drakkaaPreshevë, 20 maj   -Për zgjidhjen e problemeve të shqiptarëve të Luginës së Preshevës, Qeveria e Sqhiperise  dhe ajo e Kosovës  nu ka nevoje te takohen për sillae darka, por te bisedojne ne Bruksel sepse bisedimet e mëtutjeshme me Serbinë duhet t’i kushtëzoj me parimin e reciprocitetit. Në të kundërtën ikja e shqiptarëve nga Lugina është e paevitueshme, ka shkruar agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” pas lajmërimit të Tiranes dhe Prishtines per t’u takuar serish për Preshevën  me 3 qershor te ekitj viti.

 

Tirana e Prishtina u kputen duke u “mbledhur” për Preshevën, por asgjë deri tash për shqiptaret e Luginës ?!

 

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri paska njoftuar së në mbledhjen e dy qeverive shqiptare e cila do të mbahet me 3 qershor do të këtë një pikë mbështetje për Luginës së Preshevës.  Kurse, lideret e Lugines se Preshevës sot përmes agjencisë së lajmeve “Presheva jonë” kane sygjeruar Prishtinen dhe  Tiranën “jo më me  takime për silla e darka, por të bëhet dicka konkrete për shqiptaret e Luginës! sepse keta qytetare aktulaisht nen Serbi e meritoojne dhe presin me shumë, ndoshta jo për t’ja kthye argatin,  te cilet para 1999 luftuan e vdicen jo për “argat”, por  per  Kosove te lire ne Veri deri ne  Kosovën Lindore ne  te cilat ende valon flamuri serb dhe jane nen mbikqyrejn e Serbisë.. Ndryshe, qyetarert e Luginës së Preshevës  jane i vetmi popull i izoluar, me i diskriminuar dhe me i varfur ne Evropë..”

 

A ka mundesi qe Tiarana e Begradi t’mos i lodhin më shqiptaret e Lugines me këto takime për interesat te veta gjoja për bëjme dicka per Luginen, derisa shqiparet  e Medvegjes, Bujanocit  dhe Presheves ndjehen te diskriminuar dhe po vazhdojne te  jene viktime e spastrimve etnike ne njëren anë dhe në anën tjeter viktime e injorimit dhe lojrave politike mes Prishtnes dhe Beogradit, siq u pa me liobrat, tesktet e nxenësve.  Qytetaret e Lugines se Preshevës nuk hane bare, ata sot kane 6 akademikë ne Kosovë,  pyesin zyrtaret nga Qeveria e Kosoves, ku jane diplomat per të cilat flitet qe 6 vjet sot e neser, sivjet apo n’mot, ne pranvere apo n shmiter ?!..

 

Dhe per cudi sa here eshte ne krize qeveria apo postet e minsitrave dilen me premtime e deklarata pompoze për Luginen, se do te bëjme ate apo atë ?! Ku eshte kartoni jeshile ?!   Ku eshte Universiteti shqip ne Presheve per te cilin qe vite  te tera eshte premtuar nga qeveria ?!  Kjo u deshmua disa here, sikur edhe  se fundit  “muhabeti” i Citakut dhe Dacicit ne OKB te cilet i tashnë njqind fjalë për serbet e Veriut dhe ISIS-in ne Kosovë, kurse asnje fjalë per shiptazret e diskriminuar në Luginen e Preshevës?! Po keshtu qe tri vite, nga fillimi i dialogut mes Kosoves dhe Serbise, asnje fjale anetaret e Qeverise se Kosovës nuk e kane thene ne Bruksel për diskriminimin e shqiptareve ne Luginë (?!) përkuder asaj se Maja Kocijancic i ka dekalruar “Presheva jonë” se “per te bisefuar edhe per shqipatret e  Luginës ne Bruksel, mvaret nga Dacic dhe Thaci dhe jo nga ne në Bruksel”

 

Nuk i ndal askush Tiranen e Prishtines te takohen për Luginen 3, 4 e 5 here apo  100 here… Por shqiptaret e Lugines kerkojne te bëjne dic konkrete e jo per ndërruar kart vizitat apo per t’u fotografuar… Të perkujtojme se Qeveria  e Beogrdait për serbe e Kosove ska majtur asnje tkaim,  po ka dhenë 350 milionë euro, ka nderutuar dhe po ndeton  shkolla, spitale ruar mes Veriut dhe Serbisë si dfhe  lapidarë te serbomedhenjeve ne mes te Kosovës, qe vranë  e masakruan shqiptare gjate historive. Te kujtojmë se kreu i shtetit serbe  ka berë Kosovën si bahqe te babës, sa here t ju teket shkojn e ne “zemrën e  Serbisë”, kurse ata nga Kosova kurr s kane shkelur Presheven te cilet vazhdimisht para zgjedhjeve e quajne Luginë si Kosovë Lindore ?!   Medvegja, Bujanoca e Presheva dite e sa vie po zbazet dhe troje tona po t’kurren sikur politika preshevare. Ne Lugine kush nuk flet me per Referendumi gjithpopullor (1-2 mars 1992) i shrehur pe¨r riashkim me Kosoven.   Pra e tere kjo “harrese ” e Tiranes dhe Prishines dhe pse kane mbetur shqiptaret e Lugines jetim per shkak angazhimit te dobët  dhe politikes se zbehte te Prishtines dhe Tiranës zyrtare,  cka ka bërër qe  lideret t’i  “dorezohen” Serbisë ?!.. dhe rralle  e më rralle nga goja e tyre degjohet bashkimi apo Kosova Lindore per Luginën, ndërsa nder popull vazhdon te quhet ende Kosove Lindore ?! dhe keshtu do te jete një dite, meqe politikajt shkojne e vijne e vullneti i popujve mbetet dhe realizohet herdokurdo, te cilin e garanton edhe karta e OKB-së për popujt autokton ! drekkaa

SHPËRNDAJE