Vučić: Dan za istoriju! Od danas brže do Grčke (VIDEO)Preshevë, 18 maj -Sot eshte bere zyratrsiht perurimi i austrades se korrigodit 10 q enis nga Horogosh qe perfundon deri në autostradën e Preshevës. “Ky projekt ka pritur për dekada të tëra, duke ofruar detin preferuar te serbeve, Greqine ku do të shkojnë më shpejtë dhe më të sigurt, kane deklaruar presidenti dhe kryeministrja serbe duke e cilesuar ket dite si historike, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

 

Vucic harroi te thote se autostrada per qytetaret e Lugines së Preshevës e kane me shkurt detin shqiptare  (veteme per dy ore) se sa serbet per (kater ore) derin ne Greqi 

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Ndërtimit, Transportit dhe Infrastrukturës, prof. dr. Zorana Mihajloviqtha se Serbia është njohur si rruga më e shpejtë dhe se 56 milionë makina kanë kaluar nëpër vendin tonë në 2018, ose 20 milionë më shumë se në vitin 2014. me rastin e Perurruimit te kesaaj autostrade te korridorit 10 qe perfundon ne viset shiptare deri ne Preshevë,  Vucic qe nga samiti i Berlit deh as sot nuk ka folur per kombimin e territoreve, apo kujt do t’i bite kjo autostradë Serbisë apo Kosovës, shkruan agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas “Presheva Jonë”, pamvarësisht kujt i bie neser kjo autostrade, per momentin edhe per shqiptaret (mbi 300 mije) ne Serbi ja hsofin hajrin, eshte e dobishme, per livizjen te lire, per te zhvilluar akivtetete bashkepunimi tregtar apo biznse, ekonomike apo kulturore me Serbinë, Shqiperine, Kosoven apo Maqedoninë sidomos ka nje rol te madh për zhvillimin e turizmit shqiptarë.

Pjesa e fundit e autostradës në degën jugore të Korridorit 10 nëpër Serbi, një gjatësi prej 26.3 kilometra në Grdelica Gorge, zyrtarisht hapet në prani të Presidentit të Serbisë Aleksandar Vucic. Një autostradë qe 20 orë tashme eshte  e hapur për trafik.

Kur urë të denjë për praninë e një numri të madh të qytetarëve të mbajtur një kulturore – program artistik. Z. Fabrica, kreu i Delegacionit të BE në Serbi, u drejtoi njerëzve të mbledhur.

“Korridori 10 është mësimi se si në të ardhmen ne bëjmë, ky është një mësim që ne mund të kapërcyer të gjitha vështirësitë. Pak njerëz e dinë se çfarë kemi në Grdelica, Han, Vrsac, Subotica dhe pjesë të tjera të Serbisë. Kjo është një mundësi jo vetëm për tranzit trafik, por edhe për të njohur vendin tuaj “, tha Vucic duke shtruar se “tash e trtuje nga Nishi në Selanik do të mbërrijë për kater orë.”

Vucic duke thenë se kjo autsrade qytetaret e serb i ka ofruar me detin e Greqeisë (per kater ore),  harroi te thoshte se qytetaret e Lugines së Presheves se autostarda ne fjale ka ofruar per dy ore me detin shqiptar.

Ai tha se i përgëzoi njerëzit në qeverinë serbe, dhe veçanërisht “punëtorët e mrekullueshëm”

“Kjo është pjesa më e vështirë e rrugës në Serbi. Kjo rrugë nuk është vetëm e rëndësishme për shkak të projektit të bukurisë dhe ndërtimit, por edhe investitorët që do të vijnë, për shkak të kursimeve të parave, shpenzime më të ulëta të transportit, kryesisht për shkak të njerëzve. do të thotë një standard më i mirë jetësor. Kam kaluar shumë dhe nuk ka rrugë më të mira në Austri, Zvicër “, tha presidenti serb

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Ndërtimit, Transportit dhe Infrastrukturës, prof. dr. Zorana Mihajloviq ka tjheksuar sot ka theksuar ne TV e mengjesi se autostrada nga Horgos në Preshevë ka perfunduar se ndertuari ndërtuari ne korridorin e 10 që do te inaugruhet te shtunen e ardhsme”, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

“Gërdelica është një kryevepër ndërtimi dhe vendi më i vështirë ndërtimi në Evropë. Ka pasur shumë probleme, ne transferojmë një pjesë të lumit dhe korridorit hekurudhor, seksioni i ka dy tunele të gjatë, Predejane dhe Manajle, 36 ura, nga të cilat më të denjë 62 metra të lartë..” ka thënë Mihajloviq.

Hapja e autostradës nga Presheva-Horogosh (korridori 10) qe do te inaugurohet solemnisht te shtunen e ardhshme, qytetaret e Lugines se Preshves kane deklaruar se kjo dite do te jete feste edhe për shqiptaret, sepse ky korridor lidh edhe me shume ata dhe do te intensifikoj bashkpunimin nderkulturore e bizenset mes Kosovë-Serbi-Maqedoni-Shqiperi..

SHPËRNDAJE