Pagat e punëtorëve të ndërtimit u rritën mesatarisht me 1.5% në vitin 2022 krahasuar me një vit më parë, sipas një sondazhi nga Shoqata Zvicerane e Ndërtuesve të Ndërtuesve (SSIC). Këto shifra u publikuan ndërkohë që negociatat për LKK-në e re janë në ecje të plotë. Në Ticino, paga mesatare është më e ulët se shifra kombëtare, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Rritja për shkak të shpërblimeve individuale

“Të gjitha kategoritë e pagave regjistrojnë rritje”, vëren shoqata tregtare duke komentuar anketën e publikuar në prag të raundit të tretë nga shtatë negociatat me sindikatat. Rritja e përgjithshme prej 1.5% nuk ​​është për shkak të një rritjeje të përgjithësuar, por të shpërblimeve individuale të bazuara në performancë, thotë SSIC. Rritja është më e lartë se inflacioni (0.6%), që sipas biznesmenëve do të thotë fuqi blerëse më e mirë. Pagat reale tashmë ishin rritur në vitet e mëparshme, sipas punëdhënësve. Paga mesatare e punëtorëve të ndërtimit në vitin 2022 do të jetë 6’204 franga në muaj, ose 80’652 franga në vit (13 muaj) dhe sipas shoqatës kjo do të thotë se “pagat rriten edhe pa marrëveshje kolektive”, përcjell tutje albinfo.ch.

Dallimet rajonale

Dallimet janë domethënëse nga kantoni në kanton, duke filluar nga 5’677 deri në 6’434 franga mesatarisht dhe varet nga “kostoja e jetesës” sipas sipërmarrësve. Paga është nën mesataren kombëtare në Ticino, Zvicrën frëngjishtfolëse dhe Zvicrën Lindore. “Trajnimi i vazhdueshëm vazhdon të jetë mënyra më e rëndësishme për rritjen e pagës, por edhe zhvillimin e aftësive dhe përgjegjësive. Falë trajnimeve të vazhdueshme kalojmë në një klasë me paga më të larta dhe kjo korrespondon me një rritje mesatare prej rreth 600 franga në muaj”, thuhet në njoftimin për shtyp, përcjell tutje albinfo.ch.

Fleksibilitet më i madh

Zëdhënësi i SSIC, Matthias Engel tha për Keystone-ATS se një rritje e përgjithshme e pagave, siç kërkohet nga sindikatat, do të konsiderohej vetëm nga punëdhënësit në këmbim të fleksibilitetit më të madh. “Rritjet individuale të pagave plotësojnë nevojat e punëtorëve dhe punëdhënësve”, thuhet në deklaratë, duke shtuar se “pronarët e bizneseve duhet të vazhdojnë të vendosin vetë se si të shpërblejnë performancën e punës dhe në çfarë mase të kompensojnë inflacionin”.

Sindikatat kërkojnë një rritje të përgjithshme

Mendimi i sindikatave është i ndryshëm. Sekretarja qendrore e Syna-s, Claudia Stöckli, tha se derisa të vendoset një rritje e përgjithshme e pagave, gjithmonë do të ketë shumë punëtorë që nuk kanë rritje reale të pagave. Kompanitë kanë reaguar për të mbetur tërheqëse për punëtorët, tha zëdhënësja e Unia, Katja Signer Hofer për Keystone-ATS. Industria e ndërtimit po përballet me mungesë të madhe të punëtorëve të kualifikuar. Sindikata kërkon një rritje të përgjithshme për të gjithë, në mënyrë që kompanitë që paguajnë mirë të mos jenë në disavantazh.

SHPËRNDAJE