hagaaaopNew York, 9 nëntor  — Presidenti i Tribunalit të Hagës Carmel Agius njoftoi se Asambleja e Përgjithshme e OKB-së në Nju Jork se Serbia ende nuk është duke rrespekrtuar  urdhër-arreste për tre anëtarë të Partisë Radikale Serbe, i akuzuar për shpërfillje të gjykatës, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” duke ju referuar burimeve te OKB-së

Tëakuzuarit teciletpombron e Serbia jabnë Petra Jica, Vjerica Rade dhe Jova Ostojic akuzuar që ka ndikuar në dëshmitarët në rastin e liderit të tyre të partisë Vojislav Sheshel, në mënyrë që ata kishin kërcënuar, shantazhuar dhe presione për të ndryshuar dëshminë e tyre apo jo për të dëshmuar.
Një urdhër arresti, Tribunali referuar autoriteteve në Beograd në janar të vitit 2015, ose pas saj nuk ka qenë në përputhje me të.

Duke dërguar për raportet e rregullta të Asamblesë së Përgjithshme, gjykatësi Agius tha se “Gjykata e kupton se ndjeshmëritë politike, në disa raste, mund të rezultojë nga bashkëpunimi me Tribunalin.”

“Kjo, megjithatë, nuk mund të përbëjë një justifikim për dështimin e bashkëpunimit me Tribunalin”, tha gjyqtari Agius..

Duke kujtuar se urdhër arresti të lëshuar tre radikalet para 21 muajsh, Agius njoftoi se “mungesa e bashkëpunimit të Serbisë” Tribunali në dhjetor serish Serbine do ta denoncoj ne sesionin  Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Në një raport me shkrim të dorëzuar në Asamblenë e Përgjithshme, Presidenti i Tribunalit përsëriti duke shtuar se Serbia “nuk ben bashkëpunimin e rrugës saë plotë me gjykatën në Hagë.

Prokuroria e Hagës dhe raporti në Asamblenë e Përgjithshme i kërkoi Serbisë që menjëherë të arrestuar dhe transferuar në Hagë nga tre radikaleve të akuzuar.

Në raporti me shkrim i Kryetarit të Tribunalit të shprehur, përveç kësaj, shqetësimi se Serbia ende nuk është caktuar një prokuror të ri për krime lufte, edhe pse afati për këtë skadoi në dhjetor 2015.

Se gjykata e dënoi gjeneralin Djukic për 20 vjet në burg, duke gjetur atë fajtor për shpërthimin që vrau 1995 në Tuzla, rreth 70 njerëz. Gjykata Kushtetuese rrëzoi vendimin, pas vlerësimit të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut se në krimet e luftës në BiH zbatuar ligjin e gabuar.

Në raport, Kryetari i Tribunalit dhe Prokuroria ka shprehur shqetësim në lidhje me “glorifikimit të përhershëm të kriminelëve të luftës në Serbi.

SHPËRNDAJE