Zonja e Dietologjisë shqiptare, e pakonkurrueshmja Anila Kalleshi, u vlerësua në SOCRATES Award, me “Best Medical Practise” dhe “Rose of Paracelsus”
A di të ndalet në sukses kjo grua, dietologe dhe nutricioniste klinike e shkëlqyer, bashkëshorte dhe nënë e përkushtuar, femra shembull që do të donin të isha të gjitha? Jo, ajo nuk di të ndalet dhe thuajse çdo muaj, arrin diçka më lart. Edhe atëherë kur mendon se, s’ka më ku të shkojë për sukses, Anila Kalleshi tund ndonjë trofe të rëndësishëm profesional. Kështu ndodhi edhe javën e kaluar, ku Zonja e Dietologjisë shqiptare u vlerësua me dy çmime të tjera, nga Komiteti i Nominimeve SOCRATES, në bashkëpunim me Europe Bussiness Assembly (EBA), me qendër në Oxford, në ceremoninë e përvitshme të anëtarëve Elitarë të fushës të mjekësisë të të gjithë botës.
Ky është evenimenti prestigjoz lidhur me kontributin dhe shërbimet korrekte që i ofrohen njerëzimit dhe Anila Kalleshi është vlerësuar pikërisht për arritjet e jashtëzakonshme në Dietologji, me çmimin “Rose of Paracelsus” dhe “BEST MEDICAL PRACTICE” (Praktika më e mirë Mjekësore).
Best Medical Practise, kësaj certificate i shtohet edhe më shumë vlera, pasi siç mund ta shihni edhe nga fotot, jepet në bashkëpunim me European Medical Association (EMA, me seli në Bruksel), që është Autoriteti i Kujdesit Shëndetësor që ka besueshmëri maksimale në personat që vlerëson.
Ndërsa çmimi “Rose of Paracelsus” është një himn për fuqinë e mendjes, talentin natyral të një njeriu dhe besimin e tij në mrekulli. Ky çmim u jepet klinikave dhe profesionistëve më të mire në botë, profesionalizmi i të cilëve është konfirmuar jo vetëm nga standardet zyrtare, por edhe nga besimi i një klienti. Dhe Anila Kalleshi e ka arritur me “pikët maksimale” këtë mission, duke u nderuar dyfish…
Kësaj here, ceremonia madhështore u organizua në Francë, ku spikatën personalitete të jashtëzakonshme ndërkombëtare dhe me krenari duhet të themi, që mes tyre, edhe u shqua edhe dietologia jonë shqiptare, Anila Kalleshi.
Ajo tashmë është e njohur në të gjithë botën, kjo pasi prej vitesh është anëtare “Elitë” e EBA dhe për pasojë, ajo është pjesëmarrëse në të gjitha aktivitetet ndërkombëtare që zhvillohen në këtë kuadër. Gjithashtu, gjatë këtyre 21 viteve në Dietologji, ajo ka marrë me dhjetra çmime ndërkombëtare dhe është konfirmuar si autore e suksesshme librash dhe qindra punime të tjera, të fushës së saj. Një vlerë e shtuar më vete dhe e pallogaritshme në numra, janë daljet e saj mediatike në gazeta, revista, televizione, radio, portale etj, që me siguri kanë shkuar mijëra…
Por le të kthehemi te evenimenti që u zhvillua në Francë, çfarë janë çmimet “SOCRATES” dhe gjithashtu të tregojmë më gjerë, se çfarë përfaqësojnë dy titujt që Anila Kalleshi fitoi: Best Medical Practise dhe “Rose of Paracelsus; si dhe pse janë aq të rëndësishme, për t’u identifikuar profesionalisht? Këtu, jua tregojmë në vijim, që nga detajet e medaljes, e deri tek autoriteti që të jep një medalje të tillë, siç edhe e ka fituar Anila Kalleshi, dietologia që nuk ka konkurrencë as në Shqipëri, por as në rajon…
 SOCRATES AWARD
Medalja e “Çmimit Ndërkombëtar Sokrat” është bërë me një imazh Sokrati në profil me kristale Svarowski. Ka një mbishkrim në medalion “Primus Inter Pares”. Medalioni është bashkëngjitur në shiritin e atlasit të medaljes. Grupi i kompletuar i çmimit përbëhet nga simboli i rendit, një statujë dhe diplomë “Grawerton”.
