Résultat de recherche d'images pour "Jeûne genevois persécution"

Gjenevë, 5 shtator -Në Zvicër, çdo vit në shtator, në dy data të ndryshme, dy festime, “Jeûne genevois” (agjërimi i Gjenevaseve në Gjenevë dhe “Jeûne fédéral”  (agjerimi Federal) në kantonet e tjera Zvicerane, përkujtojnë masakrat e katolikëve mbi protestanët. Në vitin 1639, gjatë Luftës së Tridhjetë vjet, kantonet protestante vendosën një ditë agjërimi të zakonshëm të praktikuar çdo vit në Shtator për të falënderuar Zotin që u shpëtoi atyre luftës. njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

1572: Histori dhe domethënie dhe tortja me kumbulla përzhegra

Résultat de recherche d'images pour "Jeûne genevois"Agjërimi i parë i njohur në Gjenevë kthehet në fillim të tetorit 1567, gjatë një shtypjeje kundër Huguenots Lyons, protestantë francezë, dhe kjo tre vjet pas vdekjes së pastorit reformist dhe protestant Jean Calvin. Masakra e protestantëve francezë të “Saint-Barthélemy ,” (Shën Bartholomew) me 24 gusht 1572, gjithashtu inkurajon njerëzit e Gjenevës të agjërojnë në solidaritetin e 5 shtatorit.

Në 1796, kantonet katolike bashkohen me agjërimin vjetor që zhvillohet në 8 shtator.

Résultat de recherche d'images pour "persécution protestant catholique"Qysh në vitin 1817, agjërimi festohej veçmas nga dy emërtime protestante dhe katolike në të gjitha kantonet. Me propozimin e kantonit të Aargau, Dieta Federale (asambleja e deputetëve të kantoneve) dekretoi më 1 gusht 1832 që 8 shtatori dhe e diela e tretë e shtatorit të ishte dita zyrtare e agjërimit për të gjitha kantonet zvicerane: është lindja e Federale e shpejtë. Si pasojë, Fast Genevan ishte shtypur deri në vitin 1837 kur Protestantët nga Gjeneva kundërshtuan këtë vendim ekumenik dhe vendosën të rivendosin Fast Genevan, një festë atdhetare dhe fetare, të zyrtarizuar në 1840, dhe u mbajt të enjten. pas të Dielës së parë të Shtatorit.

Arratisur deri më 1869, më vonë u festua më pak institucionalisht. Më 8 janar 1966, Këshilli i Madh i Gjenevës përcaktoi në kushtetutën e Gjenevës natyrën festive të Ditës së Gjenevës.Image associée

SHPËRNDAJE