???????????????????????????????Catherine Fiankan-Bokonga ne mer te Club Suisse de la Presse e falenderoi shefen e Policise Federale Nicoletta della Valle per kohen per t ju folur gazetarëve nderkombëtar në Gjenevë

Gjenevë, 26  maj  (Nefail Maliqi)  -Nicoletta della Valle, Drejtoreshte e Policise Federale te Zvicres (FEDPOL) sit en Gjeneve sot ka folur paar gezaterve btoeror mbi terrizmin nderkrombëtare,  rreziqet dhe xhihadi ne Zvicër, ku u permendne edhe shqiptaret, njfton agjencia  e lajmeve “Presheva jonë” nga Zvicra  e cila ndoqi ket takim te kreun e FEDPOL ne Gjenevë.

Shefja e Policise Federale në Zvicër Nicoletta della Valle gazetarit te “Presheva Jonë” se “Shqiptarët në vendin tonë nuk janë deh aq entuziast për xhihad..”

 

Takimin e hapi kolegia jonë Catherine Fiankan-Bokonga e cila falernderoi shefen e policise federale Nicoletta della Valle per kohen per t ju folur gazetarëve nderkombëtar ne seline e Club Suisse de la Presse në Gjenevë e cila  fillimisht tha nje bilanc me shifra dhe te dhena precize mbi rreziqet e errouizmit, spastrimin e parave, xhihadistet dhe   luften kunder krimit te organizuar.

 

Pas sulmeve të Parisit dhe Brukselit, terrorizmi është bërë një çështje shqetësuese në të gjithë Evropën, pra edhe në Zvicër edhe ps evbendi yne nuk eshte mjedis i preferruar i xhihaditeve tha fillimisht znj. Nicoletta della Valle.  Ajo duke e cilsuar vitn 2015 si “nje vit i terrorizmit” tha se Zvicra si nje vend i vogël dhe i bukur ka nje sistem te sigurisë me sistemet e saja ligjor në mënyrë të veçantë qe Zvicra eshte gjendje për të menaxhuar kërcënimin terroriste.

 

 

Shefja e Policise Federale në Zvicër Nicoletta della Valle gazetarit te “Presheva Jonë”: FEDPOL ka bashkepunim te mire me policine shqiptare ne luften kunder terroizmit dhe krimit te organizuar
???????????????????????????????Bashkëpunimi dhe koordinimi janë thelbësore për luftën kundër terrorizmit. Në raportin e saj vjetor të lëshuar të martën, Zyra Federale e Policisë (fedpol) kthehet në një 2015 vjet shënuar nga sulmet e shumta, duke përfshirë Paris.  Lufta kundër terrorizmit kërkon fleksibilitet më të madh dhe prioritizimin, shpjegoi znj della Valle. 24 pozicionet nouveaus u është premtuar, por duke kursyer program kërkon, fedpol do të shkojnë lehtë në fusha të tjera të tilla si narkotikët ose arkeologjisë. Internet dhe media sociale, me vëllim të madh të të dhënave që përmban, është edhe një sfidë e madhe.

 

“Sot, policia nuk mund të veprojë vetëm; është veprimi i kombinuar i të gjithë partnerëve në Zvicër dhe jashtë vendit që mund të jenë efektive, “sipas drejtorit të fedpol Nicoletta della Valle.

Sipas kreut te FEDPOL kryesore është që të qarkullojë informacion për të mundësuar një punë të koordinuar. Terroristët e mundshëm për të hyrë në Zvicër është gjithashtu i rëndësishëm. Në vitin 2015, fedpol ka lëshuar 17 ndalsa kundër xhihadistëve turistë. Zvicra aktualisht ka 74 xhihadiste dhe 400 tjere i vezhdon brenda territorit te saj.

 

fedpollaaNë luften kunder terroizmit dhe krimit te organizuar nderkombëtar policia federale e Zvicres kaparrntret e saj si Interpol, Europol , FBI por edhe vende te rajonit.  Pyetjes se ne mesin ketyre xhihadisteve ne Zvicer a ka njerez nga ballkani shefja e Policise Federale Nicoletta della Valle për agjencine e lajmeve “Presheva Jonë” duke mos hyre ne detaje tha se “po ka, ne mesin e ketyre xhihadisteve kemi nga te gjtha nacionalitet, ka njerez edhe nga ballkani.”

 

Kurse rreth ne luften kunde rrkimitt e organizuar shefja e FEDPOL ne vzahdim ka dekjalruar se “Zvicra ka nje bashkepunim te mire ne ekte drejtim, simdos ne kembi te informaconeve si me Shqiperine ashtu edhe me Kosoven. T ju them te drejten se shqiptaret ne vendin tonë nuk janë aq entuziast për xhihad. Këtu do te shtoja se para ca ditësh kam qene ne kreyqytetin shqiptar në Tiranë pe rje vizite pune ne kete drejtim, ne luften kunder  terroizmit, xhihadit dhe rkimit te orgnaizuar..”

 

SHPËRNDAJE