Preshevë, 21 maj  -Zbatimi i masave për të inkurajuar lindjen do të fillojë nga 1 korriku, qe poriunderit pas feimjes se dyte, prsa per te tretikn do të marrin 12.000 dinarë në muaj (100 euro) gjatë dhjetë viteve të ardhshme, dhe për të katërtin 18.000 dinarë (150 euro)..” tha ministrja në krye të demografisë dhe politikës së popullsisë Slavica Gjukiq Dejanoviq.

Keto jane masa te reja ne Serbi për të inkurajuar lindjet ne ektre vend i cili gjendset ne panik per rrezikuin e shfarosje se popuillit serbe, ku per cods vit ne Serbi treten nga 40.000 banore (po aq sa banore ka Presheva) shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Do perkujtuar se dite me pare edhe presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë se brenda katër dekadave të ardhshme, nëse nuk do të ketë shtim të popullsisë në Serbi, atëherë kombi serb rrezikon të zhduket, madje, ai ka vënë edhe çmime për lindje të fëmijëve. Për secilën familje serbe që do të kenë fëmijën e katërt, Vuçiq do të japë shpërblim 18 mijë euro. Lidhur me këre lajm nga Vucic, nenat shwiptare nga Presheva permes agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” kishin pershëndetur presidentin serb per kete iniciative.

Një thirrje publike për dhënien e granteve për vetëqeverisjet lokale u njoftua gjithashtu për financimin e masave të politikës së popullsisë këtë vit.

Ministrja Slavica Gjukiq Dejanoviq ka sqaruar se finalizimin ndryshimet legjislative që rregullojnë çështjen e financimit, dhe të Ligjit për mbështetje financiare për familjet dhe të ligjit në fushën e fekondimit të asistuar bio.

“Këto janë masa që drejtpërsëdrejti të zbutur masën ekonomik të fëmijëve të ngritur dhe për fëmijën e tretë dhe të katërt. Nëse nëna është në një periudhë të afërt lindur fëmijën e tretë dhe të katërt ajo do të ketë 30.000 paund në standardin e jetesës së fëmijës së tretë dhe të katërt u, si dhe fëmijët të cilët janë të lindur më parë” , shpjegoi Gjukiq Dejanoviq pas shpalljes së konkursit për ndarjen e fondeve për komunat për nxitje të lindjes.

Një nga masat nxitëse që duhet të zbatohen është se gratë që kanë lindur një fëmijë në procesin e underopisë kanë të drejtë për tre përpjekje të tjera me koston e shtetit për lindjen e një fëmije tjetër. Prindërit që kanë marrë një fëmijë të tretë ose të katërt që nga fillimi i vitit kanë të drejtë të marrin fonde.

 

 

SHPËRNDAJE