Hagë, 17 shkurt  -Gjykata Speciale Kosovës dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar te enjten e kaluar për herë të parë ka mbajur konferencën për shtyp në Hagë. Para konfences, gazetari i agjencise se lajmeve “Presheva jonë” ne kontakt dhe biseda me kolege te mediave botërore dhe zyrtaret e këtij tribunali pas atij per ish-Jugosllavine (ICTY) ne Hagë  i pelqeu ideja qe Gjykata sepciale per krime ne Kosove te quhet si Haga-2. (The Specialist Chambers and Specialist Prosecutor’s Office have jurisdiction over crimes against humanity, war crimes and other crimes under Kosovo).

 

gazettee

Për t ju ndihmuar gazetaret per komunikim me gjykaten speciale per krime be

Kosovë kane shprehur gatishmeri  me mediat Joao Sousa dhe Avis Benes zëdhënes për komunikim te SCP-së

 

Siq kemi thene në këte konference te pare ne Tribunalit Spacial per Krime ne Kosovë (TSKK) ishte interesim i madh i mediave boterore. Aty pat thuajse nga gjitha kontinetet, por jo edhe nga Kosova.  Ne mesin e këtyre mediave nderkombëtare.

 

Pse Thaci nuk sponsorizoi kesaj radhe  tv “publik” te RTK dhe disa media tjera te tij për ne Hagë tek specialja ?!

hagaaaDo theksura se ne këte konference ne mesin e gazetare botëror (CNN, Reuters, AFP, DPA, ANSA,  ato zviceran ishin vetem dy gazetare shqiptarë?! Ne këte konference te pare u verjt mungesa e gazetarëve shqiptare, sidomos mediat e njohur si te Hashim Thacit?! Dhe famtiresisht e fatkqesisht ne këte takim te kreut te speciales me gazetaret boteror  ishin vetem dy perfqesues te mediave hsiptare ai nga Koha Ditore, Bota sot dhe agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”.

 

Nga koleget botëror qe ndoqem dje ne konfrencen e apre ne Hage u verejt mos prania e mediave te ashhuqujatura publike (RTK)  te njhour tashme te Thacit. Qe bojktroim i mediave te Thacit ndaj konferencës së  parë te speciales në Hagë u komentua ne mënyra te ndryshme, simdos abstnimi i  tye, kur dihet se Thacit vazhmisht mediat sikur RTK edhe  te tjera te sponsorizuar legalisht e ilegalsiht i kane shkruar (n’bisht) mbrapa shefit te tyre Thacit,  madje edhe atëhere kur ka deshtar me premetime, sikur rasti i UNESCO-s apo ndeshjet e shumta sportive ?!

 

elelleeMediave boterore  dje ju drejtua  e para administratorja e Speciales, prof.dr. Fidelma Donlon, e cila shpjegoi fillisht  procesin e themelimit të Dhomave të Specializuara, që sipas stafit te saj po shkon sipas planit.

“Gjykata, financuar nga një buxhet Evropian prej € 29.1 milion euro në vitin e parë, pritet të fillojë “veprimet ligjore” të saj gjatë gjysmës së parë të vitit 2017, tha bashkepuntorja e prokurori amerikan Fidelma Donlon e pytur nga agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” qe ndoqi drejpersedrejti ket konference sot ne Hage.

 

Ne këte koference pos mediave nderkombëtare u pane edhe perfaqesues nga ambasada shqiptare dhe ajo e Kosoves ne (Hagë) Holande por pa komentime rreth fillimit te punes se kesaj gjykate special per krimet e gjate dhe pas luftes në Kosovë.

 

sdusasaSchwendiman, tha të enjten se do të punojë me “drejtësi, energji dhe pa frikë”, në procesin e hetimeve që mund të përfshijnë personalitete të larta politike të Kosovës. Ndersa analistet kosovar  rreth Haga-2 nuk do te zgjedh se ”peshqi te mëdhenj” e të “vegjël” pore gjtijhe kriminlet dhe abuzhuesit e luftes, qe perfituan ne emr te UCK-së, te njohur tash si mafia politike ne krye te shtetit te Kosovës  do të jenë “mysafire”  te pare ne  Hagë.

SHPËRNDAJE