Gjenevë, 18 tetor -Shoqata e Studentëve Shqiptarë të Gjenevës (AEAG-ShSShGj) ne fund te javes qe lam pas ka mabjtur Asamblene e pergjthshme te radhës (Assemblée Générale) ku muaren pjese strudente shiptareb nga viset e ndryshme te ballkanit qe studiojne ne Universitetin e Gjenevës (UNI MAILL), njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Studentet shqiptare ne Gjenevë ambasadore te kombit!

Kujtim Deda, Maringona Hyseni, Edon Duraku, Kaltrina Ilazi.. studente dhe prijes te shoqates fillimisht para anetareve te tyre kane folur për historikun, rolin dhe aktivitetet e shoqatës se studenteve. Do theksua se dy vitet e fundit Shoqata e Studentëve Shqiptarë të Gjenevës (AEAG-ShSShGj) ka organizuar nje ser aktivitetesh, takime e vizita si dhe tribuna ku kane prezentuar studente e profesore shqiiptare, zviceranë dhe nga mbare bota me tema te larmishme qe i ka kane kontribuar njohes dhe sensibilizmit te ceshjes sone kombëtare si dhe integrimeve te te rinjve tane ne Zvicër. Këtu do theksuar dy vizitat te rerndesishme te studenteve ne Shqiperi si dhe tek arbëreshet e Italisë. Sipas kreysise se re nje vizite me karakter të tille eshte parapare edhe në Preshevë, per t’u njohur me persëafërmi me viset shqiptare jashte Shqiperise dhe Kosovës. Shoqata e studenetëve shiptare ne Gjeneve po ashtu per cdo vit shenon  festat, diten kombetare te shtesise se Shqipërise (28 Nentorin), te Kosovës (17 shkurtin) 8 marsin si dhe festat tjera kombëtare dhe nderkombërtare ne te cilat gjithnje valon flamuri yne kombëtar.
Ne bisede me disa studente kem mesuar se cdo klasë ka nga 8 apo 10 studente shqiptar ne Universitetine Gjenevës. Kurse në Univesitetin e Gjenevës-UNI MAILL ka mbi 200 studente shqiptarenga nga mabre viset tona. Numri i studentëve shqiptar nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Presheva qe he për hë studiojne ne Universitete e Zvicres (Gjenevë, Berne, Lausdanne, Friburg., Zyrih, St. Gallen) është mjaft i lartë dhe numri i tyre sillet reth 1200 sosh.

“Dua të theksoj këtu se midis kolegëve shqiptar në universitet shihet qartësisht një solidarizim dhe një ndihmë e ndërsjellë. Përpos kësaj, është aktive dhe Shoqata e studentëve shqiptar në Universitetin e Gjenevës ku kryejnë aktivitete të ndryshme dhe ku kanë për qëllim të mbledhin shqiptarët së bashku.” thote per agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” student nga Presheva Albulan Sherifi (anetare i kryesise se shoqatës) i cili studion  dretesinë ne Universitetin e Gjenevës (UNI MAILL)

 

Rreth 1200 studentë shqiptare ne Zvicër ne Universitetin e  Gjenevës, Laussane, Frigourg Berne, Zurich, St. Gallen..

Shoqata e Studentëve Shqiptarë të Gjenevës (AEAG) u themelua para dy vitesh është shoqatë qe tubon studente shqiptare nga mbare viset tona etnike. AEAG ne Gjenevë qe tubon rreth 60 studente nga Shqiperia, Kosova, Maqedonia, Presheva e Ulqini ka për qëllim ndërlidhjën e studentëve shqiptarë të Gjenevës. Ajo përpiqet të shfrytëzoj resurset e saj për të ndihmuar studentët në fillimin e jetës së tyre akademike dhe në vazhdim. Ajo ndihmon në ndërgjegjësimin e nxënësve në nivele të ndryshme të arsimit rreth rëndësisë së arsimit të lartë, dhe orientimimin e tyre. Qëllimet e saj realizohen kryesisht përmes konferencave, debateve akademike dhe kulturore, shfaqjeve artistike. E gjithë kjo, e mbështetur në kulturën dhe traditën shqiptare.

Kryesia e re e Shoqata e Studentëve Shqiptarë të Gjenevës (AEAG) gajte ketij sesioni te Asamblese se Pergjithshme kane folur edhe për hallet problemt e studenteve, sidomos shoqates e cila ballafaqohet me financa. Kreu u Shoqata e Studentëve Shqiptarë të Gjenevës (AEAG) beson dhe shpreson ne mbeshtje, ne te ardhmen nga sposore nga organiazata, firma e bizensmen shqiptare qe nuk jane të paket qe veprojne ne kantonin e Gjenevës. Ne fundt drejtuesit e Shoqate se Studentëve per gjitha aktivitetet kane falenderuar bashkepunimin dhe mbeshtetjen e Federataten e Shoqatave te studentëve Shqiptare ne Zvicër, pastaj Komunitetit Shqiptare ne Gjenevë dhe Agjencine e lajmeve “Presheva jonë” si partnere te shoqates AEAG ne Gjenevë.

SHPËRNDAJE