Asambleja e Biznesit Europian (EBA), Oxford, Britani e Madhe, – është një korporatë e pavarur për zhvillimin dhe menaxhimin e bashkëpunimit ekonomik, social dhe humanitar.
Si një organizatë joqeveritare, EBA promovon transformimin e përvojës së fundit dhe praktikave ekonomike, krijimin e lidhjeve ekonomike, arsimore, kulturore dhe shkencore, krijimin e elitave kombëtare të biznesit.
EBA, në mënyrë sistematike mban forume globale, të specializuara, konferenca, mbledhjet e punës dhe ekspozitat, harton katalogët e referencës, dhe në mënyrë efektive përdor burime të reja informative, duke formuar kështu regjistrin Europian e kompanive udhëheqëse efikase. Personalitete evropiane dhe botërore vlerësohen për kontributin e tyre personal, ose arritjet profesionale.
Qëllimi i Socrates Awards është promovimi i vazhdueshëm i elitës botërore, të cilët përmes punës së tyre të madhe dhe ndjenjës së jashtëzakonshme të biznesit, mbështesin shkëmbimin e ideve dhe përvojave mes bashkësisë ndërkombëtare, në fushat si: shëndetësia, ekonomia, politika, arsimi dhe kultura.
Çmimet dhe shpërblimet ndërkombëtare të EBA-së janë shenja zyrtare e njohjes, të regjistruara në Zyrën Britanike të Patentave.
Ceremonitë e Çmimeve Ndërkombëtare tradicionalisht janë mbajtur në kryeqytetet evropiane në vendet më prestigjioze: Instituti i Drejtorëve (Londër, Britani e Madhe), Teatri Sheldonian dhe Oxford Toën Hall (Oxford, Britani e Madhe), Pallati Perandorak Hoffburg (Vienë, Austri), Parlamenti i Katalonjës, Spanjë).
Ndërmarrjet përzgjidhen në bazë të të dhënave statistikore, rekomandimeve të analizave analitike, sociologjike, informative, reklamuese, vlerësuese dhe PR-agjencive, si dhe rezultatet e konkurseve ndërkombëtare dhe kombëtare të arritjeve profesionale dhe më tej marrin konsultime, mbështetje në marketingun ligjor për kompanitë kryesore evropiane.
ROSE OF PARACELSUS
Se sa prestigjioz është ky çmim që ka marrë Anila Kalleshi, lexoni me detaje… Sot konsiderohet prestigjioze për të marrë një certifikatë nga organizatat botërore me influence, duke përfshirë Programin e Akreditimit të Shëndetit të Komunitetit (CHAP), Komisionin e Përbashkët, Komisionin e Akreditimit për Shëndetësinë, Inc (ACHC), HQAA, Skemën e Akreditimit Trent, SOFIHA dhe shumë më tepër. Këta dhe organizma të tjerë të dhënies së masave e matin nivelin e kujdesit mjekësor në bazë të standardeve kryesore në vijim, këto janë:
Një certifikatë prestigjioze rrit fuqinë konkurruese të një institucioni mjekësor në tregun global të shërbimeve mjekësore, duke rritur statusin në treg.
Për fat të keq, është mjaft e vështirë të merret një dokument i tillë: Nuk ka standarde të unifikuara për akreditim dhe asnjë qendër të vetme të akreditimit. Shoqëria Ndërkombëtare për Cilësinë në Shëndetësi bashkon, për shembull, më shumë se 70 komisione akreditimi. Gjithashtu është e nevojshme të përmendet se kostoja e kësaj procedure është mjaft e madhe. Është shumë e vështirë për miliona pacientë, ndërsa udhëtojnë jashtë vendit, për të marrë shërbime cilësore mjekësore dhe për të gjetur një profesionist të certifikuar në fushën e turizmit mjekësor.
