hacrrssGjenevë, 29 shtator  -Siq ka raportuar dite me pare agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” se një kompani serbe nga Vranja kishte helmon 37 emigrantë ne Miratoc (Presheve) por pere ket eskandal  me emigrantet Beogradi nuk kane njoftuar nderkombëtaret,  UNHCR-ne apo ndonje tjeter.

 

Perkunder minimizimit apo fshehjes se informacioneve nga disa media serbe apo punonjës serbe te nagazhuar ne disa organizaat nderkombëtare (UNHCR, IOM apo ICRC) ky skandal ka alarmuar shpejtë e shpejte atutoritetet serbe deri ne Beograd, cka  e shtyejne edhe ministrin e punes Aleksander Vulin te udhëtoj ne urgjence 500 km ne drejtim te Presheves ne vendin e  ngjarjes per te mesuar dhe  inspektuar situaten.

Sikur agjencia  e lajmeve “Presherva jonë” edhe RTV i Serbise kane shkruar se pjesa derumese, mbi 20 sish (nga 37 te helmuar)  kane pasur nevoje per intevrenim mjekësor.

Agjencia e lajmeve “Presheva jonë” dikur ditur se zyrtaret e UNHCR-së ne Gjenevë jane ne dijeni dhe rrejdha rreth ketij skandali,  zedhënesi  i kesaj organizate nderkombëtare (HCR) William Spindler nuk din fare rreth helmimit te 37 refugjatëve ne Preshevë (Serbi) ?! i cili shprehi habi kur degjoi per kete ljam te hidhur.  Cfare te thuhet pa fajin e kolegut Spindler,  kjo nuk eshte  hera e pare qe Serbia bllokon dhe izolon informacionet per ndekrombëtaret, soimdops ato t ekqeiqajt per Serbinë, sepse siq kane rpaortuar mediat loklae, emigrantet ishin helmuar nga nje kompani serbe nga Vranja ?!

Emigrantët nga Siria, Afganistani dhe Egjipt mujve te fundit ne Serbi shesh kane qene viktime e diskriminimit, malltretimeve,  vjedhjeve, rrahjeve deri tek vrasjet.

Vuajtjet e tyre duket ne Serbi skane te ndalur. Keshtu sot 37 prej tyre, të cilat janë strehuar në një qendër pritjeje Miratovc afër Preshevë, ka pasur helmim të ushqimit, nga kofshët e pulës. Hetimet policia po vazhdon njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jone”.

SHPËRNDAJE