Sipas raportit të fundit të Komisionit Evropian, numri më i madh azilkërkuesve në Bashkimin Evropian vjen nga Lugina e Preshevës, njofton agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë”.

 

 

Bruksel, 2 qershor

Qytetarët e Serbisë, vitin e kaluar iu gjend në rendit e pestë me rreth 14 mijë sish, në listën e BE-së për shkak numrit të madh të azilkërkuesve. Sipas raportit të fundit të Komisionit Evropian, numri më i madh azilkërkuesve në Bashkimin Evropian vjen nga Lugina e Preshevës, njofton agjencia informative kombëtare “Presheva Jonë”.

Raporti, i hartuar nga Byroja e statistikave në BE (Eurostat) shtetet e BE të populluara me rreth 20 milionë qytetarë nga vende të treta, ose rreth 4 për qind të popullatës së përgjithshme.

Dy herë më shumë kërkues të azilit erdhën nga Afganistani, i cili zuri vendin e parë si në vendin e origjinës së azilkërkuesve, pastaj vijnë ata nga Rusia (18 200), Pakistani (15 700) dhe Iraku (12.360).

Sipas këtyre statistikave të Eurostat, vërehet se Serbia e cila pretendon nesër të jetë anëtar e BE-së, radhitet menjëherë pas vendeve afrikane për nga numri i azilkërkuesve në vendet e Bashkimit Evropian.

Pavarësisht nga kërkesat e disa vendeve huaja për të rivendosur kontrollet kufitare në zonat e Shengenit, raporti tregon se shumica dërrmuese (me 67 për qind) e evropianëve janë deklaruar kundër lehtësimit të proceduarave të azilkërkuesve, ndërsa 42 për qind besojnë se të huajt duhet të lehtësojë zgjidhjen e BE-së me qëllim të përmirësimit të varfër tendencat demografike

SHPËRNDAJE