Qe nëntë vjet mediat kosovare raportoje per nje “lajm te madh” nga Zvicra. Por, auteritet e Bernes për agjenci e e lajemeve “Presheva Jone¨” thone me pak me ndyrshe. “Vnde ka pune qe kosovaret t’i marrin pensionet e tyre. ne ekem i bere punen tonë. Tashe presim Prishtina zyrtare te reflektoj, meqe topi eshte en fushen e tyre..” ka dekalruar për agjencine e lajemeve “Presheva Jonë” ne Zvicer Keshlltario Federal z.Alain Berset,ish-president i Zvicres.

Diaspora shqiptare në Zvicër, që kërkon pjesën e mbetur të jetës ta kalojnë në vendlindje – konkretisht në Kosovë – mund ti marrin pensionet në vendlindje.

Me marrëveshjen e re Këshilli Shtetëror ka aprovuar një marrëveshje që ishte sjellë nga Këshilli Federal në Zvicër. Tashmë ka mbetur që marrëveshja të marrë dritë jeshile edhe nga Këshilli Kombëtar, për të përfunduar gjithçka.

 

Dje kërcënimet me vdekje ndaj inspektoreve zviceraneve (Menaces de mort) sot per shkak korrupcionit o zhagit marrveshjen finale mes Bernes dhe Prishtinës për pensionet kosovare 

Përpara nëntë vitesh Zvicra solli një ligj që ndalonte kosovarët që të merrnin pensionet (invalidore) në vendlindje, për shkak të akuzave për keqpërdorim dhe korrupcion.

Një raport i Këshillit Federal tregoi se është përmirësuar shteti ligjor dhe lufta kundër korrupcionit në Kosovë. Për këtë shumica e delegatëve e votuan pro.

Kosova është shteti i vetëm në ish-Jugosllavi, me të cilin ka më shumë marrëveshje më 1 prill 2010. Në dhjetor të vitit 2009, qeveria kishte vendosur të mos e rinovojë atë, pasi hetuesit në vend për të turret jashtë abuzimi kishte marrë kërcënime me vdekje.

Sipas agjencise se lajmeve “Presheva Jonë” ne Zvcër, deri dje kërcënimet me vdekje ndaj inspektoreve zviceraneve (Menaces de mort) sot per shkak korrupcionit o zhagit marrveshjen finale mes Bernes dhe Prishtinës për pensionet kosovare

Si pasojë, Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore kishte refuzuar pagesën e AVS reja dhe pensioneve UA. Pas disa kthesave, Gjykata Federale më në fund e provoi atë të drejtë. Kosovarët që kthehen në vendin e tyre nuk mund të kërkojnë anuitete. Ata kanë të drejtë vetëm për një rimbursim të kontributeve të tyre. Anuitetet e vjetra, të paguara para prillit 2010, megjithatë nuk janë të shqetësuara.

Ndërkohë, Kosova ka zgjeruar ndjeshëm legjislacionin e saj të sigurimit social dhe të ngritur një strukturë të përshtatshme, thotë se qeveria. Marrëveshja e re do të sigurojë barazinë e gjerë të trajtimit të siguruar dhe përsëri do të paguajë pensionet për qytetarët e Kosovës jashtë vendit. Ai përfshin një klauzolë të ndihmës së ndërsjellë për të luftuar abuzimin.

SHPËRNDAJE