Një certifikatë e akreditimit EMA, “Praktika më e mirë mjekësore”, është një simbol i besueshmërisë së një institucioni mjekësor dhe reputacionit të saj të admirueshëm në mendimin e pacientit.
Jorge Louis Borges ka një ese të mrekullueshme filozofike – “Rose of Paracelsus”. Është një himn për fuqinë e mendjes, talentin natyral të një njeriu dhe besimin e tij në mrekulli. Ne morëm vendimin për të emëruar çmimin tonë të ri pikërisht këtë – “Rose of Paracelsus”. Ky çmim do t’u jepet klinikave dhe profesionistëve më të mirë, profesionalizmi i të cilave është konfirmuar jo vetëm nga standardet zyrtare, por edhe nga besimi i një klienti.
Së bashku me një certifikatë të akreditimit të AME-së, kandidatët tanë do të marrin një diplomë personale dhe medalje të montuara me portretin e një shëruesi të njohur të lashtë Paracelsus (Gogenheim). Emri i klinikës do të vendoset në Regjistrin Botëror të “Klinikat më të mira të Vitit”, sipas “Praktikës shembullore”.
Prezantimi i çmimit është mbajtur në samitet prestigjioze të partnerit tonë anglez, “The European Business Assembly”, në Londër, Oksford, Milano, Bruksel, Montreux (Zvicër), Vjenë dhe shumë qytete të tjera evropiane.
PRESIDENTI I EMA, PROFESOR VINCENZO COSTIGLIOLA
Bruksel, Belgjikë ((Dispozitat e përgjithshme), Mbi akreditimin e EMA:
-Akreditimi i AME është një njohje zyrtare e faktit, se një institucion mjekësor mund të ofrojë kujdes mjekësor cilësor.
-Akreditimi i EMA është i pavarur. Akreditimi i AME nuk zëvendëson licencimin shtetëror, ose akreditimin e detyrueshëm nga një agjenci akreditimi e autorizuar nga shteti.
– Akreditimi i AME-së është një konfirmim i profesionalizmit më të lartë të një institucioni mjekësor dhe praktikës së tij mjekësore shembullore.
-Vendimi i akreditimit bëhet nga kryetari i EMA-s pas pranimit të aplikacionit të klinikës dhe dokumenteve të miratuara, duke përfshirë:
1) Aplikimi për akreditim
2) Kopja e certifikatës së inkorporimit për klinikën mjekësore
3) Kopjet e licencës shtetërore për të drejtën për të drejtuar praktikën mjekësore
4) Kopjet e certifikatave të akreditimit të një klinike/institucioni të lëshuar nga kompanitë kombëtare ose ndërkombëtare të akreditimit
-Struktura e klinikës/institucionit
-Informacion mbi objektet, pajisjet, personelin dhe kualifikimin e tyre
-Raport vjetor për praktikën mjekësore
-Materialet fotografike dhe video (paraqitjen e objekteve, pajisjeve, uniformës etj.)
-Reagimi nga pacientët, publikimet
-Materiale reklamuese
-Materialet e akreditimit pranohen vetëm në formë elektronike (tekst dhe dokumente grafike (në formatet: jpg, png, tif, eps, cdr))
Procedura e akreditimit përbëhet nga fazat e mëposhtme:
1) Shqyrtimi i aplikimit për akreditim
2) Vendimi për mbajtjen e akreditimit
3) Organizimi i votimit në internet me qëllim të mbrojtjes publike
4) Një test-diskutim i përputhjes së standardeve të klinikës me standardet e EMA (diskutimi dhe mbrojtja publike kryhet nga një ekspert kombëtar dhe një anëtar i Këshillit të Ekspertëve on-line)
5) Marrja e vendimit për lëshimine certifikatës së akreditimit të AME
Standardet EMA janë grupi i kërkesave që sigurojnë kushtet më të mira dhe rezultatet e praktikës mjekësore
“ROSE E PARACELSUS” – SIMBOLI I PRAKTIKËS MJEKËSORE SHEMBULLORE
Çmimi “Rose nga Paracelsus (Gogenheim)” u krijua nga Asambleja e Biznesit në Evropë (EBA), Britania e Madhe dhe Shoqata Evropiane Mjekësore (EMA), Belgjikë, me qëllim njohjen e praktikave më të mira mjekësore dhe praktikuesve.
