Gjeneve, 1 mars – Redaksia e agjencise se lajmeve te Presheva Jone sot ne Gjeneve kane perkujtuar heroin tone kombetar Gjergj Kastriotin Skenderbeun, me rastin e 550 vjetorit te vdekjes. Vizita ju be bustit, buze liqenit “Lac de Genève” prane te cilit u vene lule te fresketa te i cili mbetet gjithnje i fresket ne mendjen tone, kryeheroi yne kombëtar. Meqenese jemi ne pike te dimrit, te acarit me tepmeratura te uleta, ne 20 grade cel. Sikur te ishte gjalle Skenderbeu, sigurisht qe kjo vizite e stafit te redaksise se agjencinse se lajmeve “Presheva Jone” do tju pergjigjur “brother, miku i mire shifet ne dite te vëshitira ..”

 

Skënderbeu: A keni ardhur në fund, Shipnia e Kosovës janë bashke? Po Preshevën ku e kam?

Nikoqiri “Skenderbeu” në Gjeneve ka pyetur mysafiret: Ma kane quar amanetin në fund, janë bashkuar Shqiperia e Kosova. Po Preshevën ku e kam? .. Ne u bëme se nuk po dëgjojmë. “Nuk po ndiejme mire, veshet na u kane mutuar se ftoft, furi i madh sidomos ne vete tona .. Liderët e kanë futur veshët n’lesh …”

Nëse e shikoni me vëmendje bustin e “Skenderbeut” në Gjenevë të mbuluar me akull, akulli ka stilisur fytyrën e heroit tonë dhe duket sikur natyra i ka dhënë jetë bustit të bronxtë duke ruajtur fytyra “Skenderbeut”, dhe pamjen e tij krenare. Busti i Skënderbeut është i vendosur në liqenin e Gjenevës (Lac de Genève)

 

Skenderbeu ben roje pos ne trojet etnike shqiptare edhe ne qendra te tjera evropiane, nderkombetar si ne Gjenevë, Bruksel, Parisi …

Gjergj Kastrioti-Skënderbeu (1405-1488) personifikon një epokë të tërë të historisë kombëtare të shqiptarëve për luftën që njëqindvjeçar të gomave kundër osmanit të rrëfyer për mbrojtjen e tokës, pasurisë dhe lirisë. Nën udhëheqjen e tij, lufta e shqiptarëve u ngrit në një shkallë të lartë dhe të organizuar, shënoi një kthesë të vendosur në zhvillimin e vendit politik dhe në forcimin e vetëdijes kombëtare të gomave.

Prova e përhershme e vlerësimit dhe respektit të thellë që kanë të tjerët për Skënderbeun, përveç botimeve të shumta për të, janë sheshet dhe rrugët pos në Tiranë, Prihtinë, Shkup e Preshevë edhe në të tjera evropiane, ndërkombëtare si në Gjenevë, Bruksel , Parisi … dhe të qyteteve të tjera të vendeve të ndryshme në botë, ku janë vendosur monumente e buste të tij, ose që mbajnë emrin “Gjergj Kastrioti – Skënderbeu” hetoi kombëtar i Shqiptarëve

Përmbledhje e kërkimeve të fotografive për "skenderbeu gjeneve 550"

SHPËRNDAJE