(Photo: Pierre Michel Virot)

Gjenevë, 5 mars  -Sot ne qendren evropian eshte mbajtur një konference shtypi pas kthimit te gazetarëve nderkombëtar nga Prishtina:  “Kosova 10 vjet e pamvaresi, roli i Zvicrës dhe nderkombëtareve në rajon” ishte tema kesaj konferenceje shtypi të organizuar nga Shoqata e Gezetareve te huaj ne Zvicër dhe Lihtenshtajn (APES), ne drejtimin e Jean Musy, kryetar i APES (l’Association de la Presse Etrangère en Suisse et au Liechtenstein)  ne Clube Suisse de la Presse, ku muarën pjese dhjetra perfaqesues te mediave boterore, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.

Nga shume vizita ne Kosovë sikur insitucionet vendore ashtu edhe nderkombëtae perfshire ketu edhe ambasaden zvicerane, KFOR-in dhe ushtaret Zviceran (Swisscoy ne Prizren si dhe Mitrovicen, gazetaret nderkombëtar kane vizituar edhe sleine Vetvendosjes te pritur nga lideri i sal Albin Kurit.

Cila është e ardhmja e Kosovës, dhjetë vjet pas pavarësisë së saj?
Dëshmitë e gazetarëve nga mediat e huaja kthehen nga një udhëtim në shtyp
Dhjetë vjet pas pavarësisë, si jeton Kosova? A po ikën ekonomia e saj? Cilat burime kanë vendi sot për zhvillimin e saj? A ka ai një mundësi për të hyrë në Evropë dhe me çfarë çmimi? Cila është jeta e përditshme e kosovarëve, veçanërisht ajo e të rinjve që përfaqësojnë më shumë se gjysmën e popullsisë? A mund të përballet klasa politike kosovare me sfidat e së ardhmes? A ka Prishtina një kryeqytet evropian? A është Islamizmi i pranishëm në Kosovë? A mund të pajtohen bashkësitë serbe dhe shqiptare brenda kufijve aktual të shtetit të themeluar dhjetë vjet më parë?

Sa do të qëndrojnë trupat e NATO-s dhe të Swisskoy në Kosovë? Kush është diaspora kosovare dhe çfarë përfaqëson për të ardhmen e vendit? Pse flamuri shqiptar eshte i pranishme kudo, sesa ai i shtetit kosovar?..pra keto ishin vetem pyetje te cilat u elaburuan ghajt ekesja konfrenceje shtypi ne te cilat u pergjigjen gazetaret nderkombëtar si deshmitar nga dora e pare,  te kthyer nga një udhëtim në Kosovë, anëtarë të Shoqatës së Shtypit të Jashtëm në Zvicër dhe Lihtenshtajn (APES)

SHPËRNDAJE