Preshevë, 5 shtator  -Viti i ri shkollor ka nisur si ka nisur edhe në Luginën e Preshevës, rajon ky tepër varfër dhe i diskriminuar dhe serbët kanë bërë një lëvizje të zgjuar. Paçka se politika e saj është denoncuar vazhdimisht nga Prishtina dhe Tirana, ajo ka vendosur të shërbejë vetë pajisje për nxënësit.

Paradoksi është se në prag të zgjedhjes në Kosovë ministra e zyrtarë të shteteve shqiptare të këtyre trevave ju kishin premtuar ndihma me tekste e paisje shkollore. Por, deri tash vetëm llafe, asgjë s ka pasur nga Prishtina dhe Tirana. Shkolla shqipe ka nisur mesimet me armatën e mijëra shkollarëve të “armatosur” deri në dhëmbë me lapsa, kompasa, fletore, libra e çanta, dhurar falas nga Serbia, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Të Mërkurën, Presidenti i Trupit Koordinues për Jugun e Serbisë (KT) Zoran Stankoviç shpërndau gratis qindra (rreth 1000) çanta shpine plote me mjete shkollore (libra, lapsa, fletore, trekendsha, vizore, kompas, guma etj..) per nxenësit shkollave të klasave të para në disa shkolla ​​duke e nisur aksionin nga Dobrtosini, Shkolla Fillore “Sami Frasheri” ne Llucan te Bujanocit. Kjo s’ eshte hera e pare, por qe dhjete vite keshtu vepron Trupi Koordinues  i qeverise serbe nga Beogradi.

 

Serbia kontribuon më shumë se Kosova ne Luginen e Preshevës. Dhuron falas qindra çanta me paisje shkollore

“Kemi 33 nxënës të rinj, dhe 13 prej tyre ndjekin klasën e parë në shkollën e tyre shtëpiake. Sigurisht, studentët tanë më të rinj në klasat e rrethit Koncul, Turia dhe Dobrosin u pajisën me pajisje. Unë do të doja të falënderoja Trupin Koordinues në emrin tim, por veçanërisht në emër të prindërve të fëmijëve, të cilët me siguri janë të mirëpritur nga kjo lloj ndihme, ” tha Qemajl Beqiri, drejtori i shkollës ne Llucan të Bujanocit.

Pas ndarjes së pajisjeve shkollore dhe çantave të shpinës, gjatë të cilave të vegjlit nuk e larguan buzëqeshjen nga fytyrat e tyre, Beqiri informoi Stankoviç për problemet me të cilat përballet shkolla në fillim të vitit shkollor – mungesa e teksteve shkollore në gjuhën shqipe, ditaret dygjuhëshe, por edhe shkatërrimi i objektit të shkollës. vendosur.

“Sigurimi i librave shkollorë për fëmijët që mësojnë gjuhën shqipe është punuar intensivisht në të kaluarën dhe ne do të vazhdojmë të punojmë. Tekstet shkollore vonohen për shkak të vonesës së Këshillit Kombëtar Shqiptar me dorëzimin e teksteve shkollore që do të prodhohen. Megjithatë, plani është që fëmijët të marrin 18 libra gjatë vitit. Pritet pëlqimi i autoriteteve kompetente për futjen e librave shkollorë në mësimdhënie dhe procedura të tjera të rregullta, dhe janë siguruar fonde, ” tha Stankovic.

Ne vazhdim Stankvic ka theksuar se “Ne po flasim për rrjedhje, përmirësim të efikasitetit të energjisë, blerje të mjeteve mësimore, ne po flasim për shkolla që janë shkatërruar, ku disa gjëra nuk kanë ndryshuar për 40 vjet. E gjithë kjo është diçka për të cilën ne kemi punuar ndryshe dhe që do të vazhdojë me dinamikë edhe më të mirë..”

Ai ne fund theksoi se në periudhën e ardhshme Trupi Koordinues do t’i kushtojë vëmendje të veçantë eleminimit të infrastrukturës dhe mangësive teknike në shkolla.

Gjendja e arsimit ne Luginen e Preshevës,  ska qene kurre mer alarmante se sa sot. Thone ne fjale miku i mir shifet ne dite te veshtira. Po qe bon se Presheva nuk e ka mik Kosoven por vlla, e cila deri tash nuk e dha asnje Abetare apo asnje laps per keta nxenesa te shkrete, bile per hater atyre takseve, polisave (miliona euro) qe Lugina e Presheves ka dhene per Kasoven?!, apo ndoshta ata s’po kane vakt se po merret me megje dhe vota. Me sa fytyre do te kerkojnë  votar e preshevarëve tash Kosova ?!, ka shkruar ne fund agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

 

SHPËRNDAJE