuar se gazetari i “Presheva jonë” eshte gazetari i pare shqiptare i i cili hyri ne Kosovë bashakrisht me trupat e NATO-s. Ai u gjend ne Kosovë me aweroplan special nga Brukseli. Ne Kosovë gazeatri “Presheva jonë” ishte me nje me nje ekip gazeatrësh prej te vetash të shoqeruar me ushtare amerikanë, zvicerane dhe trupa tjere të NATO-s.

Amerikanja qe ja qiti veten prej hujit Serbisë ishte  “Pilotja e vdekjes” Nicole Malachowski  (The USA Air Force) bombardoi Beogradin për 200 orë rresht !. Ish-zëdhënësi i NATO-s z.Jamie Shea i cili në njërën nga intervistat për agjerncisë lajmeve “Presheva Jonë” ishte shprehur se “NATO shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mbarë Evropën nga diktatori Milosheviq..”.
Jamie SHEA , Gazetarit te “Presheva jonë”: Thuani falemnderit Amnerikës, Rugovës dhe NATO-s  qe ju cliruan !
NefSolanaPërveq ndërkombëtarëve edhe nga ana e shqiptatarëve NATO dhe SHBA të konsiderohet clirimtare të Kosovës dhe sikur t’mos ishin trupat e Alenacës, sigurisht sot Kosova nuk do ta kishte as lirinë e as insitucionet e veta legjitime. Këtë e dëshmoi edhe z. havier Solana gjatë një bisede me gazetarin e agjencise së lajemeve “Presheva Jonë” i cili duke bërë fjalë për rolin e NATO-s në Kosovë u shpreh se “NATO në Kosovë ka pasur rol të shumfshit në promovimin e paqes dhe demokracisë duke vënë stabilitein dhe sigurinë për gjithë qytetarët e saj. Pradnja thuani falemnderit dr.Rugovës dhe NATO-s qe ju ka cliruar ! ” NATO në Kosovë do të qëndrojë deri atëherë kur popullata e Kosovës ka nevojë për ta dhe kur siguria nuk është kontestuese, ka deklaruar në vitin 2000 shefi i Alencës z.Solana gazetarit të “Presheva jonë”, duke i urar popullatës zgjedhjet e para në Kosovë. Prezenca e 50 mijë trupave të Alencës në Kosovë të cilat trupa për katër vjet dëshmuan misionin e tyre paqësor në rajon, duke i dhënë mësim Evropës se si duhet vënë stabilitetin dhe si duhet luftuar diktatura e kanë justifikuar shumë diplomastë botëror. Zëdhënësi i NATO-s z. Jamie Shea për “Presheva Jonë” në njërën nga interevistat ishte shprehur qartë se “NATO shpëtoi jo vetëm shqiptarët, por edhe mabrë Evropën nga diktatori Milosheviq..Thuani falemnderit Amnerikës, Rugovës dhe NATO-s  qe ju cliruan !”
Regjimi i egër serb i prirë nga kryekrimineli Milosheviq, aq sa i shte i rrezikshëm për shqiptarët, Kosovën dhe rajonin, aq ishte i domosdoshëm intervenimi i NATO-s dhe prezenca e 50 mijë trupave të Aleancës në Kosovë. Fillimisht trupat e NATO-së numëronin 50. 000 ushtarë dhe vinin nga dhjetëra shtete anëtare të kësaj aleance dhe vendeve aleate. Të parat që kanë zbarkuar kanë qenë njësitet britanike. Misioni ishte i ndarë në pesë zona të përgjegjësisë, që i përkisnin KFOR-it amerikan, anglez, francez, gjerman dhe italian.
Ndërhyrja e NATO-së në Kosovë, i parapriu një luftë të ashpër në mes Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe forcave serbe, dhe pas shumë masakrave të kryera ndaj civilëve nga paramilitaret serbë.
Hyrja e trupave të NATO-s në Kosovë për te ndalur masakrat, krimet dhe gjenocidin serb mbi shqiptaret entik 
Résultat de recherche d'images pour "jamie shea"Gjate luftes, sidomos gjate periudhes se bombardimeve të NATO-s në Serbi dhe Kosovë derisa gazetaret amerikan, gjerman,  zviceran e botëror gjendeshin ne front bashke me forcat e UCK-së neper male, shume kelegë nga Kosova kishin ikur, ata gjendeshin ose azilkërkues apo refugjate ne qendra e kampe te ndryshme jo vetëm perreth Kosovës (Shqipëri e Maqedoni) por edhe ne vendet e ndryshme botërore,
Që nga instalimi i ushatrëve të parë të NATO-s në Kosovë më 12 qershor pas kapitulimit të Serbisë fashiste në Kosovë ndërkombëtarët i kishin punët e ndar për ta vënë paqen dhe stabilitetin në Kosovë, duke i dhënë përparësi sigurisë së lëvizje së lirë të qytetarëve, rindërtimit dhe inaugurimit të insitucioneve të Kosovës me qëllim të avnacimit të proceseve demokartike në Kosovën e shkatuëruar politkisht dh ekonomikisht nga regjimi kriminal i Beogradit.

NATO si një organizatë e organizuar mirë ushatrake mori mbi supe sigurinë kufijve dhe luiftën kundër krimit të organizuart sidomos përrreth kufijve dhe arrestimin e kriminlëve Misioni paqësor në Kosovë duke u prirë trapave të NATO-s me emrin KFOR i priu gjenerali britanik Jackson (12 qershor 8 tetor 1999), pasatj gjenerali gjerman Rienhard (8 tetor 1999-18 prill 2000) e kështu me radhë..


Jamie Shea: Sikur t mos ishin forcat amerikane dhe NATO-ja sot Kosova nuk do te ishte e lirë !
NefasheRol i NATO.-s (KFOR-it) në Kosovë ishte edhe në vënin e stabilitetit në Kosovën Lindore dhe bashkëpunimi me u UCPMB-në në favor të paqes në rajon, me të cilën ushtri clirimtare kishin nënshkruar disa marrëveshje, sidomos ato me komnadant LLeshi alias Ridvan Cazimin. Në selinë e NATO-s në Bruksell shefi i NATO-s z.Solana duke iu përgjigjur pyetje se gazetarit te “Presheva jonë” rreth situatës në Luginen e e Preshvës u përgjigj se “përpjekjet e faktorit ndërkombëtar dhe dialogu mes shqiptarëve dhe serbëve është një rast i Mirë dhe historik i rajonit të Preshevës dhe se Beogradi nuk do të guxojë të përdorë dhunën e shfrenuar,.sepse ka marrur mësim nga regjimi i Milosheviqit.”
Në Kosovë në kuadër të trupave të NATO-s siq dihet SHBA-të kishin angazhuar 7.000 uashtarë të përqëndruar në Kampin ushtarak në “BONDSTEEL” që përfshinë një sipëfaqe prej afro 1000 hektarësh në Feizaj. Trupat e KFOR-it bashkë me ushtarët zviceran (SWISSCOY) të specializuar në cmontimin e minave, pos ndërtimit të rrugëve, urave,e vënine elektricitetit dhe ujësjlellsin në për fshtar të ndryshme të Kosovës, ushatrët e KFOR-it ndërtua po ashtu 325 kilometra hekurudhë për vënin në carkullimin të trenit në Kosovë.
SHPËRNDAJE