Preshevë (Lezbali) 15 tetor -Një foto kujtim qe gjysma e tyre sot nuk jane, e gjysma janë sot gjallë ende. Në foto: Haxhi Rufati, Haxhi Dini, Baca Riza, Baca Sefe (Sefiu) baca Maliq, postaj Xhevat, Qemajl Hajrush e Mustafe Maliqi-Sefiu (te gjithe haxhinj). Ne kete foto te rrallë jane edhe baca Milazim, baca Avdullah e baci Ymer, Xhafer e Fazli, ne vazhdim jane baca Jakup, Dan, Emin, Ejup  e Sali Sadiru . Pastaj Sadri, Berat, Skender e Bajram Sadriu shkruan agjencia e lajmeve “Presheva jonë” e cila ka siguruar nje foto te kahershme, qe daton para nje gjysem shekulli e cila sot flet shumë, foto kjo e cila nese del në pazar, nuk ka cmim..

 

Lezbalia kjo “katalonia” e Luginë se Preshevës qe i mungojnë vetem tanket dhe aeroporti..Lezabalite sot kane pilot, mjek, akademikë, gazetare nderkombëtar, police, lider poltik etj… 

Pra, kjo ishte nje foto e historike e bëre para gjysem shekulli (1964) Lezbalive. Pra ky ishte “shtabi i përgjithshem” i Lezablive qe para 50 vitesh ishin vetem 30, ndersa sot 3000. Shumica e tyre sot jetojne ne Preshevë, Gjilan e Prishtinë por edhe ne perendim. Presheva, madje jo vetëm Presheva por edhe Kosova sot eshte krenare me fshatin Lezbali, fshat ky i ngritur nga vendabanimet tjera te Lugines se Preshevës,  plotë intelektuale dhe kaudro profesionale. Lazbalia me plot kuptimin e fjales kishte burra, kishte dhe ka faktorin e vete politik  dhe ushtarak. Me nje fjale Lezbalia ishte dhe mbetet “katalonia” e Lugines së Preshevës.

Ne mesin e ketyre 3000 mije shqiptareve sa ka qit n’drite Lezbalia (fshat ky malor ne Karadakun e Preshevës) kishte dhe ka oficerë, gazetare nderkombëtar, pilot, ambasadore,    policë, ministra, hoxhallarë, gjeneralë, mjekë, inxhinerë, profesorë, arkitektë, doktorë shkence, itelektual te shumtë qe i kontribuan dhe po i kontrbojne avancimit te  ceshtjes kombëtare si ne Luginen e Presheves ashtu edhe asaj mbareshqiptare ne ballkan. Pra me pak flaeë ky ishte fshati Lezbali kjo “katalonia” e Luginë se Preshevës qe i mungojnë vetem tanket dhe aeroporti..

SHPËRNDAJE