Preshevë, 30 qershor  -Asnjëherë në historinë e kohëve të fundit në këtë rajon nuk ka jetuar më pak njerëz se sot, e cila është plotësuar nga fakti se 64,894 foshnjat janë lindur vitin e kaluar, dhe madje edhe 103.722 njerëz të vdekur

Numri i serbëve ra nën shtatë milionë! Vetëm ne Bujanoc dhe Preshevë ka shtim te popullsisë 

Popullsia në Serbi ka rënë nën shtatë milionë, duke thënë se të dhënat e fundit të statistikave në mënyrë që demografët theksojnë se në vendin tonë, të paktën në historinë e kohëve të fundit, kurrë nuk ka qenë më pak banorë se sot.

Në vdo vit, Serbia humb 37.500 banorë (aq banore sa ka sot Presheva)  e cila ishte e pritshme duke pasur parasysh faktin se vitin e kaluar vetëm gjashtë komuna pasur rritje pozitive natyrore, njftojne burimet zyratre te qevrise serbe, trasmeton agjecia e lajmeve “Presheva jonë”

Gordana Bjelobrk, Shef i Departamentit të Demografia e Enti Republikan i Statistikave, nuk e fsheh shqetësimin duke shikuar të dhënat e fundit mbi statistikat vitale dhe të vë në dukje se në vitin 2017 kanë shënuar rritjen më të lartë negativ natyror që nga statistikat vitale të ujit, kryesisht për shkak të numrit të madh të vdekjeve.

Në mënyrë të veçantë: vitin e kaluar, 103,722 njerëz vdiqën – sa më shumë se 3,000 më shumë se në vitin 2016.

“Nga 169 komuna në Serbi, vetëm gjashtë prej tyre gjatë vitit të kaluar ka pasur një rritje pozitive natyrore, dhe të Novi Pazarit, Bujanoc, Sjenicë, Novi Sad, Bujanocit dhe Tutin. Ndërsa në Beograd, jeton gati një të katërtën e popullsisë së Serbisë, asnjë komunë Beogradi ka pasur një rritje pozitive popullsisë në vitin e kaluar. Shkaqet e këtyre tendencave shkatërruese demografike janë të thjeshta – të rinjtë largohen nga Serbia dhe për të parë jo vetëm numrin e lindjeve, por edhe nga numri i martesave. Në mënyrë të veçantë, rritja e numrit të njerëzve që martohen për herë të dytë apo të tretë, një rënie në numrin e porsamartuar të cilët për herë të parë shkojnë në civile dhe si rregull, të rinjtë “, thotë Bjelobrk në një intervistë për Politika, duke shtuar se numri i flokëve gri e tejkalon numrin e fëmijëve.

SHPËRNDAJE