Shkruan Fadil MALOKU

1. Macedonia mē 30 shtator përmes Referendumit, do i thotē; “PO” ose “JO” perspektivës Europiane, por, jo edhe integrimeve (në BE-ne) me “shpejtësi drite”, sikurse vendet tjera të ish bllokut lindor 2. “PO-ja”, do ishte më tepër një lloj satisfaksioni politik, për mentorët dhe miqët e këtij shteti me “kēmbë të qelqëta”. 3. “JO-ja”, eventuale (që ka shumë gjasa të ndodhē nëse, shqiptarët etnik nuk e përkrahin masovikisht!), do prodhonte më shumë njē pasoja morale, e më pak sosh juridiko-politike (edhe për shkakun se; Marrëveshja “historike” midis Greqisë dhe Maqedonisë do respektohet dhe garantohet nga Washingtoni e Brukseli), për palët… 4. Aktualisht shqiptaret e Maqedonise, per mendimin tim duhet te punojne ne disa rrafshe; 5. Njerin i cili ka të bëjë me avansimin e të drejtave të tyre etnike, në Parlamentin Maqedon përmes votës dmokratike, derisa Maqedonia të zyrtarizohet si shtet multietnik). 6. Dhe në anën tjetër, ata duhet të përgaditen për ndryshimet dinamike që po ndodhin në nivelin global (ku kursi amerikan po pëson ndryshime evidente); nivelin kontinental (ku po fuqizohet me inercion ideja e rikonfigurimit tē BE-ane); niveli rajonal (ku iniciativat per ndryshim të kufijve multietnik, po rrëshqet në drejtim të shteteve etnike); nivelin lokal(ku shqiptaret e Maqedonisë, si pandam ndaj korigjimit të kufirit me Serbinë, duhet të hapin gjithëqysh idenë e bashkimit me Shqiperinë dhe Kosovën)

SHPËRNDAJE