brbbbBujanac, 22 nentor –Shaip Kamberi nga takimi i sotem Ana Brnabic, ministre e vetqeverisjes lokale, tha se ai është i angazhuar për të rifilluar dialogun  me Beogradin që partitë shqiptare nga Bujanoci dhe Presheva ndërprerë në fund të vitit 2013, në shenjë proteste duke ndërprerë Gjykata Komunale në Preshevë, njofton agejncia e lajemeve “presheva jonë”

 

Qeveritare serbë në Preshevë dhe Bujanoc. Interesohen për ikundrimin e shqiptareve në institucionet shtetërore

Nje delegacion nga qeveria serbe sot ka qendruar ne Preshevë dhe Bujanoc te prirë nga Ana Brnabic, ministre e vetëqeverisjes lokale, e shopqeruar nga shefi i turpit kooridnues Zoran Stankovic,  te pritur nga kryetaret shqiptar ner Bujanco dhe Preshevë  z.Shaip Kamberi dhe z.Shqiperim Arifi.

Brnabic gjatë vizitës së tij në Bujanoc dhe Preshevë, vuri në dukje se kriza migrant është një sfidë e veçantë për qeveritë lokale. Ministri ka vizituar edhe dy qendrat e pritjes për refugjatët nga Lindja e Mesme në ato komuna ku një total prej 1.000 njerëz, dhe më pas në një konferencë shtypi në Bujanoc tha se ajo është krenare për qëndrimin e Serbisë ndaj refugjatëve dhe emigrantëve.

Ministrja Brnabic ka pasur fjale miradie për komunën  Preshevës dhe Bujanocit  due leresuar larte mikprtije e popullatës se kesaj emigrantet nga Siria. Fjalë të mira dite me pare per qyteraet e Lugines karshi emigrantëve dite me parë kishin edhe zyrtaret e UNHCR-së, njfton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Mesohejt se minsitjha serbe  Brnabiq me autoritet larta te pushteti lokal ne Preshve dhe Bujanoc ka biseduar për situtan politike dhe ate ekonomike, ne vecanti për punën në qeverisjen lokale. “Problemet në qeverisjet lokale në Serbi diku me shume e dikund me pak janë shqetesimi sikur edhe në Preshevë dhe në Bujanoc per shkak mungesës së parave në buxhet.”

 

 

 Kamberi: Nga qeveria serbe kerkuam realizimin e Platformës 7 pikëshe propozuar nga liderhsipi i Lugines se Preshevës 

kammbbcc“Me ministren Brnabic në Bujanoc, u diskutua për problemet e përditshme me të cilët ballafaqohen qytetarët e komunës së Bujanocit. Integrimi i shqiptarëve në institucionet shtetërore ishte tema kryesore e diskutuar në këtë takim. Kërkesa për rritjen e përfaqësimit të shqiptarëve në jetën publike, rritjen e mjeteve për funksionimin e Këshillit Nacional dhe realizimi i Platformës 7 pikëshe nga Qeveria, mbeten synim i padiskutueshëm i politikbërjes në Luginë të Preshevës…” ka thnen kretari i Bujanocit z.Kamberi pas takimit me mnistren serbe

“Eshtë shenuar progres në punësimin e shqiptarëve nëpër institucionet shtetërore, dhe do të punojmë bashakrisht që të ketë edhe më shumë. Për tesktet shkollore, në gjuhën shqipe, kryeministri ka arritur marrëveshje, ndërsa e jona është që ta implementojmë (por tekstet ende s’jane askund?! Dikush këtu eshte kah rrenë ose Vucic ose ministraj e tij Anna. ka shtuar redkasi PJ)

Për Këshillin Nacional Shqiptar sipas ministres serbe, do të gjejmë zgjidhje që t’i rritet buxheti, pamavresisht nga bojkoti i regjistrimit të  popullsisë si dhe të rritet numri i këshilltarëve dhe e personelit.

“Ihste nje takim pune dhe se ministrja Brnabiq eshte shpreh e kënaqur me efikasitetin e komunës në konvertimin e librave të ofiqarisë në ato elektronike ku thkesoi se Presheva është nga nga komunat e rrallat në Serbi që gati kanë përfunduar këtë proces.” ka thënë kryetari i komunës së Preshevës Shqiprim Arifi pas atkimit me minsitren serbe.

Vuri në dukje, siç tha ajo, se problemet në të gjitha qeveritë lokale në Serbi njësoj, dhe kjo është në Preshevë dhe Bujanoc problemi është mungesa e parave në buxhet, si dhe në vende të tjera.

Mnistra serbe ka shtuar se komuna e Bujanocit ka përfunduar tashmë transferimin e të dhënave nga librat e regjistrit në formë elektronike, i cili ka qenë deri më tani bëhet vetëm rreth 30 qeveritë lokale në Serbi.

Kryetari i kësaj komune Shaip Kamberi tha se ministri foli për planin e shtatë pikësh për zgjidhjen e problemeve më të rëndësishme në Bujanoc dhe Preshevë që të gjitha partitë politike shqiptare nga dy komuna kanë miratuar si të përbashkët, dhe se Qeveria e Serbisë ka miratuar në vitin 2013.

 

SHPËRNDAJE