Atributet e çmimit janë prodhuar nga Alfred Vinyetsky. Ky grup përfshin:
-Certifikata e Akreditimit e EMA
-Diplomë me emrin e të nominuarit
-Medalja e montuar “Rose e Paracelsus”, me figurën e shëruesit të lashtë të famshëm Philip Gogenheim.
KUSH ËSHTË EMËRUAR?
1. Organizatat e mëposhtme mund të marrin pjesë në përzgjedhjen konkurruese: objektet shëndetësore të të gjitha fushave që kanë fituar akreditimin e organizatave botërore udhëheqëse duke përfshirë; Programi i Akreditimit të Shëndetit në Komunitet (CHAP), Komisioni i Përbashkët; Komisioni i Akreditimit për Shëndetësi, Inc (ACHC); HQAA; Skema e akreditimit në Trent; SOFIHA; si dhe ata që janë të licencuar nga qeveria në praktikën shëndetësore.
2. Praktikuesit të cilët kanë dokumente të licencës që vërtetojnë kualifikimin e tyre, si dhe një reputacion pa të metë dhe përvojë pune jo më pak se 10 vjet.
3. Shkencëtarët që kryejnë kërkime shkencore në fushën e mjekësisë, si dhe mësues në institucionet mjekësore të arsimit të lartë.
1. Të nominuarit duhet të plotësojnë formularin e akreditimit dhe të paraqesin kopjet e dokumenteve të mëposhtme në këshillin e ekspertëve:
– Licencat për drejtimin e një qendre mjekësore
CILA ËSHTË PROCEDURA E PËRZGJEDHJES SË EKSPERTËVE?
-Certifikata e akreditimit e lëshuar nga komiteti i certifikimit kombëtar / ndërkombëtar
-Galeria e fotove dhe videoja e klinikës (vendosja e objekteve, pajisjeve, uniforma zyrtare
– Reagimet e pacientëve dhe publikimet në mediat mjekësore dhe publike, materialet reklamuese.
-Këshilli i Ekspertëve i konsideron këto dokumente dhe vendos për pajtueshmërinë ose mospërputhjen.
-Nëse Këshilli vendos pajtueshmërinë, hapi tjetër është:
a) emri i klinikës ose i praktikantit vendoset në votimin on-line duke promovuar diskutimet publike për kandidatin
b) Një kandidat duhet të kalojë një test – një diskutim në internet me një anëtar të Këshillit të Ekspertëve në përputhje me standardet e akreditimit të AME;
c) Nëse është e nevojshme, një anëtar i Këshillit të Ekspertëve udhëton në klinikë për inspektim.
d) Informimi i kandidatit për vendimin që është marrë.
CILAT JANË PËRFITIMET E ÇMIMIT “ROSE OF PARACELSUS”?
-Vendosja e klinikës tuaj në Regjistrin Botëror të “Klinikat më të mira të 2015” sipas “Exemplary practice”.
-Publikimi i informacioneve për klinikën tuaj në “Socrates Almanac”, botuar në Oksford (ISSN 2053-4736)
-Prezantimi i klinikës suaj në një nga samitet e EBA-së, dedikuar turizmit mjekësor (në korrespondencë me kalendarin e EBA).
-Dhënien e certifikatës së Akreditimit të EMA, “Praktika më e mirë mjekësore”, e cila konfirmon njohjen dhe besueshmërinë tuaj të madhe
 -Anëtarësimi gjatë gjithë jetës në EMA.
SHPËRNDAJE